Atleta olimpică belarusă Krystina Țimanuskaya, speriată de posibile șicane din partea regimului autoritar de la Minsk, a ajuns în Polonia, țară care i-a acordat o viză umanitară

Atleta olimpică belarusă Krystina Țimanuskaya, speriată de posibile șicane din partea regimului autoritar de la Minsk, a ajuns în Polonia, țară care i-a acordat o viză umanitară
© PA-EFE/Florian Schroetter / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES   |   Belarusian athlete Krystsina Tsimanouskaya(L) with Austrian State Secretary Magnus Brunner (R) during a stopover en route to Poland from Tokyo, at Vienna's Schwechat airport, Austria 04 August 2021.

Atleta olimpică belarusă Krystina Țimanuskaya, aflată în conflict cu autoritățile sportive din țara ei și  speriată de posibile șicane din partea regimului autoritar de la Minsk, a ajuns în Polonia, țară care i-a acordat o viză umanitară. Ea a venit, cu o escală la Viena, de la Tokyo, de unde responsabilii delegației olimpice belaruse voiau s-o repatrieze forțat. Potrivit agențiilor internaționale, tânara de 24 de ani a fost întâmpinată la aeroport de unul dintre liderii exilați ai opoziției belaruse, Pavel Latușka.

Până acum necunoscută publicului neinteresat de atletism și discretă în ceea ce privește opiniile sale politice, Țimanuskaya a devenit celebră după ce a afirmase că a fost obligată să-și suspende participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo și dusă de șefii delegației olimpice belaruse la aeroport, pentru a fi expediată în țară. Ea criticase vehement federația belarusă de atletism, care ar fi obligat-o să participe și la cursa de ștafetă de 4x400 de metri, deși era pregătită doar pentru cursele de sprint de 100 și 200 metri. Sportiva a mai spus că îi e teamă că, odată revenită în țară, va fi întemnițată de regimul autoritar al președintelui Aleksandr Lukașenko, ce reprimă violent toate vocile contestatare. Comitetul Internațional Olimpic (CIO), Executivul japonez și numeroase guverne europene i-au oferit, imediat, protecție, iar ambasada poloneză la Tokyo a găzduit-o înainte de plecarea la aeroport. Polonia i-a acordat o viză umanitară și soțului atletei,  Arseni Zdanevici, în prezent refugiat în Ucraina.

În martie, CIO a anunțat că refuză să recunoască alegerea lui Viktor Lukașenko, fiul președintelui, ca succesor al tatălui său la șefia comitetului olimpic din țara sa. CIO își declară, de asemenea, dezamăgirea că fosta conducere a forului din Belarus, asigurată de însuși șeful statului, nu i-a protejat pe sportivii din țară de discriminarea politică, în perioada de turbulențe de după realegerea contestată a lui Aleksandr Lukașenko ca președinte. La putere din 1994 și șef al comitetului olimpic belarus din 1997, acesta e calificat, frecvent, drept ultimul dictator din Europa. Represiunea dezlănțuită contra opoziției care contesta rezultatul scrutinului prezidențial de anul trecut a determinat CIO să-l excludă și să supende, cu unele excepții, plățile către comitetul din Belarus. În august 2020, peste 300 de sportivi, printre care medaliaţi olimpici şi membri ai echipelor naţionale, au denunţat, într-o scrisoare deschisă, măsluirea alegerilor prezidenţiale din acea lună, urmate de o mişcare de contestare fără precedent. Lukaşenko susţine că a câştigat alegerile cu 80% din voturi.

Timp citire: 2 min