Guvernul britanic respinge criticile parlamentare care acuză eșecul executivului de a opri afluxul de „bani murdari rusești”

Guvernul britanic respinge criticile parlamentare care acuză eșecul executivului de a opri afluxul de „bani murdari rusești”
© EPA-EFE/ANDY RAIN   |   epa09716143 Piața Eaton din Belgravia, cunoscută și ca Piața Roșie de rezidenții ruși din Londra, Guvernul american continuă să facă presiuni asupra Regatului Unit din cauza temerilor că orice sancțiuni impuse Rusiei în urma războiului din Ucraina ar putea fi ineficiente din cauza bogăției rusești din Londra.

Ministrul britanic de externe, Liz Truss afirmă că guvernul a adoptat o legislație de urgență imediat după invazia rusă pentru a „lovi puternic Rusia cu sancțiuni” și că Marea Britanie a sancționat „mai multe persoane și entități din Rusia decât orice altă țară sau guvern din lume”.  Ea a răspuns astfel respins criticilor dintr-un raport parlamentar, potrivit cărora, Marea Britanie a eșuat în oprirea afluxului de bani murdari ai rușilor.

Raportul Comisiei de politică externă din Camera Comunelor susține însă că în pofida sancțiunilor și a retoricii ministeriale intransigente, banii rusești dubioși au continuat să intre în țară. Marea Britanie a fost acuzată de multă vreme de complezență față de elitele ruse și milioanele lor, iar unele cartiere selecte ale capitalei au primit chiar porecla de „Londongrad”.

Conservatorul Tom Tugendhat, președintele Comisiei a declarat că această îngăduință a lăsat ușa deschisă pentru ca bogățiile corupte să prindă rădăcini și miliardarii falimentați moral să folosească Marea Britanie ca pe o cutie de valori. Documentul eleborat de deputați din toate partidele arată că noile legi și politica de sancțiuni reprezintă doar jumătate din luptă și că agențiile implicate au nevoie de finanțare, resurse și personal foarte specializat pentru a-și face treaba eficient. Raportul mai subliniază că sancțiunile impuse, despre care guvernul spune că vizează o mie de persoane și 120 de companii, trebuie să conducă la anchete penale.

„Statutul de refugiu sigur pentru banii murdari este o pată pe reputația Regatului Unit. Guvernul trebuie să aducă legislația în conformitate cu morala poporului britanic și să înlăture lacunele care permit o astfel de exploatare” a spus Tugendhat.

Timp citire: 1 min