Președintele României a participat la reuniunea informală a liderilor UE pe teme de apărare, care a avut loc la Bruxelles.
Președinția poloneză vine într-un moment în care Europa se confruntă cu o multitudine de provocări: tensiuni geopolitice, incertitudini economice și necesitatea unei solidarități crescute în fața amenințărilor externe. Astfel, în următoarele șase luni, Polonia își propune să orienteze UE către un viitor care acordă prioritate securității, rezilienței și reînnoirii solidarității între statele membre.
Ucraina acuză Rusia de încălcarea normelor de drept internațional.
Consiliul Europei afirmă că ucrainenii care și-au părăsit casele pentru a scăpa de invazia Rusiei au primit un tratament mai...
Respectivul articol prevede suspendarea dreptului de vot pentru membrii care încalcă valorile fundamentale ale blocului comunitar.
O avertizare similară a fost trimisă și către președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
Conform documentului, controalele asupra persoanelor la frontierele aeriene și maritime ale celor două state vor fi eliminate de la 31 martie 2024.
Discuțiile privind o altă decizie de a elimina controalele la frontierele terestre vor continua în cursul anului 2024.
Viena a trimis deja confirmarea președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene.
Propunerea fusese aprobată şi de Consiliul European în septembrie, pentru a repara pagubele provocate de dezastrele naturale din 2022.
Propunerea a fost făcută în cadrul discuţiilor dintre liderii europeni prezenţi la summitul Consiliului European din 26-27 octombrie 2023.
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a arătat optimistă în legătură cu intrarea României şi a Bulgariei în spaţiul european de liberă circulaţie Schengen.
Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Consort efectuează o vizită în Regatul Spaniei, ce are ca obiectiv sublinierea importanței României în Uniunea Europeană și NATO, precum și susținerea aspirațiilor europene ale Republicii Moldova.
Consiliul UE a aprobat un ajutor total de 454,8 milioane de euro pentru urgențe în caz de dezastre, pentru România și Italia, pentru a repara pagubele provocate de dezastrele naturale din 2022, și pentru Turcia, în legătură cu cutremurele din februarie 2023.