Doi generali italieni, Gian Marco Chiarini și Luigi Scollo, care comandau trupele NATO din orașul irakian strategic Nasiriyah în 2004, unde Nicolae Ciucă a condus batalionul „Scorpionii roșii”, au declarat pentru Recorder că acest contingent românesc nu a fost implicat direct în luptele din oraș, ci a asigurat securitatea trupelor italiene pe flancul drept, în zona localității Suq al Shuyukh. Declarațiile vin pe fondul campaniei electorale, în care Nicolae Ciucă folosește cariera militară drept argument electoral.
Documentar dedicat „eroului de la Nasiriyah”
În 2013, Radio România Actualități i-a dedicat un documentar lui Nicolae Ciucă în care a prezentat bătălia de la Nasiriyah drept prima luptă la care au participat trupe românești după Al Doilea Război Mondial. Documentarul a fost preluat de mai multe instituții media care l-au prezentat pe Ciucă într-o cheie laudativă pentru presupusele sale fapte de arme. În acel documentar, Nicolae Ciucă a declarat că a existat o confruntare armată cu insurgenți irakieni pe un sector de drum care ducea spre Nasiriyah. El nu a respins niciodată titulatura „Eroul de la Nassiriya”.
De fapt, „scorpionii roșii” conduși de Ciucă păzeau un drum
Cei doi generali italieni au explicat că batalionul românesc nu a participat la luptele grele din Nasiriyah pentru că, așa cum le-a transmis atunci Nicolae Ciucă, trupele românești aveau „o restricție națională de a intra în Nasiriyah”.
Generalul italian Gian Marco Chiarini, care era comandantul tuturor trupelor din Nasiriyah, a declarat că i-a transmis lui Nicolae Ciucă, în momentul în care a aflat că trupele românești nu pot intra în oraș, să formeze un flanc defensiv în localitatea Suq al Shuyukh, astfel încât să evite orice atac asupra trupelor italiene angajate deja în lupte grele în centrul Nasiriyei.
Fost polițist militar român îl acuză pe Ciucă de trădare a uniformei
Pe de altă parte, Roberto Cremene, fost polițist militar în cadrul Batalionului 265 (o forță militară diferită de „Scorpionii roșii”, cu alte misiuni), a declarat pentru Recorder că Nicolae Ciucă a refuzat să vină în sprijinul polițiștilor militari români care se luptau în Nasiriyah și care fuseseră prinși într-o ambuscadă. Cremene a declarat că „Nicolae Ciucă a spus că nu poate să vină să ne scoată de acolo, să facă evacuare, până nu primește aprobare din România”, și că cei care i-au salvat au fost militarii italieni și portughezi. El l-a acuzat pe Ciucă, pe atunci locotenent-colonel, că a mințit în privința participării lui la luptele contra insurgenților irakieni din Nasiriyah și l-a acuzat de „trădare a hainei militare”.