Inflația anuală în Turcia a ajuns, luna trecută, la 54,4%, un record nemaiatins din ianuarie 2002

Inflația anuală în Turcia a ajuns, luna trecută, la 54,4%, un record nemaiatins din ianuarie 2002
© EPA-EFE/ERDEM SAHIN   |   Oamenii strigă sloganuri și țin pancarte pe care scrie „De ce să plătim noi factura crizei?”, în timpul unui protest împotriva creșterii prețurilor după criza lirei turcești, Istanbul, Turcia, 20 februarie 2022.

Inflația anuală în Turcia a ajuns, luna trecută, la 54,4%, un record nemaiatins din ianuarie 2002 – relevă statisticile oficiale publicate joi și citate de agențiile internaționale de presă. În ianuarie 2022, nivelul inflației a fost de 48,7%. După ce s-a devalorizat în 2021 cu 44 de procente în raport cu dolarul american, moneda națională turcească, lira, putea fi schimbată, joi dimineață, cu 14,11 lire pentru un dolar și cu 15,7 pentru un euro. Cu mai puțin de un an și jumătate înaintea alegerilor prezidențiale, șeful autoritar al statului, islamo-conservatorul Recep Tayyip Erdogan, continuă să-și apere politicile economice despre care experții spun că sunt mai curând haotice.

Luna trecută, ministrul turc de Finanțe, Nureddin Nebati, afirma că inflația uriașă din țara lui e doar o problemă temporară. La o întâlnire, la Londra, cu investitori străini de prim rang, el a spus că Turcia e un star al dezvoltării, cu un potențial regional și global semnificativ. Ministrul mai afirmă că țara  lui are o mare capacitate de producție, perspective de creștere economică, finanțe publice sănătoase și un sector bancar solid. Anterior, puterea l-a demis pe șeful Oficiului național de statistică, Sait Erdal Dincer, după ce acesta a comunicat că inflația anuală e cea mai mare din ultimele două decenii. Dincer, notează media internaționale, n-a fost scutit nici de criticile opoziției, care afirmă că datele sunt subestimate și că, în realitate, costul vieții s-a dublat.  În locul său, a fost numit un fost vicepreședinte al autorității de supraveghere bancară, Erhan Cetinkaya.

 

Timp citire: 1 min