Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Monitor Fake News Nr. 31: Printre jafuri și îndemnuri la genocid, rușii se plâng de rusofobie

O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Un profesor din Siberia sfidează cenzura Moscovei

rferl.org / 8 iunie 2022

Preocupată să convingă restul lumii de justeţea invadării Ucrainei, maşinăria propagandei ruse mai dă rateuri pe plan intern. Serghei Cernâşev, directorul unui liceu din oraşul siberian Novosibirsk, a demisionat după ce a refuzat să-i sancţioneze pe elevii care au protestat împotriva războiului.

Serghei Cernâşev, fost director de liceu în Novosibirsk:

Am un copil care va creşte şi mă va întreba: „Ce ai făcut în timpul războiului?” Vreau să pot să-i spun că am făcut ceva, că mi-am făcut meseria şi mi-am spus opinia.

Cernâşev le-a povestit jurnaliştilor de la Europa Liberă că după protestele din martie, autorităţile i-au reproşat că nu şi-a educat corespunzător şcolarii şi l-au somat să-i exmatriculeze pe unii dintre ei.

Evident, nu i-am pedepsit. De ce să-i pedepsesc? Cu ce erau vinovaţi? Oricum, guvernul i-a sancţionat cu amendă. Şi nu au existat niciun fel de acuzaţii penale. (…) Ce idee vor să le transmită tinerilor cu astfel de pedepse? Ideea că nu pot să-şi exprime părerea despre război? Ce anume exact le este interzis?

Rămas fără loc de muncă, Cernâşev spune că va înfiinţa un nou colegiu.

Nu plec din Rusia pentru că mă simt responsabil. Am 1.200 de elevi. Este alegerea mea personală şi morală. Este un principiu fundamental pentru orice om: să nu fii de partea răului în nicio împrejurare.

Jaful agricol din Ucraina confirmat prin satelit

france24.com / 8 iunie 2022

Deşi oficialii Kremlinului neagă vehement acuzaţiile de furt şi export de cereale din Ucraina, imaginile din satelit prezentate de jurnaliştii de la France 24 documentează cel puţin trei situaţii în care o navă rusească a părăsit porturi ucrainene încărcată cu grâne. La sfârşitul lunii trecute, vrachierul Matroz Poznâci se afla la încărcare în dana portului Sevastopol din Crimeea ocupată. Câteva zile mai târziu, sateliţii care monitorizează traficul naval arătau acelaşi vas îndreptându-se spre portul libanez Beirut, pentru ca ulterior să fie reperat andocat la descărcare în Latackia, Siria. Matroz Poznâci a fost înregistrat în mai multe rânduri traversând Strâmtoarea Bosfor de către un observator turc, utilizator al reţelelor sociale. Kievul estimează că ruşii au scos din Ucraina peste 400.000 de tone de cereale. O altă acuzaţie respinsă cu consecvenţă de oficialii Moscovei se dovedeşte la fel de îndreptăţită: imaginile prin satelit sau filmate la sol probează atacurile deliberate ale armatei ruse asupra infrastructurii agricole ucrainene, fie că este vorba de silozuri de cereale, depozite alimentare sau fabrici de produse lactate. Imaginile surprind şi furtul de utilaje agricole de către ruşi: o coloană cu tractoare şi combine filmată lângă Melitopol a ajuns între timp în Cecenia, după cum au indicat dispozitivele GPS ale utilajelor devenite pradă de război.

„Rusofobia” - noua marotă a propagandei Kremlinului

euvsdisinfo.eu / 9 iunie 2022

Discursul instigator la ură nu a lipsit niciodată din propaganda Kremlinului iar încercările oficialilor Moscovei de a justifica invadarea Ucrainei au oferit exemple aparent inegalabile. Şi totuşi, Dmitri Medvedev – fost preşedinte şi premier al Federaţiei Ruse, cunoscut cândva ca un om moderat – a reuşit să surprindă cu o recentă postare pe contul său Telegram. Actualul vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei a scris că, cât va trăi, va face tot ce-i stă în putinţă ca Ucraina şi ucrainenii să dispară de pe faţa Pământului. O incitare la genocid fără echivoc, demnă de dosarul tot mai gros al grozăviilor invadatorilor ruşi, care – potrivit zicalei „hoţul strigă hoţii” - trec cu o dezinvoltură grotescă de la îndemnul la  eradicarea unei naţii la campania de sensibilizare internaţională „#StopHatingRussians / Nu-i mai urâţi pe ruşi”. Un nou videoclip meşterit în atelierele de propagandă ale Kremlinului acuză ţările occidentale că încearcă să anihileze cultura rusă. Analiştii de la euvsdisinfo observă că nu e prima oară când dezinformarea promovată de Moscova invocă falsul argument al rusofobiei ca explicaţie pentru criticile venite din Vest. De această dată însă aşa-zisa campanie pare să fie una coordonată cel puţin pe Twitter, unde conturile diplomatice ruseşti, inclusiv cel al ministerului de Externe, se implică activ pentru un iluzoriu spor de credibilitate. Iluzoriu pentru că respectivele conturi s-au decredibilizat prin promovarea insistentă a minciunilor Kremlinului despre războiul din Ucraina iar administratorii platformei Twitter le-au limitat activitatea. În consecinţă, negustorii teoriei „rusofobiei” s-au reorientat şi au apelat la alte metode pentru a-şi confecţiona legitimitate. Una dintre acestea e distribuirea clipului pe conturi false, deschise pe numele unor publicaţii onorabile din Occident.

