Procurorii anticorupție din România au dispus reținerea unui specialist chiar din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Nicolae Răzvan Despa, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită. Acesta
ar fi pretins de la un om de afaceri 15.000 de euro și, după negocieri, ar fi acceptat 12.000, în două tranșe, în legătură cu îndeplinirea unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu, legate de un contract de achiziție publică. Despa a fost prins în flagrant, când primea 30 de mii de lei, echivalentul a șase mii de euro. Contractul pe care omul de afaceri intenționa să îl încheie
cu DNA făcea parte dintr-un proiect privind dezvoltarea capacităţii tehnice a instituţiei în investigarea infracţiunilor comise împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.
Proiectul e parte din colaborarea DNA cu noul parchet european antifraudă, EPPO. 22 de state, din totalul celor 27 de membri ai Uniunii Europene, participă EPPO, prin procurori europeni delegaţi. Aceștia acţionează în numele Parchetului European în statele lor şi au aceleaşi competenţe ca procurorii naţionali în ceea ce priveşte investigaţiile, urmăririle penale şi trimiterea în judecată.
Comisarul european pentru Justiție, belgianul Didier Reynders, a subliniat că funcționarea Parchetului e esențială pentru protejarea bugetului multianual al Uniunii, precum şi a planului postpandemic de redresare și reziliență. Promovat din ințiativa fostei eurodeputate Monica Macovei, ex-ministru al Justiției la București, și condus de fosta șefă a DNA, Laura Codruţa Kövesi, EPPO este o structură a Uniunii Europene înfiinţată în aprilie 2017, în baza procedurii de cooperare consolidată, la care participă doar statele membre care doresc. Rolul acesteia este de a colabora mai strâns în investigarea şi urmărirea penală pentru infracţiuni care afectează bugetul comunitar, precum frauda, corupţia, spălarea de bani. EPPO operează investigaţii transfrontaliere în cazuri de fraudă în care sunt implicate fonduri ale UE de peste 10.000 de euro sau în cazuri de fraudă în materie de TVA la nivel transfrontalier care implică daune de peste 10 milioane de euro. Laura Codruţa Kövesi afirmă că acest gen de infracțiuni provoacă daune anuale de ordinul zecilor de miliarde de euro.