Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Campania progresiștilor împotriva lui Viktor Orban s-a extins și în România

LGBTQ
©EPA-EFE/ROBERT GHEMENT  |   Lesbian, gay, bisexual, and transgender (LGBT) activists carry a huge rainbow flag during the Gay Pride 2019 parade in downtown Bucharest, Romania, 22 June 2019 as part of worldwide Gay Pride celebrations.

O campanie care ar fi fost „începută de progresiști împotriva lui Viktor Orban” s-ar fi extins și în România, afirmă Sputnik.md, care citează drept probă a acestui lucru faptul că publicația G4Media a comandat un sondaj privind percepția față de comunitatea LGBT.

ȘTIRE: „Un sondaj Avangarde realizat pentru G4Media, o publicație care promovează drepturile LGBT, arată că românii sunt în majoritatea lor susținătorii familiei tradiționale. Sondajul ar putea avea legătură cu campania începută de progresiști împotriva lui Viktor Orban și a legii anti-propagandă LGBT adoptată de Ungaria. Politica tradițională a lui Viktor Orban a ajuns să fie foarte apreciată și în România, iar dovadă stă sondajul apărut astăzi. Publicația respectivă observă cu stupoare că doar 12% dintre români cred că ar trebui acordate mai multe drepturi comunității LGBT în timp ce 62% cred că trebuie întărit prin lege rolul familiei tradiționale. O majoritate covârșitoare pro-tradiție, așadar, una care ar susține fără probleme politicile lui Viktor Orban care tocmai a anunțat că va face un referendum pe această temă în Ungaria.[…] Un sondaj făcut cu alte scopuri, dar care a revelat că opinia publică românească rămâne ancorată bine în valorile tradiționale.”

NARAȚIUNI: 1. Există o campanie împotriva politicilor lui Viktor Orban cu privire la familie și aceasta a fost extinsă și în România. 2. Românii susțin politicile lui Viktor Orban.

CONTEXT: Ungaria a adoptat o așa-numită lege de protejare a copiilor, care înăsprește pedepsele pentru acte de pedofilie, dar care a fost poreclită de criticii săi „lege anti-LGBT” întrucât conține și prevederi considerate a fi discriminatorii la adresa minorității LGBT și, totodată, ar echivala homosexualitatea cu pedofilia. Printre acestea este posibila interdicție de a le oferi minorilor informații despre comunitatea LGBTQ în cadrul orelor de educație sexuală. Adoptarea legii a dus la un nou schimb de replici între guvernarea Orban și Bruxelles. Președinta Comisiei a denunțat proiectul, pe care l-a catalogat drept „o rușine”, iar Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cere să fie luate măsuri legale împotriva Ungariei, întrucât proiectul adoptat de Budapesta încalcă „valorile, principiile și legislația UE”. Guvernul Orban, care se prezintă drept un apărător al valorilor tradiționale, a adoptat de-a lungul timpului mai multe măsuri care au vizat comunitatea LGBTQ, printre acestea numărându-se adoptarea copiilor de către persoane de același sex. Orban a fost acuzat de ipocrizie în condițiile în care unul dintre apropiații săi, euro-deputatul József Szájer, a fost implicat într-o petrecere sexuală gay.

Așa-numita „ideologie LGBTQ” reprezintă una dintre marotele Kremlinului, care și-a construit o mare parte din discursul și propaganda ultimilor ani pe antiteza dintre o lume idealizată și hiperbolizată a valorilor tradiționale și „Gayropa”, un spațiu în care se încearcă pervertirea societății și a familiei, care își exportă valorile și încearcă să le impună și în societățile sănătoase. O astfel de antiteză apare și în numeroase societăți occidentale, valorile tradiționale fiind asumate în general de grupuri ultra-conservatoare și de extremă dreapta – care în multe cazuri au relații bune cu Rusia – și sunt angrenate într-o dispută ideologică cu ceea ce numesc „progresiști”.

În România, dezbaterea „familie tradițională” vs. societăți liberale s-a intensificat treptat în ultimii ani și chiar a fost organizat și un așa-numit referendum pentru familie, invalidat din cauza prezenței slabe la urne (cauzată de dezinteres și de numeroase apeluri la boicot), o prezență care nu a putut fi stimulată nici măcar de acoperirea mediatică masivă, intervenția Bisericii pro-referendum, mobilizarea partidului de guvernământ și a unor grupuri de familie și prelungirea votării de-a lungul a două zile. Curentul pro-valori tradiționale a rămas activ după înfrângerea de la referendum, iar dezbaterea a revenit în prim plan, după ce liderul PNL, Ludovic Orban,  a propus o reorientare a acesteia spre valori tradiționale, Biserică și familie. Propunerea a venit în contextul  cursei interne pentru șefia partidului, de unde și izul său electoral. Acesta este fundalul pe care a apărut sondajul comandat de G4Media.

OBIECTIV: Subminarea încrederii în valorile asumate odată cu integrarea euro-atlantică a României. Crearea unei narațiuni privind o luptă totală, pe modelul bine vs. rău, pentru apărarea valorilor tradiționale, cu campioni ca Viktor Orban.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Sondajul comandat de G4Media nu are nicio legătură cu premierul ungar sau cu Ungaria – Viktor Orban, guvernul său, politicile pe care le adoptă, relația cu UE, legea anti-LGBT nu sunt menționate nici măcar în treacăt în sondaj care se axează strict pe percepțiile din România. Nu există studii privind modul în care românii percep politicile lui Viktor Orban, așa că afirmația că le susțin este speculativă. Nu există vreo campanie împotriva premierului ungar la nivelul României (unde chiar are simpatizanți în guvern după cum s-a văzut recent când liderul UDMR, Kelemen Hunor, a taxat dur o afirmație a liderului PLUS, Dacian Cioloș, cu privire la Ungaria). În afara României, Orban este criticat pentru derivele anti-democratice și modul în care încalcă valorile UE (asumate, de altfel, de Ungaria ca membru al Uniunii); așadar, din nou, nu se poate pune problema unei campanii împotriva lui.  

