Știri

București: Aproape 11 ani de pușcărie pentru fostul primar Sorin Oprescu, acuzat de luare de mită

Sorin Oprescu, candidat independent la funcția de primar al Bucureștiului și actual primar al Bucureștiului, reacționează după ce a văzut primele exit polls după alegerile locale din București, România, 10 iunie 2012.
© EPA/MIHAI BARBU   |   Sorin Oprescu, candidat independent la funcția de primar al Bucureștiului și actual primar al Bucureștiului, reacționează după ce a văzut primele exit polls după alegerile locale din București, România, 10 iunie 2012.

Daruieste Viata

Fostul primar al capitalei României, social-democratul Sorin Oprescu, a fost condamnat definitiv, vineri, de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani şi 8 luni închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu. Oprescu a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, lângă București, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie. De profesie medic chirurg, Oprescu (71 de ani) a fost edil al Bucureștiului între 2008 și 2015. Anterior, fusese senator. În timpul facultății, a fost membru al Asociației Studenților Comuniști din România. În iulie 2015, Solomon Wigler, consilierul și, conform presei, mâna dreaptă a primarului Oprescu, a fost prins în flagrant, în timp ce primea o mită de 25.000 de euro. Conform procurorilor, Wigler primise, în mai multe tranșe, o mită de 204.000 de euro, în schimbul aprobării de autorizații de construcție.

Piedone, numai patru ani

În ajun, justiția a tranșat, după aproape șapte ani, și responsabilitățile penale în așa-numitul dosar Colectiv, al celei mai mari catastrofe civile din România post-comunistă. Incendiul izbucnit accidental, pe 30 noiembrie 2015, în timpul unui concert rock, în clubul bucureștean Colectiv, improvizat într-o fabrică dezafectată, s-a soldat cu 64 de morți, cei mai mulți tineri, și cu 186 de răniți, dintre care unul s-a sinucis ulterior. Politic, catastrofa a fost decontată după numai cîteva zile, când premierul social-democrat Victor Ponta a demisionat, presat de manifestațiile de stradă organizate sub sloganul „Corupția ucide”. Juridic, însă, saga a durat până joi, 12 mai, când cei trei patroni ai clubului au fost condamnați la termene de detenție cuprinse între 6 și 11 ani, cei doi pirotehnişti ce au organizat focul de artificii de la care s-a declanșat incendiul la câte 6 ani şi 10 luni, patronul lor la doi ani și jumătate, cei doi pompieri care erau obligați să verifice respectarea normelor antiincendiu la Colectiv – la câte opt ani și opt luni de închisoare. Patru ani ar urma să stea după gratii, pentru abuz în serviciu, politicianul de stânga Cristian Popescu-Piedone, primarul din epocă al sectorului 4 din București, în ale cărui atribuții intra eliberarea autorizației de funcționare a clubului. Personaj pitoresc, fost cârciumar, cu liceul terminat la 32 de ani și licența luată la aproape 40, în curând sexagenarul Piedone a urmat în 2015 exemplul lui Ponta și, după incendiu, a demisionat din funcția de edil. În 2020, însă, avea să candideze și să fie ales primar al sectorului vecin 5, ceea ce, remarcă presa, e stupefiant atât în ceea ce privește morala politică autohtonă, cât și discernământul electoratului.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
România rămâne angajată activ în facilitarea tranzitului de cereale ucrainene
România rămâne angajată activ în facilitarea tranzitului de cereale ucrainene

Ucraina estimează un nou record la producţia de cereale în acest an.

Veridica News
Veridica News
09 Dec 2023
MAE: Începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova este un pas firesc
MAE: Începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova este un pas firesc

Declaraţia aparţine ministrului român de externe, Luminiţa Odobescu, după consultările politico-diplomatice cu viceprim-ministrul pentru integrare europeană și euro-atlantică a Ucrainei, Olha Stefanishyna.

Veridica News
Veridica News
09 Dec 2023
Președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat că va candida din nou
Președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat că va candida din nou

El i-a spus că aspiră la un al cincilea mandat la Kremlin unui combatant revenit de pe frontul din Ucraina.

Veridica News
Veridica News
08 Dec 2023
Val de rachete rusești asupra Ucrainei
Val de rachete rusești asupra Ucrainei

Potrivit șefului administrației militare de la Kiev, Serghei Popko, trecuseră 79 de zile de când Rusia a lansat ultima dată rachete de croazieră împotriva orașului.

Veridica News
Veridica News
08 Dec 2023