
Pe masă este rolul Europei în viitorul Ucrainei după ce SUA au anunțat că vor negocia cu rușii terminarea războiului.
Este o reuniune informală la care participă Marea Britanie, iar Polonia reprezintă și interesele României. Ca urmare a chestionarului trimis de americani în cancelariile europene, premierul britanic, Keir Starmer a declarat înainte de întâlnirea de la Paris că Marea Britanie este pregătită să trimită soldați în Ucraina ca parte a oricărei forțe de menținere a păcii post-belică.
„ Cred că e vorba de mai mult aici, nu e numai linia frontului din Ucraina. Este linia frontului european și a Marii Britanii”, a spus Keir Starmer la sosire, la Paris.
Ministrul spaniol de externe le-a declarat reporterilor că „e prea devreme să vorbim despre trimiterea soldaților câtă vreme în Ucraina încă nu e pace”.
Pentru cancelarul german, Olaf Scholz, desfășurarea militarilor occidentali în Ucraina „reprezintă o sarcină grea pentru Europa, SUA și partenerii noștri internaționali”. În privința soldaților germani, Scholz a spus că dacă va fi creat cadrul necesar, Germania nu va da înapoi.
Premierul polonez, Donald Tusk, le-a spus reporterilor că țara sa va sprijini Ucraina cum a făcut-o și până acum: umanitar și militar în limitele posibilităților financiare.
Este o reuniune informală la care liderii europeni se pun de acord pentru pașii următori
„Nu plănuim să trimitem soldați în Ucraina”, a spus Tusk adăugând că țara sa va acorda sprijin logistic și politic statelor care vor dori să ofere garanții de securitate pe viitor.
Premierul suedez a spus că trebuie să existe un mandat foarte clar pentru a trimite soldați în Ucraina.
„Până nu avansează negocierile, nu cred că vom avea o imagine clară”, a spus Ulf Kristersson.
O opinie împărtășită și de omologul său olandez, Dick Schoof, prezent și el la Paris.
Mette Frederiksen, premierul Danemarcei a declarat la sosirea la Paris că Europa „trebuie să crească sprijinul militar pentru Ucraina, trebuie să crească producția de arme și asta foarte repede”. Șefa executivului danez vede lucrurile din perspectiva luptei care încă se dă în Ucraina.