Greva de avertisment a personalului de la sol anulează aproape toate zborurile Lufthansa

Greva de avertisment a personalului de la sol anulează aproape toate zborurile Lufthansa
© EPA-EFE/Franck Robichon   |   epa10005289 O aeronavă Lufthansa din Frankfurt rulează pe aeroportul din Tokyo, după ce Japonia a început din 10 iunie să primească turiști străini din țări cu risc scăzut de infecție cu coronavirus.

Lufthansa va opri miercuri aproape complet traficul aerian la München și Frankfurt, ca urmare a grevei de avertizare a personalului său de la sol. Impactul deciziei depășește, însă, intervalul grevei: compania a anunțat deja la Frankfurt că noi anulări de zboruri vor avea loc joi și vineri, care totalizează peste 1.000 de zboruri și circa 134.000 de pasageri afectați.

Presiunea pusă de cei aproximativ de 20.000 de lucrători de la sol, la solicitarea sindicatelor, este legată de negocierile salariale în curs. Directorul de resurse umane al Lufthansa, Michael Niggemann, a criticat abordarea: „Escaladarea timpurie, după doar două zile de negocieri, în ceea ce a fost o rundă constructivă de negocieri colective cauzează pagube enorme. Acest lucru îi afectează pe pasagerii noștri, în principal în sezonul de călătorie. Și îi tensionează pe angajații noștri în faza deja dificilă a unui trafic aerian foarte puternic.”

Pe lângă hub-urile din Frankfurt și München, sunt afectate și aeroporturile din Düsseldorf, Hamburg, Berlin, Bremen, Hanovra, Stuttgart și Köln. Pasagerii fără transferuri nu ar trebui să vină în aeroporturi, pentru că ghișeele de servicii deschise sunt „puține, dacă vor fi”, a avertizat compania. Pasagerii s-au plâns online de anulările pe termen scurt ale zborurilor intercontinentale către Statele Unite sau Hong Kong. Acestea sunt, de obicei, ultimele pe care Lufthansa le anulează în cazul unei greve. Lufthansa a avertizat, de asemenea, pasagerii de transfer să nu zboare către huburile germane fără un zbor de legătură. Există riscul ca oaspeții să nu poată călători acolo câteva ore sau zile.

Greva este programată să înceapă miercuri, la 3:45 a.m., și va dura toată ziua, a anunțat sindicatul Verdi. Participă diferite grupuri de angajați, de la personalul de la ghișeu și tehnicienii aeronavelor la șoferii uriașelor tractoare de remorcare care împing aeronavele în pozițiile corecte – la fel de importanți ca personalul de bord.

Șeful companiei aeriene Lufthansa, Jens Ritter, a spus pe platforma LinkedIn că acțiunea va împovăra clienții și personalul dincolo de ziua grevei. Potrivit Lufthansa, creșterea salarială oferită în două etape a fost de 250 de euro, pe o perioadă de 18 luni, care va fi însoțită de o creștere a profitului de 2% în iulie anul viitor. La un salariu de bază lunar de 3.000 de euro, creșterea ar fi de 9 până la 11 la sută, a calculat compania. Negociatorul Verdi Christine Behle a spus că pentru alte intervale de salariu, creșterea este de doar patru procente și, astfel, ar aduce pierderi salariale reale pentru angajați, de aceea sindicatul cere o creștere cu 9,5 la sută.

Timp citire: 2 min