
Peste 35 de mii de morţi
UPDATE 20: Se înmulțesc gropile comune în Turcia după cutremurele în care au murit aproape 40.000 de oameni, inclusiv în Siria vecină, potrivit bilanțului provizoriu. La Antakya, în sud-estul țării nu mai sunt locuri în cimitire, iar localnicii au cerut administrației să înființeze unele noi, pentru a-și putea înmormânta apropiații. Numărul mare de corpuri neidentificate a dus în schimb la aparția tot mai multor gropi comune. Pentru eventuala identificare ulterioară au fost prelevate probe ADN.
UPDATE 19: ONU spune că faza de salvare a operațiunilor sale din Turcia și Siria ”se apropie de sfârșit” și urmează să se concentreze pe îngrijirea supraviețuitorilor. Dar echipele de salvare încă scot oameni în viață de sub dărâmături, la o săptămână de la cutremurele devastatoare care au lovit cele două țări. Responsabil ONU avertizează că numărul final al morților în cutremur va fi cel puțin dublu față de bilanțurile provizorii.
UPDATE 18: Statele Unite cer Consiliului ONU de Securitate care se reunește azi de urgență, să ”voteze imediat” pentru a autoriza livrarea ajutoarelor Națiunilor Unite în nord-vestul Siriei, controlat de rebeli, prin mai multe puncte de trecere a frontierei cu Turcia. În baza unui mandat al Consiliului de Securitate, ONU furnizează ajutoare din 2014 oamenilor din acea parte a Siriei afectată de război, dar accesul este limitat la un singur punct de trecere a frontierei. În același timp Washingtonul i-a cerut președintelui sirian Bashar al-Assad să acorde acces imediat la asistență umanitară tuturor celor care au nevoie, fără excepție, și l-a îndemnat să emită o autorizație generală pentru livrările de ajutoare.
UPDATE 17: Numărul morților în urma cutremurului violent care a lovit Turcia și Siria pe 6 februarie a crescut la 35.225, potrivit ultimelor rapoarte oficiale, publicate luni dimineaţă. Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade a ucis 31.643 de persoane în sudul Turciei - a declarat Afad, agenția publică de gestionare a dezastrelor din Turcia, Afad. În Siria, autoritățile au numărat, până acum, 3.581 de morți.
ONU recunoaşte carenţe în furnizarea de ajutoare pentru sirieni
UPDATE 16: ONU a recunoscut că există neajunsuri în furnizarea de ajutoare în zonele devastate de război din Siria, unde a sosit un nou convoi cu provizii de urgență pentru victimele cutremurului de acum o săptămână. Cel mai recent bilanț al seismului se ridică la peste 33.000 de morți, deopotrivă în Siria şi în Turcia vecină, iar experţii spun s-ar putea „dubla”.
Peste 28 de mii de morți, iar bilanțul s-ar putea dubla. Arestări printre antreprenorii în construcții.
UPDATE 15: Salvatorii turci au scos în viață, duminică în zori, un bebeluș de șapte luni și o adolescentă de 13 ani de sub dărâmături, la aproape o săptămână după puternicul seism care a devastat Turcia și Siria vecină. Potrivit ultimelor rapoarte oficiale, cutremurul cu magnitudinea de 7,8 a provocat moartea a cel puțin 28.191 de persoane: 24.617 în Turcia și 3.574 în Siria. Aflat în vizită la Kahramanmaraș, în Turcia, șeful agenției umanitare a ONU, Martin Griffiths, a declarat că bilanțul final ar putea fi „dublu sau mai mare”. Aproape 32.000 de specialiști turci, precum și peste 8.000 de străini sunt mobilizați pentru operațiuni de căutare și salvare, potrivit agenției de la Ankara care gestionează dezastrele naturale. Presa turcă anunță arestarea câtorva antreprenori în construcții în sudul țării și susține că vor urma și alte arestări, după ce seismul a dezvăluit modul precar în care fuseseră înălțate clădirile ce s-au prăbușit.
ONU avertizează că 5,3 milioane de persoane riscă să rămână fără adăpost
UPDATE 14: Potrivit ultimelor rapoarte oficiale, cutremurul de luni, cu magnitudinea de 7,8 grade, a ucis cel puțin 24.218 persoane: 20.665 în Turcia și 3.553 în Siria. ONU avertizează că 5,3 milioane de persoane riscă să rămână fără adăpost. Programul Alimentar Mondial (WFP), o agenție specializată a Națiunilor Unite, a stabilit numărul persoanelor afectate de cutremur în cele două țări la 874.000 și a cerut 77 de milioane de dolari pentru a le furniza alimente. De ambele părți ale graniței, mii de case au fost distruse.
