
Oamenii de știință Carolyn Bertozzi, Morten Meldal și Barry Sharpless au primit Premiul Nobel pentru chimie din acest an pentru activitatea lor în domeniul chimiei ”click” și al chimiei ”bioortogonale”, folosite în special la dezvoltarea celor mai bune tratamente farmaceutice, inclusiv împotriva cancerului, dar și a unei serii de aplicații din domeniile sănătății, agricol și industrial.
Americanul Barry Sharpless, în vârstă de 81 de ani, a cărui activitate se desfășoară la Institutul de Cercetare Scripps din California, este doar a cincea persoană care câștigă de două ori premiul Nobel. El a mai fost recompensat cu premiul pentru chimie în 2001, pentru descoperirile sale despre tehnica catalizei asimetrice. Sharpless se alătură, astfel, unui grup de elită de oameni de știință care au câștigat două premii Nobel: Marie Curie, la începutul secolului XX (fizică 1903, chimie 1911), urmată mult mai târziu de americanul Linus Pauling (chimie 1954 și pace 1962), americanul John Bardeen (fizică în 1956 și 1972) și britanicul Frederick Sanger (chimie în 1958 și 1980).
Al doilea laureat din acest an, danezul Morten Meldal, de la Universitatea din Copenhaga, descrie chimia ”click” – o nouă formă de îmbinare a moleculelor – ca pe modalitatea de a construi structuri complexe și legate, la fel ca în jocurile Lego. Acest tip de reacții, care lasă moleculele să se unească pentru a crea noi compuși, oferă o nouă perspectivă asupra biologiei celulare. Și nu numai! „Noile arhitecturi ale moleculelor” deschid calea altor descoperiri în știința materialelor și a suprafețelor, în chimie, în general, și în industria farmaceutică”, spune Meldal.
În fine, americanca Carolyn Bertozzi, 55 de ani, de la Universitatea Stanford, este recunoscută pentru inventarea chimiei „bioortogonale” - o reacție chimică care poate fi inițiată într-un organism viu, dar fără a-i perturba sau modifica natura chimică. „Carolyn Bertozzi a dus chimia click la un nou nivel”, a lăudat-o juriul Nobel. Ea devine a opta femeie care câștigă premiul pentru chimie, într-o companie dominant masculină. ”Vedem doar vârful aisbergului, dar chimia lor va schimba lumea”, a declarat pentru AFP Angela Wilson, președintele Societății Americane de Chimie. "Start-up-urile încep să folosească aceste tehnologii, dar cred că suntem abia la începutul utilizărilor lor. Cred că va revoluționa totul, de la medicină la materiale", adaugă ea.