Știri

A murit regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Elisabeta a II-a a Marii Britanii salută când sosește la Catedrala Sf. Paul înainte de Serviciul Național de Ziua Recunoștinței pentru a marca cea de-a 90-a aniversare la Londra, Marea Britanie, 10 iunie 2016
© EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA   |   Elisabeta a II-a a Marii Britanii salută când sosește la Catedrala Sf. Paul înainte de Serviciul Național de Ziua Recunoștinței pentru a marca cea de-a 90-a aniversare la Londra, Marea Britanie, 10 iunie 2016

Susține jurnalismul independent

UPDATE 19.09.2022. Regina Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Elisabeta a II-a a fost înmormântată astăzi, după 10 zile de doliu național, printr-o ceremonie istorcă la care au luat parte suverani din toată lumea, aproximativ 100 de șefi de stat și de guvern și numeroși demnitari. Sute de mii de oameni s-au înșirat pe traseul procesiunii pentru un ultim rămas bun, de la Catedrala Westminister, din centrul Londrei, până la Castelul Windsor, unde sicriul a fost coborât în cripta regală din Capela St.George. Pe alocuri, mulțimea a aplaudat și a aruncat flori la trecerea cortegiului funerar.

Înaintea coborârii în criptă și a intonării imnului național, de pe sicriu au fost îndepărtate bijuteriile care l-au împodobit: coroana imperială, sceptrul și sfera regală simbolizând lumea creștină. Într-o tăcere deplină, Regele Carol al III-lea a așezat pe sicriu stindardul Gărzii Grenadierilor, celebră pentru caschetele din blană de urs și aflată sub comanda directă a Reginei. Lordul Șambelan și-a rupt apoi bastonul și l-a așezat pe sicriu, gestul simbolic de sfârșit al domniei. Mai târziu a urmat o slujbă privată în prezența regelui și a membrilor apropiați ai familiei regale.

Ceremonia fastuoasă de la Londra, organizată fără cusur și ziua însorită de toamnă care a făcut culorile mai vibrante au arătat grandoarea unui imperiu, chiar dacă micșorat de istorie. Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a au fost, de altfel, un eveniment global. Din Noua Zeelandă și Hong Kong, pânâ în Franța sau Statele Unite, mulțimile s-au adunat în semn de omagiu în fața ambasadelor și consulatelor britanice, sau în cafenele, baruri și alte locuri publice pentru a privi la televizor sau pe ecranele telefoanelor la spectacolul care se desfășura la mii de kilometri distanță.

UPDATE 10.09.2022. Charles al III-lea a fost proclamat oficial rege. Fiul cel mare al reginei Elisabeta a II-a a devenit suveran al Marii Britanii imediat ce mama sa a încetat din viață, iar prima sa decizie a fost să își aleagă numele sub care va domni – Charles al III-lea. Ceremonia de proclamare, care a avut loc la palatul St. James din Londra, a fost, așadar, mai mult simbolică. Ea va fi urmată și de o încoronare oficială, dar este puțin probabil ca acea ceremonie să aibă loc anul acesta, în condițiile în care se consideră că o astfel de sărbătoare nu este adecvată cât timp țara și familia regală încă sunt afectate de moartea reginei. În cazul Elisabetei a II-a, încoronarea a avut loc la 16 luni după ce aceasta devenise regină.

La ceremonia de proclamare de sâmbătă, Charles al III-lea i-a adus un omagiu Elisabetei a II-a și a spus că se va strădui, ca rege, să urmeze exemplul acesteia.  

08.09.2022. Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, a murit la Balmoral, la vârsta de 96 de ani, după ce a domnit șapte decenii. Familia ei s-a adunat la domeniul din Scoția, după ce medicii s-au declarat îngrijorați de starea de sănătate a suveranei. 

Drapelul de la Palatul Buckingham a fost coborât în bernă la ora locală 18.30. Sute de oameni s-au adunat în afara porților, iar unii au început să plângă. Cea mai mare parte a britanicilor și a cetățenilor din Commonwealth nu a cunoscut un alt monarh. 

Primul ei fiu este acum regele Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, sub numele Charles al III-lea. 

