Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

Monitor Fake News Nr. 31: Printre jafuri și îndemnuri la genocid, rușii se plâng de rusofobie

O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Un profesor din Siberia sfidează cenzura Moscovei

rferl.org / 8 iunie 2022

Preocupată să convingă restul lumii de justeţea invadării Ucrainei, maşinăria propagandei ruse mai dă rateuri pe plan intern. Serghei Cernâşev, directorul unui liceu din oraşul siberian Novosibirsk, a demisionat după ce a refuzat să-i sancţioneze pe elevii care au protestat împotriva războiului.

Serghei Cernâşev, fost director de liceu în Novosibirsk:

Am un copil care va creşte şi mă va întreba: „Ce ai făcut în timpul războiului?” Vreau să pot să-i spun că am făcut ceva, că mi-am făcut meseria şi mi-am spus opinia.

Cernâşev le-a povestit jurnaliştilor de la Europa Liberă că după protestele din martie, autorităţile i-au reproşat că nu şi-a educat corespunzător şcolarii şi l-au somat să-i exmatriculeze pe unii dintre ei.

Evident, nu i-am pedepsit. De ce să-i pedepsesc? Cu ce erau vinovaţi? Oricum, guvernul i-a sancţionat cu amendă. Şi nu au existat niciun fel de acuzaţii penale. (…) Ce idee vor să le transmită tinerilor cu astfel de pedepse? Ideea că nu pot să-şi exprime părerea despre război? Ce anume exact le este interzis?

Rămas fără loc de muncă, Cernâşev spune că va înfiinţa un nou colegiu.

Nu plec din Rusia pentru că mă simt responsabil. Am 1.200 de elevi. Este alegerea mea personală şi morală. Este un principiu fundamental pentru orice om: să nu fii de partea răului în nicio împrejurare.

Jaful agricol din Ucraina confirmat prin satelit

france24.com / 8 iunie 2022

Deşi oficialii Kremlinului neagă vehement acuzaţiile de furt şi export de cereale din Ucraina, imaginile din satelit prezentate de jurnaliştii de la France 24 documentează cel puţin trei situaţii în care o navă rusească a părăsit porturi ucrainene încărcată cu grâne. La sfârşitul lunii trecute, vrachierul Matroz Poznâci se afla la încărcare în dana portului Sevastopol din Crimeea ocupată. Câteva zile mai târziu, sateliţii care monitorizează traficul naval arătau acelaşi vas îndreptându-se spre portul libanez Beirut, pentru ca ulterior să fie reperat andocat la descărcare în Latackia, Siria. Matroz Poznâci a fost înregistrat în mai multe rânduri traversând Strâmtoarea Bosfor de către un observator turc, utilizator al reţelelor sociale. Kievul estimează că ruşii au scos din Ucraina peste 400.000 de tone de cereale. O altă acuzaţie respinsă cu consecvenţă de oficialii Moscovei se dovedeşte la fel de îndreptăţită: imaginile prin satelit sau filmate la sol probează atacurile deliberate ale armatei ruse asupra infrastructurii agricole ucrainene, fie că este vorba de silozuri de cereale, depozite alimentare sau fabrici de produse lactate. Imaginile surprind şi furtul de utilaje agricole de către ruşi: o coloană cu tractoare şi combine filmată lângă Melitopol a ajuns între timp în Cecenia, după cum au indicat dispozitivele GPS ale utilajelor devenite pradă de război.

„Rusofobia” - noua marotă a propagandei Kremlinului

euvsdisinfo.eu / 9 iunie 2022

Discursul instigator la ură nu a lipsit niciodată din propaganda Kremlinului iar încercările oficialilor Moscovei de a justifica invadarea Ucrainei au oferit exemple aparent inegalabile. Şi totuşi, Dmitri Medvedev – fost preşedinte şi premier al Federaţiei Ruse, cunoscut cândva ca un om moderat – a reuşit să surprindă cu o recentă postare pe contul său Telegram. Actualul vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei a scris că, cât va trăi, va face tot ce-i stă în putinţă ca Ucraina şi ucrainenii să dispară de pe faţa Pământului. O incitare la genocid fără echivoc, demnă de dosarul tot mai gros al grozăviilor invadatorilor ruşi, care – potrivit zicalei „hoţul strigă hoţii” - trec cu o dezinvoltură grotescă de la îndemnul la  eradicarea unei naţii la campania de sensibilizare internaţională „#StopHatingRussians / Nu-i mai urâţi pe ruşi”. Un nou videoclip meşterit în atelierele de propagandă ale Kremlinului acuză ţările occidentale că încearcă să anihileze cultura rusă. Analiştii de la euvsdisinfo observă că nu e prima oară când dezinformarea promovată de Moscova invocă falsul argument al rusofobiei ca explicaţie pentru criticile venite din Vest. De această dată însă aşa-zisa campanie pare să fie una coordonată cel puţin pe Twitter, unde conturile diplomatice ruseşti, inclusiv cel al ministerului de Externe, se implică activ pentru un iluzoriu spor de credibilitate. Iluzoriu pentru că respectivele conturi s-au decredibilizat prin promovarea insistentă a minciunilor Kremlinului despre războiul din Ucraina iar administratorii platformei Twitter le-au limitat activitatea. În consecinţă, negustorii teoriei „rusofobiei” s-au reorientat şi au apelat la alte metode pentru a-şi confecţiona legitimitate. Una dintre acestea e distribuirea clipului pe conturi false, deschise pe numele unor publicaţii onorabile din Occident.

