
Tradiționalele demonstrații de 1 Mai, Ziua Internațională a Muncii, au fost marcate, duminică, de incidente violente în numeroase țări ale lumii, confruntate cu inflația galopantă, care micșorează puterea de cumpărare. În capitala Franței, Paris, poliția s-a ciocnit cu grupuri de tineri anarhiști, îmbrăcați în negru, care atacaseră restaurante McDonald's, sedii de agenții imobiliare sau de bănci. Incidentele survin la exact o săptămână după ce, pe 24 aprilie, învingător, în turul decisiv de scrutin, asupra șefei de extrema dreaptă Marine Le Pen, președintele centrist Emmanuel Macron a câștigat un nou mandat de cinci ani.
În Germania vecină, în capitala Berlin, primărița Franziska Giffey ținea un discurs la un miting, în fața a mii de oameni, când un participant a aruncat în ea cu un ou. Potrivit agențiilor internaționale de presă, serviciul ei de securitate a reușit să o protejeze cu o umbrelă.
Mii de greci au protestat față de erodarea puterii de cumpărare, din cauza inflației care, în aprilie, a ajuns la 9,4%.
În Turcia vecină, la Istanbul, zeci de persoane au fost arestate după ce au ieșit în stradă, la sfârșitul unei săptămâni marcate de condamnarea la închisoare pe viață a omului de afaceri și filantropului Osman Kavala, acuzat că voia să răstoarne regimul islamo-conservator.
Președintele sud-african, Cyril Ramaphosa, a părăsit în grabă festivitățile de 1 Mai, după ce mineri furioși au invadat scena pe care trebuia să vorbească. Și în Sri Lanka, afectată de o criză economică gravă, la mitinguri cu participare numeroasă s-a cerut demisia președintelui Gotabaya Rajapaksa.
Armonie a fost doar în Cuba comunistă, unde, la ordinul guvernului, au mărșăluit sute de mii de oameni, pentru a-și exprima adeziunea față de regimul dictatorial.