USR: Amânarea pune democraţia în pericol.
UPDATE 4: Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a calificat drept surprinzătoare şi fără precedent o decizie de renumărare a voturilor la primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Potrivit lui Moşteanu, alegerile de duminică au reprezentat rezultatul voinţei românilor, iar orice zi de amânare a campaniei pentru turul al doilea tur pune democraţia în pericol.
Șefa lui de partid, Elena Lasconi, s-a clasat pe locul doi în primul tur, cu 19,17% din voturi și doar 0,3 procente peste candidatul PSD, premierul Marcel Ciolacu.
Comunicat CCR: Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot.
UPDATE 3: În ziua de 28 noiembrie 2024, Plenul Curții Constituționale a examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Cristian Vasile Terheș (Dosar nr.3671F/2024), și având în vedere art.146 lit.f) din Constituție, art.3 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României, precum și art.37 și 76 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu unanimitate de voturi, a dispus:
1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.
2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central.
3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
În aceeași ședință, Plenul Curții Constituționale a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Sebastian-Constantin Popescu (Dosar nr.3672F/2024).
Totodată, în Dosarul nr.3670F/2024, a stabilit termen pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
Presă: Curtea Constituțională cere renumărarea voturilor
UPDATE 2: Candidatul independent la alegerile prezidenţiale din România Călin Georgescu, prezumtiv câștigător al primului tur de scrutin, a refuzat să comenteze solicitarea Curţii Constituţionale (CCR) privind renumărarea tuturor voturilor de duminică.
'Este decizia unei instituţii, nu o comentăm' – ar fi transmis presei echipa de campanie a lui Georgescu, după ce, potrivit unor surse din interior, Curtea ar fi cerut, joi, Biroului Electoral Central (BEC) renumărarea voturilor.
Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat unei televiziuni private de la București că n-a primit, până acum, o astfel de solicitare și că pentru renumărarea voturilor ar fi nevoie de câteva zile.
UPDATE: CCR a amânat pentru mâine decizia. Judecătorii spun că aşteaptă informaţii suplimentare de la CSAT, care se reuneşte după-amiază la convocarea preşedintelui Iohannis
Curtea Constituțională a început ședința în care dezbate cele două cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale. Cererile au fost depuse de candidații Sebastian Constantin Popescu și Cristian Terheș, dar cea depusă de Popescu este inadmisibilă din motive formale, potrivit G4Media.
Corecturi aparent ilegale pe unele procese verbale
Un motiv de anulare din cererea validă se bazează pe corecturile din câteva secții a voturilor pentru Ludovic Orban, corectură asumată de toți membrii secțiilor de vot. Este vorba despre corecturi care au dus la scăderea voturilor pentru Ludovic Orban de la 35 la 1 sau de la 58 la 1.
Legea pentru alegerea președintelui prevede la articolul 52 că CCR anulează alegerile doar „în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin.”
Este posibil ca unii judecători ai CCR să ceară documente și informații suplimentare de la alte instituții, ceea ce ar duce la o amânare a deciziei.