Știri

Comisarul european Maria Gabriel este propunerea GERB pentru funcția de prim-ministru al Bulgariei

Comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, participă la o conferință de presă în timp ce Comisia Europeană lansează campusul virtual al Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT) la Bruxelles, Belgia, 10 ianuarie 2023.
© EPA-EFE/OLIVIER HOSLET   |   Comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, participă la o conferință de presă în timp ce Comisia Europeană lansează campusul virtual al Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT) la Bruxelles, Belgia, 10 ianuarie 2023.

Coaliţia "Continuăm Schimbarea - Bulgaria Democrată" (PP-DB) a respins propunerea GERB pentru funcţia de premier în persoana comisarului european Maria Gabriel, anunțată azi în Parlament de liderul partidului, Boiko Borisov. "Problema este de principiu şi alegătorilor noştri le-am oferit o poziţie de principiu conform căreia primul mandat nu va fi susţinut din cauza lipsei de încredere în partidul GERB și nu în diverșii membri ai acestuia”, a spus deputul PP,  Daniel Lorer. Președintele Rumen Radev a anunțat că pe 15 mai va înmâna primul mandat pentru formarea guvernului, coaliției GERB-SDS, câștigătoare a ultimelor alegeri dar fără o majoritate parlamentară. Clasată a doua la mică distanță, alianța PP-DB refuză să susțină un guvern GERB, iar în Parlament reacțiile față de propunerea GERB pentru funcția de prim-ministru au fost amestecate. Analiștii spun că partidul fostului premier Borisov va fi nevoit să se sprijine pe socialiști și pe formațiunea minorității turce pentru a-și instala guvernul, ceea ce îi va eroda însă susținerea electorală în alegerile locale. Presa de la Sofia scrie că Maria Gabriel și-a luat concediu fără plată de la Comisia Europeană și urmează să înceapă de mâine consultările cu formațiunile parlamentare pentru a-și asigura mandatul. În vârstă de 43 de ani, Maria Gabriel ocupă funcţia de comisar pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret în echipa Ursulei von der Leyen și a mai deținut portofoliul pentru digitalizare în Comisia Juncker. Familia popularilor europeni din care face parte și GERB a salutat nominalizarea Mariei Gabriel pentru funcția de premier al Bulgariei. Președintele PPE, Manfred Weber a declarat că ea are experienţa şi autoritatea internaţională pentru a depăşi impasul politic de la Sofia și și-a exprimat tot sprijinul pentru GERB, pentru că a pus interesele ţării pe primul loc. În lipsa unui guvern stabil, Bulgaria riscă să ajungă din nou la alegeri anticipate, pentru a şasea oară în mai puţin de 2 ani.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica News

Veridica News
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Guvern de uniune națională în Africa de Sud
Guvern de uniune națională în Africa de Sud

Țara are o populație de 62 de milioane de locuitori și e considerată prima economie a continentului.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024
Continuă bombardamentele în Fâșia Gaza
Continuă bombardamentele în Fâșia Gaza

Aviația israeliană a lovit și sudul Libanului.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024
Germania: start pentru EURO 2024
Germania: start pentru EURO 2024

În meciul de deschidere joacă echipa țării gazdă și Scoția.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024
Acord de securitate Statele Unite-Ucraina, care ar putea deschide calea Kievului spre NATO
Acord de securitate Statele Unite-Ucraina, care ar putea deschide calea Kievului spre NATO

Primul între egali în cadrul Alianței, Washingtonul îşi reafirmă sprijinul pentru apărarea, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024