Minciuna mobilizării tuturor ucrainencelor în război

romaniatv.net / 12 iun. 2022, military.pravda.ru / 11 iun. 2022, ukrinform.net / 12 iun. 2022

Mai multe publicaţii din România s-au grăbit duminică să preia vestea mobilizării la război a femeilor din Ucraina, publicată de ziarul rusesc Pravda. Informaţia, ignorată în bună măsură de presa occidentală, dar şi de marile agenţii de presă controlate de Kremlin, îl cita pe Boris Rojin, un analist al Centrului de jurnalism politico-militar din Rusia, potrivit căruia Serghei Şaptal, şeful Statutului Major al Ucrainei, ar fi ordonat centrelor de recrutare să pregătească lista ucrainencelor între 18 şi 60 de ani care ar fi urmat să fie înrolate începând de astăzi până la sfârşitul lunii, indicat eronat ca fiind „31 iunie”. Explicaţia mobilizării ar fi fost „completarea neîntreruptă a efectivului militar”. Aceeași știre, distribuită insistent pe conturile Telegram, pretindea că administrațiilor militare și civile din Dnepropetrovsk, Kiev, Kirovograd, Nikolaev, Odesa și Harkov li s-ar fi ordonat să organizeze centre suplimentare de cazare și instruire militară pentru femeile mobilizate. Centrul pentru Combaterea Dezinformării din Ucraina a dezminţit imediat atât informaţia cât şi existenţa documentului invocat, calificându-le drept falsuri destinate audienţei pro-ruse cu scopul de a „crea instabilitate socială în anumite regiuni ale Ucrainei”.

(Horia Grușcă)

Tags: Rusia , Război în Ucraina
Ajută Veridica.ro
Alte articole
Monitor Fake News Nr. 49: Propagandă à la russe

Monitor Fake News Nr. 49: Propagandă à la russe

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

FAKE NEWS: Rusia este susţinută de 85% din populaţia planetei

FAKE NEWS: Rusia este susţinută de 85% din populaţia planetei

Majoritatea omenirii aprobă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, potrivit unei publicații românești care a distribuit numeroase narațiuni false în trecut. Autorul articolului interpretează subiectiv date statistice care iau în calcul pozițiile oficiale ale statelor, nu opinia populațiilor acestora.

FAKE NEWS: UE vrea să împingă Moldova spre o confruntare cu Rusia

FAKE NEWS: UE vrea să împingă Moldova spre o confruntare cu Rusia

Misiunea civilă UE la Chișinău are scopul de a împinge Republica Moldova spre o confruntare cu Moscova, afirmă MAE rus. De fapt, se urmărește fortificarea rezilienței Moldovei la riscurile de securitate.

Veridica

16 Jun 2022

Actualizat la: 01 Feb 2023 09:55:15
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
FAKE NEWS: A început separarea copiilor români de familii
FAKE NEWS: A început separarea copiilor români de familii

Un chestionar standard asociat unui test internațional de matematică, prezentat drept dovadă de cei ce promovează teoria conspirației că românilor le vor fi luați copiii.

Cezar Manu
Cezar Manu
31 May 2023
FAKE NEWS: UE vrea să împingă Moldova spre o confruntare cu Rusia
FAKE NEWS: UE vrea să împingă Moldova spre o confruntare cu Rusia

Misiunea civilă UE la Chișinău are scopul de a împinge Republica Moldova spre o confruntare cu Moscova, afirmă MAE rus. De fapt, se urmărește fortificarea rezilienței Moldovei la riscurile de securitate.

Veridica
Veridica
30 May 2023
Monitor Fake News Nr. 52: Dezinformări cu Putin și Elon Musk
Monitor Fake News Nr. 52: Dezinformări cu Putin și Elon Musk

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Veridica
Veridica
30 May 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: NATO sprijină Ucraina pentru a cauza un război mondial
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: NATO sprijină Ucraina pentru a cauza un război mondial

NATO ajută Ucraina cu arme cu scopul de a cauza un nou război mondial, potrivit propagandei ruse. În realitate, Kievul este sprijinit pentru a face față agresiunii militare a Federației Ruse.

Marin Gherman
Marin Gherman
29 May 2023