Știri

A intervenit prescripţia pentru comanditarii asasinării, acum 15 ani, a celebrei jurnaliste ruse Anna Politkovskaia

Object Name: GERMANY BOOK FAIR
© EPA/Peter Endig   |   Russian author and journalist Anna Politkovskaia holds her new book 'In Putins Russland' (Putin's Russia) in her hands as she attends the book fair in Leipzig, Germany, Thursday, 17 March 2005.

Daruieste Viata

Publicaţia moscovită Novaia Gazeta a deplâns, joi, prescripţia penală care, după 15 ani de la crimă, îi pune la adăpost pe comanditarii asasinării reporterului său Anna Politkovskaia. Redacţia promite să readucă dosarul în atenţia justiţiei şi să încerce să afle numele celui care a comandat asasinatul. Carismatică şi populară, jurnalista era un critic curajos al Kremlinului şi, mai ales, al războiului purtat de armata rusă în Cecenia secesionistă, cu ajutorul preşedintelui pro-moscovit al republicii nord-caucaziene, Ramzan Kadîrov. Ea a fost împuşcată mortal în faţa liftului din blocul său de la Moscova, pe 7 octombrie 2006, ziua în care preşedintele rus, Vladimir Putin, împlinea 54 de ani. Crima, amintesc agenţiile internaţionale de presă, a provocat o undă de şoc în Rusia şi în străinătate.

În 2014, cinci bărbaţi au fost declaraţi vinovaţi de uciderea Annei Politkovskaia şi au primit pedepse grele de închisoare. Organizatorul logistic al crimei, etnicul cecen Lom-Ali Gaitukaiev, a murit în închisoare în 2017. Un an mai târziu, Curtea Europeană a Drepturilor Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Rusia fiindcă n-a întreprins o anchetă adecvată pentru a-i identifica pe comanditari. Înfiinţată în 1993 şi aflată în proprietatea omului de afaceri Aleksandr Lebedev şi a ultimului lider sovietic, reformatorul Mihail Gorbaciov, Novaia Gazeta este în mod frecvent ţinta ameninţărilor şi a încercărilor de intimidare. Redacţia e una dintre marotele lui Kadîrov, pe care Anna Politkovskaia însăşi îl califica drept deosebit de prost şi deosebit de crud. Novaia Gazeta a scris mult în ultimii ani despre persectuarea minorităţilor sexuale în Cecenia şi despre operaţiunile murdare în lume ale mercenarilor din armata privată rusă Wagner. În 2018, pe adresa redacţiei au fost trimise ţeasta unei capre decapitate şi o coroană mortuară, iar anul acesta, în martie, o substanţă chimică necunoscută a fost deversată la intrarea în sediul său din Moscova.




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului

Ambasada României la Washington a marcat 20 de ani de la înființarea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România (Comisia Wiesel).

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie

Acesta va avea întâlniri, printre alții, cu secretarul de stat american Antony Blinken și cu Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite.

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023