Știri

Grevă generală în învățământul românesc

Profesori români verifică registrele de clasă la o școală publică în prima zi de grevă începută după ce guvernul a aprobat ieri pachetul de măsuri de austeritate, pentru a asigura continuarea unui pachet de ajutoare de 20 de miliarde de euro condus de Fondul Monetar Internațional, la București. , România, 31 mai 2010.
© EPA/ROBERT GHEMENT   |   Profesori români verifică registrele de clasă la o școală publică în prima zi de grevă începută după ce guvernul a aprobat ieri pachetul de măsuri de austeritate, pentru a asigura continuarea unui pachet de ajutoare de 20 de miliarde de euro condus de Fondul Monetar Internațional, la București. , România, 31 mai 2010.

Susține jurnalismul independent

În România, sindicaliștii din Educație au intrat în grevă generală, nemulțumiți de politicile salariale și sociale ale guvernului PSD-PNL-UDMR. S-au raliat mișcării peste 150.000 de cadre didactice din învățământul preuniversitar, la care se adaugă 60-70.000 de oameni din personalul auxiliar Ei spun că greva va continua până când vor primi din partea Executivului o soluţie credibilă, care să ofere perspective foarte clare pentru rezolvarea problemelor lor. Liderii sindicali cer salarii de 4000 de lei (echivalentul a circa 800 de euro) pentru un profesor debutant și de 7000 (1400 euro) pentru cineva care se apropie de finalul carierei la catedră. Nemulțumiri provoacă și noile legi ale învățământului, promovate de ministrul de resort, Ligia Deca. Cât despre finalul anului şcolar, programat, în mod normal, în iunie, liderii sindicali susțin că  guvernanții sunt cei care trebuie să răspundă.

Politicienii dau să fugă

Greva din școli provoacă și blocaje politice. În scurt timp, potrivit protocoalelor pe baza cărora funcționează coaliția guvernamentală, premierul liberal Nicolae Ciucă ar urma să-I cedeze șefia Executivului liderului PSD, Marcel Ciolacu, iar partidele să procedeze la o redistribuire a portofoliilor. Ciolacu solicită, însă, suspendarea negocierilor privind viitorul cabinet până când vor fi rezolvate solicitările sindicatelor şi restanţa privind reforma așa-numitelor pensii speciale, care nu respectă principiul contributivității. Partener junior la guvernare, UDMR anunță, prin vocea liderului său, Kelemen Hunor, că ar fi de acord cu amânarea negocierilor pentru rotaţia premierilor. Ciucă spune, însă, că tranziţia la guvernare trebuie făcută rapid, iar PNL a cerut respectarea protocolului dintre partide, fără noi negocieri.

Decontul, la anul

Presa de la București înclină să creadă că niciuna dintre taberele politice nu-i foarte încântată să dețină șefia Executivului, într-un moment în care și sindicaliștii din sectorul sanitar anunță că ar putea opri lucrul, iar polițiștii cer și ei dreptul de a face grevă. Oricare ar fi culoare politică a guvernanților, mai spun analiștii, aceștia vor deconta nemulțumirile acute din societate chiar anul viitor, când în România sunt programate alegeri europarlamentare, locale, legislative și prezidențiale.

Veridica News

Veridica News
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Ucrainenii și rușii au lansat zeci de drone unii contra altora
Ucrainenii și rușii au lansat zeci de drone unii contra altora

O rafinărie rusească de petrol a trebuit să-și oprească operațiunile.

Veridica News
Veridica News
19 May 2024
Continuă luptele în Fâșia Gaza
Continuă luptele în Fâșia Gaza

Un atac aerian israelian a ucis douăzeci de oameni într-o casă din tabăra de refugiați Nuseirat.

Veridica News
Veridica News
19 May 2024
Viaţa premierului slovac Robert Fico nu mai este în pericol
Viaţa premierului slovac Robert Fico nu mai este în pericol

Principalul suspect a fost plasat în arest preventiv.

Veridica News
Veridica News
19 May 2024