Știri

Drepturile aromânilor şi Casa Iorga din Saranda, pe agenda discuţiilor dintre miniştrii de externe din România şi Albania

Ministrul român de Externe, Luminiţa Odobescu şi ministrul albanez pentru Europa și afaceri externe, Igli Hasani, după semnarea Planului de Acțiune 2024-2025 privind cooperarea între Ministerele Afacerilor Externe ale României și Republicii Albania, Tirana, Albania, 14 Noiembrie 2023.
© mae.ro   |   Ministrul român de Externe, Luminiţa Odobescu şi ministrul albanez pentru Europa și afaceri externe, Igli Hasani, după semnarea Planului de Acțiune 2024-2025 privind cooperarea între Ministerele Afacerilor Externe ale României și Republicii Albania, Tirana, Albania, 14 Noiembrie 2023.

Daruieste Viata

Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a efectuat ieri, 14 noiembrie, o vizită oficială la Tirana, Albania, în prima parte a unui turneu în Balcanii de Vest, care mai include Macedonia de Nord și Muntenegru, potrivit unui comunicat al MAE. Pe fondul aniversării, în anul 2023, a 110 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Albania, ministrul afacerilor externe român a avut consultări politice cu ministrul pentru Europa și afaceri externe al Albaniei, Igli Hasani.

Partea română şi-a exprimat speranţa ca lansarea curselor aeriene directe între București și Tirana, în luna octombrie 2023, să conducă la creșterea semnificativă și diversificarea comerțului bilateral și a contactelor interumane. În acelaşi timp, şeful diplomației române a evocat importanța pe care România o acordă menținerii identității etnice, culturale și lingvistice a minorităţii naționale aromâne din Albania. Ministrul român şi-a exprimat, totodată, încrederea că procesul de retrocedare către statul român a Casei Iorga din Saranda să fie finalizat cât mai curând.

Luminiţa Odobescu a apreciat rolul activ al Albaniei în calitate de membru nepermanent în Consiliului de Securitate al ONU, în mandatul 2022-2023, cu precădere rolul esenţial al Tiranei în promovarea rezoluțiilor Consiliului de Securitate privind condamnarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

În marja consultărilor, a fost semnat Planul de Acțiune 2024-2025 privind cooperarea între Ministerele Afacerilor Externe ale României și Albaniei. Vizita a inclus și o întrevedere cu negociatorul-șef albanez pentru aderarea la Uniunea Europeană, Majlinda Dhuka, prilej cu care au fost abordate modalităţile practice de continuare şi de consolidare a sprijinului României pentru avansarea Albaniei în parcursul său european.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Un om ucis de dronele rusești în sudul Basarabiei
Un om ucis de dronele rusești în sudul Basarabiei

Forțele ruse de invazie au atacat timp „de aproape două ore” raionul Izmail, din regiunea Odesa, foarte aproape de granița cu România – a precizat șeful administrației regionale, Oleg Kiper.

Veridica News
Veridica News
07 Dec 2023
Alegerile prezidențiale din Rusia vor avea loc pe 17 martie anul viitor
Alegerile prezidențiale din Rusia vor avea loc pe 17 martie anul viitor

Vladimir Putin nu are adversar pentru al cincilea mandat.

Veridica News
Veridica News
07 Dec 2023
România are în plan instalarea a minimum 30.000 de puncte de reîncărcare, până la jumătatea lui 2026
România are în plan instalarea a minimum 30.000 de puncte de reîncărcare, până la jumătatea lui 2026

Proiectul de dezvoltare a infrastructurii naţionale de carburanţi alternativi pentru vehiculele rutiere este prevăzut în PNRR.

Veridica News
Veridica News
07 Dec 2023