Franţa şi Germania revigorează centralele nucleare în contextul crizei energetice provocate de lipsa gazului rusesc

Franţa şi Germania revigorează centralele nucleare în contextul crizei energetice provocate de lipsa gazului rusesc
© EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG   |   epa09535866 Semnalizare la centrala Blayais Nuclear Generation Center în timpul unui exercițiu național de securitate nucleară, în Braud-et-Saint-Louis, lângă Bordeaux, Franța, 21 octombrie 2021. Franța are 56 de centrale nucleare distribuite în întreaga țară, al doilea cel mai mare număr de centrale în lume după SUA.

Franța intenționează să-şi repornească toate centralele nucleare până la începutul anului viitor. Unul dintre cei mai mari producători de energie nucleară din lume, compania EDF, deținută de stat, s-ar alătura eforturilor guvernamentale de a evita cu orice preț întreruperea aprovizionării cu energie în timpul iernii.
Ministrul Tranziției Energetice, Agnès Pannier-Runacher a declarat că EDF este de acord cu programul.
„După cum știți, 32 de reactoare sunt oprite, unele pentru coroziune sub presiune și altele pentru întreținere de rutină”, a spus Pannier-Runacher. „EDF s-a angajat să repornească toate reactoarele nucleare în această iarnă. Urmărim situația îndeaproape cu actualizări săptămânale și suntem deosebit de vigilenți pentru a ne asigura că acest program este respectat”.
Potrivit proiecțiilor EDF, 27 de reactoare nucleare trebuie să repornească până la sfârșitul lunii decembrie, urmate de alte 5 între începutul lunii ianuarie și jumătatea lunii februarie 2023.
Cu toate acestea, mulți pun la îndoială capacitatea companiei de a respecta acest calendar, în special pentru cele 12 reactoare oprite pentru coroziune sub presiune. Repararea lor necesită operațiuni lungi și complexe. Președintele Autorității de Securitate Nucleară, Bernard Doroszczuk a avertizat că ar putea fi detectate și alte probleme, care să ducă la noile închideri.
Premierul Elizabeth Borne, a îndemnat conducerea EDF să găsească soluții rapid, pentru a evita repornirea centralelor pe cărbune în această iarnă.
Utilizarea redusă a gazului rusesc în termocentrale a generat scumpiri continue ale energiei. Preţul angro al megawat-ului a crescut de 10 ori într-un an, ajungând la 1000 de euro.

Şi Germania se întoarce la energia nucleară, prin prelungirea perioadei de funcţionare a celor trei reactoare rămase active. Fostul cancelar Angela Merkel a inițiat o legislație pentru oprirea utilizării energiei nucleare după dezastrul de la Fukushima din 2011. Criza aprovizionării cu gaze provocată de tensiunile cu Rusia din cauza invaziei în Ucraina a determinat însă Berlinul să ia în considerare durate de viață mai lungi pentru reactoarele rămase, care ar fi trebuit închise până la sfârşitul anului. Reţeaua energetică germană a făcut deja teste de stres pentru reţeaua de transport, iar rezultatele care urmează să fie publicate vor sta la baza deciziei guvernamentale.

Timp citire: 1 min