 • Publicație / Media:
  sputnik.md
 • Data publicării:
  21/07/2021
 • Limba / Public țintă:
  publicul conservator
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Campania progresiștilor împotriva lui Viktor Orban s-a extins și în România
Alte articole
FAKE NEWS: Vina Ucrainei pentru doborârea zborului MH-17 continuă să fie ascunsă de Occident

FAKE NEWS: Vina Ucrainei pentru doborârea zborului MH-17 continuă să fie ascunsă de Occident

Presa rusă reia, la șapte ani de la doborârea deasupra Donbassului a avionului Boeing 777 care efectua zborul MH-17, o serie de narațiuni menite să îi disculpe pe rebelii care au lansat racheta rusească. Teza principală este că Ucraina e responsabilă de tragedie, dar Occidentul a căutat să ascundă vina acesteia.

FAKE NEWS: Maia Sandu vrea anticipate ca să impună românismul

FAKE NEWS: Maia Sandu vrea anticipate ca să impună românismul

Maia Sandu vrea să dizolve parlamentul Republicii Moldova pentru a schimba Constituția, astfel încât limba oficială să primească denumirea de „limba română”, nu „moldovenească”, cum este în prezent. Narațiunea a fost lansată de deputatul PSRM Nicolae Pascaru, un cunoscut promotor al curentului moldovenist, în contextul în care legislativul urmează să fie dizolvat în vederea convocării alegerilor anticipate, iar socialiștii înregistrează o scădere în preferințele electoratului.

FAKE NEWS: România și SUA pregătesc atacuri asupra Rusiei cu sistemele de rachete HIMARS

FAKE NEWS: România și SUA pregătesc atacuri asupra Rusiei cu sistemele de rachete HIMARS

Achiziția sistemului de artilerie HIMARS de către România e prezentată de canalul Kremlinului, Sptunik, drept o manevră prin care Statele Unite încearcă să își aducă în regiune echipamente care vor fi folosite împotriva unui viitor atac asupra Rusiei.

Cătălin Gomboș

24 Jul 2021
Cătălin Gomboș

Timp de citire: 4 min
 • O campanie care ar fi fost „începută de progresiști împotriva lui Viktor Orban” s-ar fi extins și în România, afirmă Sputnik.md, care citează drept probă a acestui lucru faptul că publicația G4Media a comandat un sondaj privind percepția față de comunitatea LGBT.
 • NARAȚIUNI: 1. Există o campanie împotriva politicilor lui Viktor Orban cu privire la familie și aceasta a fost extinsă și în România. 2. Românii susțin politicile lui Viktor Orban.
 • OBIECTIV: Subminarea încrederii în valorile asumate odată cu integrarea euro-atlantică a României. Crearea unei narațiuni privind o luptă totală, pe modelul bine vs. rău, pentru apărarea valorilor tradiționale, cu campioni ca Viktor Orban.
FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului
FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului

„În Republica Moldova a fost inaugurat un monument dedicat fasciștilor”, au titrat mai multe instituții de presă din Rusia, pornind de la o știre publicată de agenția de presă „Steaua Roșie” care se referă de fapt la un cimitir dedicat ostașilor români, la Fălești. Arctus.livejournal.com folosește știrea pentru a readuce în prim-plan narațiunile despre Armata Română care ar fi exterminat în masă populația civilă din Republica Moldova și despre existența a două popoare diferite, românii și moldovenii.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
20 Sep 2021
FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București
FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București

Criza politică din România a fost provocată intenționat de președintele Klaus Iohannis, care ar vrea să alinieze un viitor guvern din România format din PNL și PSD, o variantă refacută a USL-ului, cu social-democrații care ar urma să vină la putere în Germania.

15 Sep 2021
FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești
FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești

Guvernarea pro-europeană de la Chișinău intenționează să reinstaureze cenzura împotriva posturilor ruse de televiziune, a scris presa din această țară, făcând trimitere la o declarație a președintelui Parlamentului, Igor Grosu. De fapt, acesta s-a referit la protejarea și stimularea audiovizualului autohton, inclusiv prin necesitatea de a-i oferi prin lege mai mult acces la piața de publicitate, în condițiile în care aceasta este dominată în prezent de posturile care retransmit televiziuni de peste hotare. Interpretarea eronată față parte dintr-o campanie mai mare de demonizare a guvernării pro-europene de la Chișinău și a o prezenta drept anti-rusă, gata chiar să participe la un război al Occidentului împotriva Moscovei.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
13 Sep 2021
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia

Noua guvernare de la Chișinău urmează orbește agenda dictată de la Washington și Bruxelles iar Ucraina încearcă să atragă Republica Moldova într-un conflict împotriva Rusiei, potrivit unor narațiuni mai vechi reluate de liderul PSRM, Igor Dodon. Într-un interviu acordat televiziunii Primul în Moldova, Dodon a mai spus și că autoritățile de la Chișinău și Kiev s-au înțeles să blocheze economic regiunea transnistreană.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
10 Sep 2021