UPDATE 13: Reporterii de la fața locului scriu că salvatorii și-au dublat eforturile pentru a căuta supraviețuitori. Un băiețel de șase ani a fost scos viu dintre dărâmături, la Jandairis, nord-vestul Siriei. Fratele lui nu a supraviețuit. Salvatorii mai caută membri ai familiei lor, probabil îngropați sub dărâmături. În sudul Turciei, la Antakya, salvatorii au găsit în viață un copil de 18 luni și pe fratele acestuia. Tot acolo, cu două ore mai devreme, fusese salvată o fetiță de trei ani. O mamă și cei doi copii ai săi au fost salvați dintre dărâmături la Gaziantep (sud-est). La Nurdagi, în aceeași zonă, o femeie însărcinată în șase luni a fost extrasă după aproximativ 115 ore petrecute sub un morman de ruine. Fiica sa, în vârstă de șase ani, a fost și ea salvată.
Președintele sirian a mers vineri prima oară în zonele afectate de cutremure
UPDATE 12: Bashar al-Assad a vizitat orașul Alep, devastat de cutremure și s-a angajat să ”lucreze non-stop” în ajutorul victimelor. Pagubele din Alep s-au suprapus distrugerilor provocate de războiul civil în care al doilea oraș al Siriei a fost bombardat mai ales de forțele guvernamentale și de aliații ruși ai lui Assad. Președintele sirian a vizitat Spitalul Universitar și s-a întâlnit cu echipe de salvatori. Presa siriană de stat a anunțat că Guvernul a permis livrarea ajutoarelor în zonele de nord-vest, controlate de rebeli, cele mai afectate de cutremurele din sudul Turciei. Organizația Națiunilor Unite a făcut presiuni pentru ca ajutoarele să circule mai liber în Siria, în special în teritoriile ocupate de grupări care se opun regimului Assad. ONU estimează că până 5,3 milioane de persoane ar putea rămâne fără adăpost în Siria, în urma cutremurelor. Seismele au făcut aproape 23.000 de morți, din care peste 3.300 în Siria, potrivit bilanțurilor provizorii.
PKK își suspendă operațiunile în Turcia
UPDATE 11: Speranțele de a mai găsi supraviețuitori s-au diminuat, vineri, în Turcia și Siria, la circa 100 de ore după cutremurul violent care a ucis peste 21.700 de oameni, într-unul dintre cele mai grave dezastre din regiune din ultimul secol. Tot vineri, gherila intitulată Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerată organizație teroristă de autoritățile de la Ankara, a anunțat suspendarea temporară a „operațiunilor” din Turcia după cutremur.
Bilanțul cutremurului din 6 februarie a depășit 20 000 de morți. Șansele de a găsi supraviețuitori sunt tot mai mici
UPDATE 10: Peste 17 000 de persoane au murit doar în Turcia și alte 3 000 în Siria, potrivit celor mai recente bilanțuri publicate de autorități. Numărul de morți este deja mai mare decât cel înregistrat la cutremurul devastator din 1999, de la Izmit, și probabil că va continua să crească, pe măsură ce vor fi găsite mai multe victime. Șansele de a găsi supraviețuitori s-au redus semnificativ și scad cu fiecare oră, însă echipele de salvare înregistrează, ocazional, câte un success, cum a fost găsirea unui copil în vârstă de doi ani sub dărâmături la 79 de ore de la producerea cutremurului. Presa internațională scrie că autoritățile par depășite de amploarea dezastrului și că există în continuare localități afectate de cutremur în care nu au ajuns echipele de salvare, ceea ce a dat naștere la sentimente de frustrare și furie față de autorități.
Primul convoi umanitar ajunge în nordul Siriei
UPDATE 9: Un prim convoi cu ajutoare ONU pentru sirieni a trecut granița dinspre Turcia, la trei zile de la cutremurele care au devastat zone intregi din ambele țări. Potrivit unui corespondent France Presse, cele șase camioane erau însă așteptate înainte de dezastru, iar transportul conține pânză de cort și produse de curățenie. ONU se plânge că acesul e îngreunat de drumurile deteriorate, dar oamenii din provincia Idlib, controlată de rebeli se simt abandonați de întreaga lume. Cel mai recent bilanț provizoriu arată că seismele din Turcia au provocat peste 19.000 de morți, din care mai mult de 3.200 sunt în nordul Siriei.
