Germania suplimentează despăgubirile pentru israelieni, la 50 de ani de la masacrul de la München

Germania suplimentează despăgubirile pentru israelieni, la 50 de ani de la masacrul de la München
© EPA/KAREL PRINSLOO   |   epa03345718 Un bărbat evreu trece pe lângă fotografiile unora din cei unsprezece sportivi israelieni uciși la Jocurile Olimpice de la Munchen în 1972. Fotografiile au fost expuse la Londra, la o ceremonie de comemorare, în timpul Jocurilor Olimpice din 2012.

Guvernul german a anunțat că este dispus să plătească despăgubiri în plus familiilor celor 11 sportivi israelieni, uciși la Jocurile Olimpice de vară din 1972, de la München, de membrii unui grup palestinian.

Ministerul de Interne al Germaniei a declarat miercuri că poartă discuții cu rudele victimelor, iar „consecințele grave în termeni imateriali și materiali” ar trebui reevaluate. „Este planificată o ofertă de plăți suplimentare de recunoaștere pentru rudele supraviețuitoare ale victimelor atacului”, a declarat ministerul, adăugând că „ceremonia de comemorare la 50 de ani ar trebui să fie prilejul unei clasificări politice clare a evenimentelor din 1972”.

Rudele sportivilor au criticat de multe ori modul în care autoritățile germane au gestionat atacul și consecințele acestuia, iar cererile pentru despăgubiri suplimentare au amenințat să eclipseze evenimentul memorial care marchează 50 de ani de la masacru.

La 5 septembrie 1972, membrii grupării palestiniene Black September au pătruns în Satul Olimpic și au luat ostatici sportivi ai echipei naționale a Israelului, pentru a forța eliberarea prizonierilor deținuți de Israel și a doi extremiști de stânga aflați în închisori din Germania de Vest. Unsprezece israelieni și un ofițer de poliție din Germania de Vest au murit în atac și în timpul unei încercări de salvare greșite. După atac, Germania a plătit rudelor victimelor aproximativ 4,19 milioane de mărci (2 milioane de euro), apoi în 2002, încă 3 milioane de euro.

A existat o cerere de despăgubire în valoare de aproximativ 40 de milioane de mărci, care menționa erori masive în operațiunea poliției, dar a fost respinsă din cauza termenului de prescripție.

Nu este clar câți bani sunt oferiți acum, dar una din rude a calificat oferta drept degradantă.

”Ne susținem poziția de a boicota ceremonia”, a spus Ilana Romano, văduva lui Yossef Romano, un halterofil care a fost printre primii israelieni uciși. „Germania ne-a aruncat la câini. Ne-au maltratat timp de 50 de ani”. „Au decis să-și asume responsabilitatea – foarte drăguți după 50 de ani”, a mai spus Romano, cerând o compensație adecvată pentru familii, ”nu mărunțiș”.

Timp citire: 1 min