Aproximativ o mie de foşti militari români, implicați în luptele din Congo

Aproximativ o mie de foşti militari români, implicați în luptele din Congo
© EPA-EFE/MOISE KASEREKA   |   Rude ale victimelor atentatului de la Bweremana şi oficialităţi locale participă la ceremonia de înmormântare la cimitirul Genocost din Kibati, Republica Democrată Congo, 2 august 2024. Șapte persoane au murit la 15 iulie 2024, după o explozie survenită pe fondul unor lupte intense dintre Mișcarea 23 Martie (M23) și Forțele Armate ale Republicii Democrate Congo (FARDC). Conflictul dintre M23 și guvernul Republicii Democrate Congo a început în martie 2022.

Aproximativ 1.000 de foști militari români sprijină Guvernul Republicii Democratice Congo în lupta cu rebelii din estul țării, arată un reportaj realizat de TVR. Agenții de securitate își au taberele în orașul Goma, o localitate amplasată foarte aproape de granița cu Rwanda.

Românii instruiesc armata congoleză

Potrivit lui Horațiu Potra, cel care i-a adus aici, misiunea acestora este să antreneze trupele guvernamentale care luptă cu rebelii grupării M23. Cam 10% dintre foștii militari români sunt instructori. Restul se ocupă de logistică, dar mai ales de pază, având inclusiv avanposturi în jurul orașului Goma. Românii sunt în Congo de la sfârșitul lui 2022.

Potra susține că are în Congo oameni care au făcut parte din Legiunea Străină, din Armată, inclusiv din Forțele Speciale, din Ministerul de Interne, SPP sau din Brigada Antitero a SRI, cetăţeni români şi moldoveni exclusiv. În ultimul an, numărul lor s-a triplat, dar și situația din zona a devenit mai periculoasă. În urma luptelor, rebelii au reușit să înainteze și s-au apropiat la doar câțiva kilometri de orașul Goma, capitala unei provincii cu peste opt milioane de oameni. Chiar și în aceste condiții însă, mulți dintre contractorii români spun că lucrurile sunt sub control.

Cine este Horaţiu Potra

Horațiu Potra, un personaj controversat, fost luptător în Legiunea Străină, a fost condamnat în trecut cu suspendare pentru deținere ilegală de arme de foc. Din 2002 a fost șeful gărzilor de corp ale președintelui Republicii Centrafricane, Ange-Felix Patasse, înlăturat de la putere în anul 2003. Potra a lucrat apoi în toate zonele de război din Africa: Sierra Leone, Ciad, Burkina Faso, Coasta de Fildeș, după care a fost angajat de Frank Timiș pentru a asigura securitatea minelor sale de aur din Africa. A fost rănit de opt ori și luat prizonier de două ori. A fost asociat într-o companie care vinde diamante la bursele din Anvers și Tel-Aviv și a desfășurat afaceri imobiliare în sudul Franței. Numele său a fost legat inclusiv de cel al mercenarilor Wagner în conflictele din Africa, într-o anchetă Deutsche Welle din ianuarie 2023.

La recentele alegeri locale, Potra a candidat la funcţia de primar al Mediaşului din partea Partidului Patrioţilor.

Timp citire: 1 min