Peste 16 mii de morți, mai bine de trei sferturi în Turcia
UPDATE 8: Bilanțul cutremurului care a lovit Turcia și Siria a depășit pragul de 16.000 de morți, conform rapoartelor oficiale publicate joi. 12.873 de persoane au murit în Turcia și 3.162 în Siria, potrivit autorităților și surselor medicale, ducând numărul total de victime la 16.035.
Peste 15 mii de decese
UPDATE 7: Bilanțul cutremurului care a lovit Turcia și Siria continuă să crească și a depășit, joi, 15.000 de morți, iar șansele de supraviețuire pentru oamenii prinși sub dărâmături scad vertiginos. Vremea rea și frigul complică sarcina salvatorilor, în condițiile în care primele 72 de ore sunt cruciale pentru a găsi supraviețuitori, potrivit șefului Semilunii Roșii Turce, Kerem Kinik. Rețeaua Twitter a devenit inaccesibilă pentru principalii furnizori de telefonie mobilă din Turcia, pe fondul criticilor din ce în ce mai vehemente din mediul online față de gestionarea tragediei de către autorități.
Președintele Erdogan promite că mâine va fi mai bine
UPDATE 6: Numărul morților din cutremurul care a lovit, luni, Turcia și Siria a crescut la peste 11.200, potrivit ultimelor rapoarte oficiale, publicate miercuri. Numărul deceselor în Turcia a ajuns la 8.574 - a anunțat președintele Recep Tayyip Erdogan, care a vizitat orașul Kahramanmaras, epicentrul cutremurului. În Siria vecină, 2.662 de cadavre au fost scoase de pe dărâmături. Potrivit președintelui turc, 50.000 de oameni au fost răniți. La rândul lor, medicii și autoritățile siriene au menționat 5.000 de răniți. „Am avut dificultăți la început cu aeroporturile și pe drumuri, dar azi este mai bine și mâine va fi și mai bine” - a afirmat Erdogan, aparent pentru a dezamorsa criticile și furia provocate de în țară de reacția lentă a autorităților. Aflat la putere din 2003 și candidat pentru un nou mandat la alegerile prezidențiale din mai, Erdogan a anunțat și distribuirea a 10.000 de lire turcești (echivalentul a circa 494 de euro) fiecărei familii afectate de seism.
UPDATE 5: Numărul deceselor se apropie de zece mii
Numărul morților în seismul de luni a trecut în Turcia de 7.100. În Siria vecină, bilanțul confirmat a urcat la peste 2.500, potrivit guvernului de la Damasc și unui serviciu de salvare care operează în nord-vestul controlat de rebeli.
UPDATE 4: Nou bilanţ cumulat: peste 8.700 de morţi în Turcia şi Siria
Bilanțul cumulat al cutremurului care a lovit, luni, Turcia și Siria depășește acum 8.700 de morți, potrivit rapoartelor oficiale publicate miercuri. În Turcia, salvatorii au anunţat că 6.234 de cadavre au fost scoase de sub dărâmături, iar în Siria au fost număraţi 2.470 de morți, potrivit autorităților și medicilor.
UPDATE 3: Bilanțul cutremurului, în Turcia și Siria, a depășit 7800 de morți
UPDATE 2: Un prim oraș din sudul Turciei încheie operațiunile de salvare
Ministrul turc al Comerțului, Mehmet Muş a anunțat că în orașul Kilis, din provincia cu același nume de la granița cu Siria nu mai există oameni sub dărâmături. Ministrul care a mers în zonă după cutremurele de ieri a precizat că 22 de persoane au murit și 466 au fost rănite. 138 de clădiri au fost avariate grav, iar 119 sunt în ruine. El a declarat că țara se confruntă cu un dezastru natural rar. ”Am avut al doilea și al treilea cel mai mare cutremur din istoria Turciei la o diferență de 9 ore”, a spus Muș care a adăugat că în cele 10 provincii afectate grav statul a mobilizat toate mijloacele în ajutorul victimelor. Subliniind că viața va reveni treptat la normal în Kilis, ministrul le-a cerut oamenilor să stea departe de clădirile deteriorate și să fie atenți, iar comercianților să-și continue activitățile cu grijă. El i-a amenințat cu pedepse aspre pe vânzătorii care au introdus prețuri exorbitante după cutremure. ”Vom aplica sancțiuni penale dure celor care abuzează de cetățenii aflați în nevoie” a declarat ministrul turc al Comerțului.
