Știri

Grevă generală în învățământul românesc

Profesori români verifică registrele de clasă la o școală publică în prima zi de grevă începută după ce guvernul a aprobat ieri pachetul de măsuri de austeritate, pentru a asigura continuarea unui pachet de ajutoare de 20 de miliarde de euro condus de Fondul Monetar Internațional, la București. , România, 31 mai 2010.
© EPA/ROBERT GHEMENT   |   Profesori români verifică registrele de clasă la o școală publică în prima zi de grevă începută după ce guvernul a aprobat ieri pachetul de măsuri de austeritate, pentru a asigura continuarea unui pachet de ajutoare de 20 de miliarde de euro condus de Fondul Monetar Internațional, la București. , România, 31 mai 2010.

În România, sindicaliștii din Educație au intrat în grevă generală, nemulțumiți de politicile salariale și sociale ale guvernului PSD-PNL-UDMR. S-au raliat mișcării peste 150.000 de cadre didactice din învățământul preuniversitar, la care se adaugă 60-70.000 de oameni din personalul auxiliar Ei spun că greva va continua până când vor primi din partea Executivului o soluţie credibilă, care să ofere perspective foarte clare pentru rezolvarea problemelor lor. Liderii sindicali cer salarii de 4000 de lei (echivalentul a circa 800 de euro) pentru un profesor debutant și de 7000 (1400 euro) pentru cineva care se apropie de finalul carierei la catedră. Nemulțumiri provoacă și noile legi ale învățământului, promovate de ministrul de resort, Ligia Deca. Cât despre finalul anului şcolar, programat, în mod normal, în iunie, liderii sindicali susțin că  guvernanții sunt cei care trebuie să răspundă.

Politicienii dau să fugă

Greva din școli provoacă și blocaje politice. În scurt timp, potrivit protocoalelor pe baza cărora funcționează coaliția guvernamentală, premierul liberal Nicolae Ciucă ar urma să-I cedeze șefia Executivului liderului PSD, Marcel Ciolacu, iar partidele să procedeze la o redistribuire a portofoliilor. Ciolacu solicită, însă, suspendarea negocierilor privind viitorul cabinet până când vor fi rezolvate solicitările sindicatelor şi restanţa privind reforma așa-numitelor pensii speciale, care nu respectă principiul contributivității. Partener junior la guvernare, UDMR anunță, prin vocea liderului său, Kelemen Hunor, că ar fi de acord cu amânarea negocierilor pentru rotaţia premierilor. Ciucă spune, însă, că tranziţia la guvernare trebuie făcută rapid, iar PNL a cerut respectarea protocolului dintre partide, fără noi negocieri.

Decontul, la anul

Presa de la București înclină să creadă că niciuna dintre taberele politice nu-i foarte încântată să dețină șefia Executivului, într-un moment în care și sindicaliștii din sectorul sanitar anunță că ar putea opri lucrul, iar polițiștii cer și ei dreptul de a face grevă. Oricare ar fi culoare politică a guvernanților, mai spun analiștii, aceștia vor deconta nemulțumirile acute din societate chiar anul viitor, când în România sunt programate alegeri europarlamentare, locale, legislative și prezidențiale.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Kremlinul pretinde că nu se teme de o revoltă a rușilor
Kremlinul pretinde că nu se teme de o revoltă a rușilor

Veniturile acestora, deja afectate de sancțiunile economice occidentale și de devalorizarea monedei naționale, rubla, sunt acum măcinate de reinflamarea inflației.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023
Viceprimarul USR al Bucureștiului, Horia Tomescu, și-a dat demisia
Viceprimarul USR al Bucureștiului, Horia Tomescu, și-a dat demisia

Gestionat de acesta, sistemul de sănătate al Capitalei României e zguduit de scandaluri de corupție.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023
Premierul ucrainean, Denis Șmihal: Rusia și-a reluat „teroarea energetică”
Premierul ucrainean, Denis Șmihal: Rusia și-a reluat „teroarea energetică”

„Iarna va fi cu siguranță grea, cu siguranță nu va fi mai ușoară decât cea anterioară”, dar „știm ce pregătește inamicul și ce provocări ne așteaptă”.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023
România şi Bulgaria vor construi un pod nou peste Dunăre
România şi Bulgaria vor construi un pod nou peste Dunăre

Un proiect comun româno-bulgar pentru un al doilea pod rutier şi feroviar între Ruse şi Giurgiu a fost prezentat Comisiei Europene.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023