Știri

Kosovo se pregăteşte de recensământ, în pofida tensiunilor inter-etnice

Soldații contingentului american al Forței internaționale de menținere a păcii din Kosovo (KFOR) condusă de NATO iau poziții în fața clădirii municipalității din Leposavic, Kosovo, 2 iunie 2023. Cel puțin treizeci de soldați ai păcii KFOR și cincizeci și doi de civili au fost răniți în confruntările dintre forțele de securitate și etnicii sârbi în Zvecan la 29 mai 2023. Tensiunile continuă în regiunea de nord a Kosovo, cu majoritatea etnicilor sârbi, care au apărut după ce primarii etnici albanezi și-au preluat mandatele în patru orașe în urma alegerilor boicotate de comunitatea sârbă.
© EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI   |   Soldații contingentului american al Forței internaționale de menținere a păcii din Kosovo (KFOR) condusă de NATO iau poziții în fața clădirii municipalității din Leposavic, Kosovo, 2 iunie 2023. Cel puțin treizeci de soldați ai păcii KFOR și cincizeci și doi de civili au fost răniți în confruntările dintre forțele de securitate și etnicii sârbi în Zvecan la 29 mai 2023. Tensiunile continuă în regiunea de nord a Kosovo, cu majoritatea etnicilor sârbi, care au apărut după ce primarii etnici albanezi și-au preluat mandatele în patru orașe în urma alegerilor boicotate de comunitatea sârbă.

Susține jurnalismul independent

Kosovo începe vineri al doilea recensământ de la declararea independenţei, în 2008, după mai multe amânări pe fondul tensiunilor cu etnicii sârbi. Premierul Albin Kurti declara luna trecută în momentul stabilirii datei că informaţiile obţinute, fie ele demografice, socio-economice sau geografice, sunt esențiale pentru luarea deciziilor, la orice nivel. La precedentul recensământ din 2011 numărul locuitorilor a fost de 1,8 milioane, dar Kosovo se confruntă cu scăderea drastică a natalităţii şi cu o emigraţie masivă. Guvernanţii au stabilit amenzi între 200 şi 2000 de euro pentru cei care refuză să răspundă la chestionare, dar sârbii kosovari din nord, care contestă autoritatea Priştinei spun că nu vor participa la referendum.

Nou motiv de tensiuni interetnice

Tensiunile interetnice au avut un nou motiv de escaladare, după interzicerea tranzacţiilor cu dinari sârbi, moneda în care sârbii din Kosovo primesc ajutoare de la Belgrad. Serbia care nu recunoaşte independenţa provinciei sale acuză Priştina că privează comunitatea sârbă de salarii şi pensii pentru a creea condiţii de viață insuportabile, care să-i determine pe sârbi să părăsească teritoriul. Recensământul este prevăzut să dureze şase săptămâni, de trei ori mai mult decât precendentul şi în premieră ar urma să fie chestionaţi şi cetăţeni din diaspora.  

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica News

Veridica News
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Alegeri parlamentare în India, cu naționaliștii de la guvernare favoriți
Alegeri parlamentare în India, cu naționaliștii de la guvernare favoriți

Aproape un miliard de alegători, un milion de secții de votare și un scrutin care durează de pe 19 aprilie până pe 1 iunie.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024
Morți și răniți în sudul Ucrainei, după noi atacuri rusești
Morți și răniți în sudul Ucrainei, după noi atacuri rusești

Țintele au fost orașele Dnipro și Krivoi Rog.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024
Posibil atac israelian în centrul Iranului
Posibil atac israelian în centrul Iranului

Teheranul susține că instalațiile nucleare din regiune sunt „complet sigure”.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024
Rusia acuză România că încearcă să anuleze cultura rusă
Rusia acuză România că încearcă să anuleze cultura rusă

Săptămâna trecută, Arhiva Națională de Filme a interzis difuzarea a două filme rusești de propagandă, care urma să fie proiectate la două cinematografe din București.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024