Comandantul Gărzii naţionale din Ucraina, generalul Mykola Balan, a demisionat

Comandantul Gărzii naţionale din Ucraina, generalul Mykola Balan, a demisionat
© EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO   |   Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski (stânga), și comandantul Gărzii naționale ucrainene, Mykola Balan, asistă la exercițiile tactice ale unităților ministerului de Interne, cu participarea oficialilor ucraineni de rang înalt, pe poligonul din satul Stare, Ucraina, 30 septembrie 2019.

Comandantul Gărzii naţionale din Ucraina, generalul Mykola Balan, şi-a anunțat demisia, după ce un recrut şi-a ucis patru camarazi și o femeie civil şi a rănit alţi cinci oameni. Balan a precizat că-și asumă întreaga responsabilitate pentru masacrul  dintr-o uzină a grupului Iujmaş, în oraşul Dnipro din centrul țării. Asasinul, Artem Riabciuk, a fost reținut de poliție. Riabciuk s-a născut în 2001, în regiunea Odessa de la Marea Neagră (sud). Comentatorii remarcă vârsta lui foarte fragedă și notează că astfel de incidente se petrec frecvent în armatele din statele post-sovietice, din cauza practicii generalizate a hărțuirii recruților. Percepute de superiori drept ritualuri de inițiere, abuzurile conduc adesea la sinucideri. În 2018, în estul Ucrainei, patru militari au fost uciși de doi dintre camarazii lor, care au acuzat abuzurile suferite.

Practică informală de inițiere și agresare constantă a recruților în timpul serviciului militar, 'dedovşina' e una dintre cele mai grave probleme din armată, încă din epoca sovietică. Potrivit unor ONG-uri pentru apărarea drepturilor omului, chiar dacă situaţia s-ar fi ameliorat în ultimii ani, ritualurile brutale de iniţiere rămân frecvente și în Rusia, unde, tocmai de teama umilinţelor, o parte semnificativă a populaţiei se sustrage serviciului militar, obligatoriu pentru bărbaţii cu vârste între 18 şi 27 de ani.

 

Timp citire: 1 min