
Poliția de Frontieră și Parchetul de pe lângă ÎCCJ au efectuat ieri peste 200 de percheziții în cadrul unui dosar privind o rețea care falsifica acte de identitate românești pentru cetățeni moldoveni, ucraineni și ruși. Perchezițiile au fost realizate într-o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită și fals informatic de către funcționari publici de pe raza județului Botoșani, precum și cu privire la săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, potrivit unui comunicat al Poliției de Frontieră Română.
Potrivit anchetatorilor, în cursul anilor 2023-2024, pe raza unui serviciu de evidență a populației și-au stabilit domiciliul în mod fictiv un număr de 7.000 de persoane născute în Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova sau alte state, foste republici sovietice.
Rețea de falsificare de documente românești
Ancheta vizează destructurarea unei rețele care, prin intermediul unor funcționari publici dintr-un serviciu de evidența populației și o primărie, a obținut documente de identitate românești neconforme cu realitatea.
Ca urmare a perchezițiilor și cercetărilor efectuate până în prezent, se conturează aspecte conform cărora în scopul obținerii cărților de identitate românești cetățenii terți erau luați în spațiu contra unor sume de bani, aproximativ 100 euro de persoană, în imobile dezafectate, improprii locuirii sau în imobile care în realitate nu există. De asemenea, au fost identificate situații în care proprietarii nu aveau cunoștință despre existența cetățenilor terți aflați în spațiu la adresa imobilelor pe care le dețin.
”Beneficiarii au obținut cărți de identitate pe baza unor certificate care atestau dobândirea cetățeniei române și care anterior au fost falsificate, cu stabilirea domiciliului la imobile aparținând unor cetățeni români care nu erau titularii spațiului respectiv si chiar fără acordul lor, prin întocmirea în fals a declarațiilor de luare în spațiu și implicit fără prezența lor în fața funcționarului de la Serviciul de Evidență a Persoanelor”, a precizat Poliția de Frontieră.
Două persoane reținute
Doi funcționari publici au fost reținuți de procurorii Parchetului General în acest dosar, acuzați de săvârșirea infracțiunii de fals informatic în formă continuată. Totodată, față de alte două persoane a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar.