Franţa, partenerii săi europeni şi Canada îşi retrag din Mali militarii care participă la operaţiuni antijihadiste

Franţa, partenerii săi europeni şi Canada îşi retrag din Mali militarii care participă la operaţiuni antijihadiste
© EPA-EFE/NIC BOTHMA   |   Soldații francezi patrulează în Diabaly, Mali, 23 ianuarie 2013 (reeditat pe 17 februarie 2022).

Franţa, partenerii săi europeni şi Canada au anunţat, joi, că-şi retrag din Mali militarii care participă la operaţiuni antijihadiste, din cauza obstrucţiilor din partea juntei militare la putere la Bamako. Statele implicate se angajează că vor continua combatarea jihadismului în regiunea Sahel, Afrrca Subsahariană, în special în Niger şi în ţările din regiunea Golfului Guineei. Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, declarase, luni, că nu mai sunt întrunite condiţiile pentru ca trupele franceze să continue lupta împotriva militanţilor islamişti malieni. Nici Germania nu vede vreun motiv să păstreze trupe în Mali, dacă regimul militar refuză să organizeze alegeri parlamentare şi prezidenţiale mai devreme de 4-5 ani.

Luna trecută, ministrul Le Drian afirma că mercenarii din grupul rus Wagner spoliază Mali în schimbul protecției pe care-o asigură juntei. El spune că membrii Wagner sunt foști militari ruși, înarmați de Moscova și beneficiind de suport logistic rusesc. Trimiși să sprijine regimurile din Mali și Republica Centrafricană, ei exploatează în voie bogatele zăcăminte naturale din cele două țări – explică șeful diplomației de la Paris, un adversar consecvent al prezenței rusești în fostele colonii franceze din Africa. Franţa avertizase, anterior, că prezenţa mercenarilor e incompatibilă cu aceea a militarilor săi, care luptă contra teroriştilor din organizaţiile Al-Qaida şi Stat Islamic. Surse guvernamentale franceze adaugă că, odată cu mercenarii, în Mali au venit şi geologi ruşi, după sistemul brevetat în Republica Centrafricană.

Încă din vara anului trecut, Le Drian afirma că Rusia a capturat puterea în Republica Centrafricană, prin intermediul Wagner. Parisul și-a înghețat ajutorul financiar și a suspendat cooperarea militară cu regimul de la Bangui, pe care-l consideră complicele  unei campanii antifranceze ghidate de ruși. Forțele franceze au intervenit, între 2013 și 2016, în Africa Centrală, pentru a pune capăt violențelor intertribale. Cu o populație  de 4,5 milioane de locuitori și clasată printre cele mai sărace state din lume, Republica Centrafricană are resurse însemnate de diamant și aur, foarte tentante, spun analiștii, pentru favoriții Kremlinului. Guvernul centrafrican a acordat permise de exploatare minieră unor societăți ruse controlate de oligarhul Evgheni Prigojin, considerat principalul finanţator al Wagner şi supranumit bucătarul lui Putin.

 

Timp citire: 1 min