UPDATE 1: Stare de ugență în sudul Turciei, în urma cutremurelor de ieri
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a declarat stare de urgență în cele mai lovite 10 provincii. Vorbind de la Centrul de Coordonare Informațională, instalat la Kahramanmaraş, în sudul țării, liderul turc a subliniat că cele două cutremure majore cu epicentrele în Pazarcık și Elbistan au provocat distrugeri ample pe o arie cu aproximativ 13.5 milioane de locuitori. El a spus că acest cuplu de seisme este fără precedent și că distrugerile provocate nu sunt doar cele mai mari din istoria țării, ci și din lume. ” În acest moment avem 3.549 de morți și 22.168 de răniți. Marea noastră consolare este că peste 8.000 de cetățeni au putut fi scoși în viață de sub dărâmături, până acum”, a precizat Erdogan. Președintele Truciei a scos în evidență intervenția rapidă a statului cu bani și ajutoare și cu cei peste 53.000 de oameni mobilizați în eforturile de căutare și salvare a supraviețuitorilor. El a adăugat că numărul acestora crește cu fiecare oră cu echipe venite din țară și din străinătate. Reporterii France Presse spun însă că nemulțumirea oamenilor crește chiar la Kahramanmaraş, epicentrul primului cutremur de ieri, un oraș cu peste un milion de locuitori, acum numai ruine și dezolare. Niciun ajutor și nicio salvare nu au sosit până azi, iar oamenii au fost lăsați să se descurce singuri. La fel la Hatay, mai la sud și la Ebrar, unde cele opt clădiri din centru s-au afundat literalmente în ele însele. ”Unde este Statul, n-am văzut pe nimeni de două zile” le-a spus jurnaliștilor un bărbat care așteaptă întăriri pentru a-și salva fratele și nepotul de sub dărâmături. Ca pentru a-l contrazice, ministrul de Interne, Suleiman Soilu și-a făcut apariția la Kahramanmaraş dând asigurări că 2000 de salvatori au fost desfășurați până acum în zonele sinistrate.
ȘTIREA INIȚIALĂ: Peste 5000 de morți, zeci de mii de răniți, milioane de sinistrați
Bilanțul cutremurului, în Turcia și Siria, a depășit 5000 de morți și se estimează că va continua să crească. Milioane de persoane sunt sinistrate. Cu fiecare oră, șansele supraviețuitorilor scad.
Cel puțin 3400 de persoane și-au pierdut viața în Turcia și peste 1600 au fost ucise în Siria în urma cutremurelor masive de marți. Numărul răniților, până la această oră, este de aproximativ douăzeci de mii. Bilanțul este provizoriu și probabil că va continua să crească în condițiile în care doar în Turcia s-au prăbușit peste 5600 de clădiri și nici măcar nu se cunoaște numărul celor care sunt prinși sub dărâmături. UNICEF a avertizat că este posibil ca mii de copii să își fi pierdut viața în seismul de 7,8 grade, care a fost urmat de sute de replici, inclusiv una cu o intensitate apropiată de cea a seismului inițial. Autoritățile turce spun că 13,5 milioane de persoane au fost afectate de cutremur. În Siria vecină, au fost afectate atât zone controlate de rebeli, în care se află și numeroși refugiați, cât și teritorii aflate sub controlul forțelor guvernamentale. Situația este agravată, în Siria, și de faptul că țara este puternic afectată de războiul civil din ultimii 11 ani. Numeroase clădiri erau șubrezite în urma bombardamentelor, iar în zonele afectate de cutremur patru milioane de persoane depindeau, deja, de ajutoare umanitare primite de la comunitatea internațională.
Victimele cer ajutorul de sub dărâmături
Echipele de salvare sunt prinse într-o cursă contra-cronometru pentru a găsi supraviețuitori, în condițiile în care șansele persoanelor prinse sub dărâmături scad de la o oră la alta. Acestea riscă să moară din cauza rănilor, lipsei de oxigen și de apă, dar și din cauza temperaturilor scăzute.
Există anumite zone în care salvatorii nici măcar nu au reușit să ajungă până acum, iar martorii și reporterii de la fața locului spun că sunt supraviețuitori care strigă după ajutor sau trimit mesaje de sub dărâmături.
Citește pe Veridica și România, solidară cu Turcia lovită de un cutremur cu magnitudinea 7,8 UPDATES
Circa 20 de membri ai grupării teroriste Statul Islamic ar fi evadat în Siria după cutremur