Știri

Fostul comisar european Mariya Gabriel a fost desemnată să formeze guvernul Bulgariei

Președintele bulgar Rumen Radev și comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret Mariya Gabriel, candidatul partidului bulgar GERB-SDS la funcția de prim-ministru, pozează pentru fotografi în timpul unei ceremonii oficiale de înmânare a mandatului de formare a unui nou guvern la Sofia, Bulgaria , 15 mai 2023. Discuțiile despre formarea unui guvern au fost în desfășurare de la alegerile parlamentare anticipate din Bulgaria din 2 aprilie.
© EPA-EFE/VASSIL DONEV   |   Președintele bulgar Rumen Radev și comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret Mariya Gabriel, candidatul partidului bulgar GERB-SDS la funcția de prim-ministru, pozează pentru fotografi în timpul unei ceremonii oficiale de înmânare a mandatului de formare a unui nou guvern la Sofia, Bulgaria , 15 mai 2023. Discuțiile despre formarea unui guvern au fost în desfășurare de la alegerile parlamentare anticipate din Bulgaria din 2 aprilie.

Președintele bulgar Rumen Radev i-a înmânat candidatului la funcția de prim-ministru, Mariya Gabriel primul mandat exploratoriu pentru formarea unui guvern GERB-SDS, la o lună și jumătate de la alegerile parlamentare anticipate din Bulgaria. Pentru a primi mandatul, Mariya Gabriel a demisionat din funcța de comisar european pentru inovație și cultură. Premierul desemnat a spus că va face tot ce îi stă în putere pentru ca Bulgaria să aibă un guvern funcțional. Propunerea ei este un cabinet de experți cu un program și obiective clare. Șeful statului a menționat că premierul desemnat are de depășit multe obstacole, dar a adăugat că într-o săptămână o va aștepta cu un mandat finalizat. Mariya Gabriel a vorbit azi din nou cu reprezentanții BSP, DPS și TISP în încercarea de a găsi un dialog constructiv despre viitoarea formulă a puterii, fără a discuta deocamdată despre componența guvernului. Cealaltă mare coaliție parlamentară ”Continuăm schimbarea-Bulgaria Democratică” rămâne pe poziții diferite de GERB-SDS referitoare la viziunea de guvernare, în pofida discuțiilor din ultimele săptămâni.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Viceprimarul USR al Bucureștiului, Horia Tomescu, și-a dat demisia
Viceprimarul USR al Bucureștiului, Horia Tomescu, și-a dat demisia

Gestionat de acesta, sistemul de sănătate al Capitalei României e zguduit de scandaluri de corupție.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023
Premierul ucrainean, Denis Șmihal: Rusia și-a reluat „teroarea energetică”
Premierul ucrainean, Denis Șmihal: Rusia și-a reluat „teroarea energetică”

„Iarna va fi cu siguranță grea, cu siguranță nu va fi mai ușoară decât cea anterioară”, dar „știm ce pregătește inamicul și ce provocări ne așteaptă”.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023
România şi Bulgaria vor construi un pod nou peste Dunăre
România şi Bulgaria vor construi un pod nou peste Dunăre

Un proiect comun româno-bulgar pentru un al doilea pod rutier şi feroviar între Ruse şi Giurgiu a fost prezentat Comisiei Europene.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023