Știri

Forțele din Nagorno-Karabah au acceptat dezarmarea cerută de Azerbaidjan

O imagine statică luată dintr-un videoclip furnizat de serviciul de presă al Ministerului rus al Apărării arată că militarii ruși de menținere a păcii evacuează civili din Nagorno-Karabah într-o locație nedezvăluită, 20 septembrie 2023. Peste două mii de civili, inclusiv 1.049 de copii au fost evacuați din ”cele mai periculoase zone” din Nagorno-Karabah, a declarat Ministerul rus, adăugând că începând cu ora 12:00, pe 19 septembrie 2023, contingentul rus de menținere a păcii a înregistrat ”numeroase fapte de încălcare a încetării focului de partea azeră de-a lungul întregii linii de contact”. Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a anunțat pe 19 septembrie lansarea unor măsuri locale de ”antiterorism” împotriva armatei armene din regiunea disputată Nagorno-Karabah, pentru a restabili ordinea constituțională a Azerbaidjanului.
© EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT -- MANDATORY CREDIT -- BEST QUALITY AVAILABLE -- HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES   |   O imagine statică luată dintr-un videoclip furnizat de serviciul de presă al Ministerului rus al Apărării arată că militarii ruși de menținere a păcii evacuează civili din Nagorno-Karabah într-o locație nedezvăluită, 20 septembrie 2023. Peste două mii de civili, inclusiv 1.049 de copii au fost evacuați din ”cele mai periculoase zone” din Nagorno-Karabah, a declarat Ministerul rus, adăugând că începând cu ora 12:00, pe 19 septembrie 2023, contingentul rus de menținere a păcii a înregistrat ”numeroase fapte de încălcare a încetării focului de partea azeră de-a lungul întregii linii de contact”. Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a anunțat pe 19 septembrie lansarea unor măsuri locale de ”antiterorism” împotriva armatei armene din regiunea disputată Nagorno-Karabah, pentru a restabili ordinea constituțională a Azerbaidjanului.

Daruieste Viata

Separatiștii armeni din Nagorno-Karabah au hotărât să depună armele în urma unui acord de încetare a focului mediat de ruși, la o zi de la declanșarea ofensivei azere. Preşedinţia Azerbaidjanului, care a promis să pună capăt ofensivei cu condiția dezarmării separatiștilor a declarat că oficialitățile se vor întâlni joi cu reprezentanţii armeni ai Karabahului pentru discuţii despre ”problemele reintegrării”. Cu toate acestea, exploziile puternice s-au mai auzit în capitala regională imediat după intrarea în vigoare a încetării focului. Premierul armean Nikol Pașinian a afirmat că țara sa nu a participat la elaborarea acordului de încetare a focului în regiune azeră separatistă, în care trăiesc aproximativ 120.000 de etnici armeni. Oficialii din Karabah spun că cel puţin 32 de persoane au fost ucise şi alte 200 rănite de când armata azeră a lansat ceea Baku a numit o operaţiune ”antiteroristă”, într-o nouă escaladare a vechiului conflict. Armenia și Azerbaidjanul vecin au purtat două războaie pentru Nagorno-Karabah de la prăbușirea Uniunii Sovietice. Războiul de șase săptămâni din 2020 a dus la câteva mii de morți, dar a permis Azerbaidjanului, susținut de Turcia, să recupereze teritoriul din jurul și în interiorul enclavei cu populație majoritar armeană.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
România rămâne angajată activ în facilitarea tranzitului de cereale ucrainene
România rămâne angajată activ în facilitarea tranzitului de cereale ucrainene

Ucraina estimează un nou record la producţia de cereale în acest an.

Veridica News
Veridica News
09 Dec 2023
MAE: Începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova este un pas firesc
MAE: Începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova este un pas firesc

Declaraţia aparţine ministrului român de externe, Luminiţa Odobescu, după consultările politico-diplomatice cu viceprim-ministrul pentru integrare europeană și euro-atlantică a Ucrainei, Olha Stefanishyna.

Veridica News
Veridica News
09 Dec 2023
Președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat că va candida din nou
Președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat că va candida din nou

El i-a spus că aspiră la un al cincilea mandat la Kremlin unui combatant revenit de pe frontul din Ucraina.

Veridica News
Veridica News
08 Dec 2023
Val de rachete rusești asupra Ucrainei
Val de rachete rusești asupra Ucrainei

Potrivit șefului administrației militare de la Kiev, Serghei Popko, trecuseră 79 de zile de când Rusia a lansat ultima dată rachete de croazieră împotriva orașului.

Veridica News
Veridica News
08 Dec 2023