Potrivit publicației Politico, guvernul britanic pregătise în secret un plan cu desfășurarea evenimentelor după decesul Reginei, sub numele de cod ”Operațiunea LONDON BRIDGE", care urmează să fie dezvăluit acum.

Elizabeth Alexandra Mary, născută la Londra, la 21 aprilie 1926, a fost primul copil al al ducelui și ducesei de York, deveniți mai târziu regele George al VI-lea și regina Elisabeta. Urcarea pe tron a tatălui ei în 1936, după abdicarea fratelui acestuia, regele Edward al VIII-lea, a adus-o pe Elisabeta pe primul loc în lina succesorală.

Viitoarea regină a fost educată acasă și a început să-și asume îndatoriri publice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în cadrul Serviciului Teritorial Auxiliar, de voluntariat. În noiembrie 1947, s-a căsătorit cu Philip Mountbatten, prinț al Greciei și Danemarcei, iar căsătoria lor a durat 73 de ani. Au avut împreună patru copii: Charles, Prinț de Wales; Anne, Prințesa Regală; Prințul Andrew, Duce de York; și Prințul Edward, Conte de Wessex.

Când tatăl ei a murit în februarie 1952, Elizabeth, atunci în vârstă de 25 de ani, a devenit regina a șapte țări independente din Commonwealth: Regatul Unit, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Pakistan și Ceylon (cunoscut astăzi ca Sri Lanka), precum și șeful Commonwealth-ului. Elisabeta a domnit ca monarh constituțional prin schimbări politice majore, cum ar fi problemele din Irlanda de Nord, deconcentrarea în Regatul Unit, decolonizarea Africii, aderarea la Comunitățile Europene și retragerea din Uniunea Europeană. Numărul tărâmurilor ei a scăzut de-a lungul timpului, pe măsură ce teritoriile și-au câștigat independența, iar unele au devenit republici. Numeroasele ei vizite și întâlniri istorice includ China în 1986, Rusia în 1994, Republica Irlanda în 2011 și întâlnirile cu cinci papi.

Elisabeta a II-a s-a confruntat ocazional cu puseurile republicane și cu critici din partea presei la adresa familiei sale, în special după moartea fostei ei nore, Diana, Prințesa de Wales, în 1997. Cu toate acestea, sprijinul pentru monarhie în Regatul Unit rămâne constant ridicat, la fel ca popularitatea ei personală.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica News

Veridica News




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
Polonia: încă o anchetă contra unei rețele rusești de spionaj
Polonia: încă o anchetă contra unei rețele rusești de spionaj

Obiectivul acesteia ar fi fost „realizarea obiectivelor de politică externă ale Kremlinului, în special slăbirea poziției Poloniei pe scena internațională, discreditarea Ucrainei și a imaginii instituțiilor Uniunii Europene”.

Veridica News
Veridica News
28 Mar 2024
Ministrul de Externe al Letoniei, Krisjanis Karins, demisionează, după ce a risipit bani publici
Ministrul de Externe al Letoniei, Krisjanis Karins, demisionează, după ce a risipit bani publici

E urmărit penal fiindcă, pe vremea când era premier, a zburat cu companii private, transferând costurile către contribuabilii letoni și europeni.

Veridica News
Veridica News
28 Mar 2024
Autoritățile de la Bișkek avertizează că grupări militante vor să recruteze kîrgîzi din Rusia
Autoritățile de la Bișkek avertizează că grupări militante vor să recruteze kîrgîzi din Rusia

Acolo lucrează sute de mii de oameni din republica ex-sovietică din Asia Centrală, cu populație majoritar musulmană.

Veridica News
Veridica News
28 Mar 2024
Colegii săi afirmă că starea de sănătate a militantului rus antirăzboi Oleg Orlov se degradeză în închisoare
Colegii săi afirmă că starea de sănătate a militantului rus antirăzboi Oleg Orlov se degradeză în închisoare

Bărbatului de 70 de ani i s-ar fi cerut să semneze un formular care indică disponibilitatea sa de a lupta în Ucraina invadată de trupele Moscovei.

Veridica News
Veridica News
28 Mar 2024