Klaus Iohannis a promulgat legea pentru reducerea risipei alimentare

Klaus Iohannis a promulgat legea pentru reducerea risipei alimentare
© EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG   |   Filipinezii săraci sortează gunoiul și colectează resturile de mâncare numite „pagpag” într-o zonă de mahalale din Manila, Filipine, 21 aprilie 2023. „Pagpag” este un termen pentru deșeuri sau resturi de mâncare, aruncate din restaurante și lanțuri de fast-food.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru reducerea risipei alimentare, conform căreia consumatorii vor putea beneficia de preţuri reduse la alimente înainte de data expirării şi va fi simplificată procedura prin care organizaţiile neguvernamentale pot să primească alimente care nu au grad mare de perisabilitate.

În România se pierd anual 2,5 milioane de tone de alimente

„În România se pierd anual 2,55 milioane de tone de alimente care ar putea ajunge, de exemplu, la miile de copii care încă se culcă, zilnic, flămânzi. Lupta împotriva risipei alimentare face ca alimente care, altfel, ar ajunge la groapa de gunoi să devină resurse.”, a declarat deputata USR Diana Buzoianu, coiniţiatoare a proiectului, conform unui comunicat de presă.

Prevederi ale noii legi

Va exista o platformă naţională de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară de la operatori, creată şi gestionată de către Ministerul Agriculturii. Magazinele, restaurantele, cantinele, autorităţile care gestionează alimente vor fi obligate să aplice cel puţin două măsuri dintre cele enumerate de lege înainte să arunce alimentele la gunoi. Procedura prin care organizaţiile neguvernamentale pot să primească alimente, atunci când acestea nu au un grad mare de perisabilitate, va fi simplificată. Printre măsurile care pot fi implementate de operatorii economici sau autorităţi se numără reducerea preţului la alimente înainte de data expirării, donarea alimentelor, transferul alimentelor pentru a putea fi refolosite pentru mâncarea animalelor, folosirea alimentelor la compost.

Obligații ale autorităților

Legea introduce o serie de obligaţii specifice în sarcina autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice, precum: obligaţia de a întocmi o strategie naţională pentru prevenirea şi reducerea risipei alimentare, care trebuie actualizată la cel mult cinci ani. Crearea de către Ministerul Agriculturii a unei platforme naţionale pentru prevenirea şi reducerea risipei alimentare în cadrul căreia operatorii economici şi operatorii receptori îşi introduc informaţiile obligatorii conform legii deja existente, și de a publica pe site-ul propriu date relevante privind pierderile şi risipa de alimente ale operatorilor economici.

Timp citire: 1 min