Minciuna mobilizării tuturor ucrainencelor în război

romaniatv.net / 12 iun. 2022, military.pravda.ru / 11 iun. 2022, ukrinform.net / 12 iun. 2022

Mai multe publicaţii din România s-au grăbit duminică să preia vestea mobilizării la război a femeilor din Ucraina, publicată de ziarul rusesc Pravda. Informaţia, ignorată în bună măsură de presa occidentală, dar şi de marile agenţii de presă controlate de Kremlin, îl cita pe Boris Rojin, un analist al Centrului de jurnalism politico-militar din Rusia, potrivit căruia Serghei Şaptal, şeful Statutului Major al Ucrainei, ar fi ordonat centrelor de recrutare să pregătească lista ucrainencelor între 18 şi 60 de ani care ar fi urmat să fie înrolate începând de astăzi până la sfârşitul lunii, indicat eronat ca fiind „31 iunie”. Explicaţia mobilizării ar fi fost „completarea neîntreruptă a efectivului militar”. Aceeași știre, distribuită insistent pe conturile Telegram, pretindea că administrațiilor militare și civile din Dnepropetrovsk, Kiev, Kirovograd, Nikolaev, Odesa și Harkov li s-ar fi ordonat să organizeze centre suplimentare de cazare și instruire militară pentru femeile mobilizate. Centrul pentru Combaterea Dezinformării din Ucraina a dezminţit imediat atât informaţia cât şi existenţa documentului invocat, calificându-le drept falsuri destinate audienţei pro-ruse cu scopul de a „crea instabilitate socială în anumite regiuni ale Ucrainei”.

(Horia Grușcă)

Tags: Rusia , Război în Ucraina
Turneul Stradivarius 2022
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
Alte articole
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă

FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă

Republica Moldova va rămâne fără forță de muncă pentru recoltarea fructelor și legumelor după semnarea unui acord care le va permite moldovenilor să se angajeze la lucrări agricole în Germania, scrie portalul pro-socialist de știri kp.md. Narațiunea intră în categoria celor prin care se încearcă subminarea aspirațiilor europene; în fapt, acordul nu face decât să aducă în legalitate situația celor care, oricum, își caută de lucru în Germania.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Copiii din Donbass erau vânduți pentru organe sub coordonarea Crucii Roșii

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Copiii din Donbass erau vânduți pentru organe sub coordonarea Crucii Roșii

Presa pro-Kremlin acuză Crucea Roșia că s-a ocupat la Mariupol de traficul de organe ale copiilor din Donbass. Narațiunea falsă are ca scop să discrediteze această organizație internațională, căreia i-a fost refuzat accesul în zona ocupată de Rusia, unde intenționa să se implice în evacuarea civililor și să ofere îngrijiri medicale populației.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Statele Unite studiază armamentul rusesc capturat în Ucraina pentru a-i copia tehnologia ultramodernă

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Statele Unite studiază armamentul rusesc capturat în Ucraina pentru a-i copia tehnologia ultramodernă

Statele Unite studiază armamentul rusesc capturat în Ucraina pentru a copia tehnologia ultra-modernă a acestuia, scrie presa din Rusia. În realitate, experții americani vor să afle dacă Moscova a utilizat cipuri și alte componente produse în SUA și UE pentru producerea armamentului respectiv, ocolind sancțiunile introduse începând cu anul 2014.

Veridica News

16 Jun 2022

Actualizat la: 24 Jun 2022 17:11:13
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene

Vladimir Zelenski achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene, potrivit unei noi narațiuni false promovate de presa rusă și canalele de Telegram pro-Kremlin. În realitate, exponatele muzeale au fost evacuate din estul și sudul țării în regiunile vestice sau din sălile de expoziții în adăposturi pentru a nu fi distruse de bombardamentele rușilor.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană

Ucraieni din Zaporojie se înscriu voluntari într-un batalion care să apere regiunea de Forțele Armate ale Ucrainei, scrie presa rusă. În realitate, Rusia mobilizează forțat civili ucraineni din localitățile ocupate în această regiune, încălcând convențiile internaționale, iar orașul Zaporojie este în continuare sub controlul armatei ucrainene.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass

Armata ucraineană este forțată să se retragă din Donbass în urma „operațiunii speciale” a Moscovei și masacrează rusofonii în timp ce fuge, scrie presa rusă. În realitate, forțele ucrainene continuă să reziste, iar liderii ucraineni declară că vor lupta pentru fiecare localitate din Donbass pentru a apăra populația locală, inclusiv rusofonii, de invadatorii ruși.

Marin Gherman
Marin Gherman
20 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii

Presa rusă scrie că secretarul general al NATO i-a propus Kievului să îi cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii. În realitate, Stoltenberg a elogiat lupta Ucraina și a condamnat Rusia.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Jun 2022