Europenii se tem de costul ridicat al vieții care riscă să provoace tulburări sociale

Europenii se tem de costul ridicat al vieții care riscă să provoace tulburări sociale
© EPA-EFE/ANDY RAIN   |   epa10125676 Pietoni trec pe lângă magazinele închise de pe Oxford Street din Londra, Marea Britanie. Inflația din Regatul Unit a atins 10,1%, un nivel maxim în ultimii 40 de ani. Criza costului vieții se înrăutățește pe măsură ce creșterea prețurilor la alimente provoacă creșterea inflației. Banca Angliei avertizează cu privire la o recesiune, iar inflația va depăși 13% până la sfârșitul anului 2022.

Mulți europeni se tem că inflația ridicată din cauza crizei energetice actuale ar putea alimenta tulburări sociale, proteste și greve, arată un nou sondaj realizat în Franța, Germania, Polonia și Marea Britanie.
Realizat pentru organizația non-profit More in Common, sondajul a arătat că, în prezent, costul vieții reprezintă cea mai importantă problemă pentru cetățenii celor patru țări chestionate.
Majoritatea celor întrebați au spus că sunt îngrijorați de posibile tulburări sociale din lunile următoare. În Franța, patru din zece persoane afirmă că vor să vadă o revenire a mișcării de protest Vestele Galbene.
Europenii simt, de asemenea, impactul crizei energetice. Unul din cinci intervievați afirmă că recurge la banii economisiți, în timp ce unul din zece spune că sare peste mese, pentru a reduce cheltuielile. Marea majoritate cred că nu va fi o criză de scurtă durată, iar mulți dintre ei nici nu-i văd sfârșitul.
Sondajul mai arată că europenii din cele patru țări au puțină încredere în capacitatea guvernelor lor de a gestiona criza, și chiar dacă oamenii nu creditează niciun partid politic, formațiunile de opoziție, inclusiv populiștii, obțin câștiguri.
În Marea Britanie, încrederea în Partidul Laburist a fost cu 20 de procente mai mare decât în conservatori, iar în Franța, partidul de cea mai mare încredere pentru a face față crizei a fost Adunarea Națională de extremă dreapta.
În timp ce Rusia a fost văzută de cei chestionați ca fiind cea mai vinovată pentru criză, companiile energetice și guvernele naționale au fost considerate și ele responsabile, arată sondajul.
Majoritatea țărilor intervievate ar dori să vadă o tranziție accelerată la energiile regenerabile și cred că sursele regenerabile sunt o modalitate de a obține independența energetică mai rapid.
Sondajul a fost realizat online la sfârșitul lunii iulie, cu un eșantion de 7.000 de adulți din Marea Britanie, Franța, Germania și Polonia.

Timp citire: 1 min