Ambasadorul Republicii Moldova la Berlin, reputatul politolog Oleg Serebrian, crede că democraţia germană nu e în pericol şi că politica sa externă nu se va schimba după alegerile parlamentare de pe 26 septembrie. Într-o dezbatere consemnată de Radio Chişinău, Serebrian afirmă că, „legat de ce ne putem aștepta noi, Republica Moldova, oricare ar fi configurația viitorului guvern, nu cred că poziția Berlinului s-ar schimba cardinal vizavi de Parteneriatul Estic și extinderea Uniunii Europene. Pentru că accentele, așa cum le-am văzut eu la partidele majore din Germania, nu diferă considerabil. Din păcate, problema Parteneriatului Estic sau extinderii spre est a Uniunii Europene e, de regulă, marginală”.
Pentru Republica Moldova, apreciază ambasadorul, ar fi mai favorabilă o coaliție dominată de Uniunea Creștin-Democrată (CDU), a cancelarului Angela Merkel, care, după scrutin se va retrage din prim-planul scenei politice. Serebrian îi atribuie acesteia simpatii vechi față de Republica Moldova încă din perioada anilor 2009-2010 şi aminteşte de vizita ei la Chişinău în timpul guvernării Alianței pentru Integrare Europeană. „Această simpatie a fost reluată după alegerile recente și alegerile prezidențiale de anul trecut”, câştigate categoric de forţe politice pro-occidentale.
Chiar și într-un scenariu în care viitorul guvern german va fi „roșu-roz-verde”, adică alcătuit din stânga radicală (Die Linke), Social-Democrați (SPD) și Verzi (Die Grünen), Oleg Serebrian consideră că nu există riscuri în ceea ce privește politica externă, deşi Die Linke, care numără ex-comunişti est-germani pro-sovietici printre fondatori, vrea să scoată ţara din NATO. „Problema (părăsirii) NATO nu se pune în cazul Social-Democraților. Verzii sunt, de asemenea, destul de favorabili parteneriatului transatlantic” - spune diplomatul, chiar dacă lidera lor, Annalena Baerbock, vrea retragerea bombelor nucleare americane din Germania. Serebrian semnalează că, în ipoteza unui viitor Executiv de stânga, SPD şi Die LInke trebuie să-și depășească divergențele în ceea ce priveşte Europa de Est și Rusia.
Cele mai recente sondaje privind intenţiile de vot ale germanilor confirmă prăbuşirea CDU la doar 19-20 de procente, faţă de cele 27 ale SPD. Verzii sunt creditaţi cu 17-20%, Alternativa pentru Germania (extrema dreaptă) şi Partidul Liberal-Democrat (FDP) cu circa 10 procente, iar Die Linke cu 6-7.