Vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spânu, a anunțat că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este pe deplin funcțional

Vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spânu, a anunțat că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este pe deplin funcțional
© EPA/DUMITRU DORU   |   A functionary walks near a pumping station during the inauguration ceremony of the Iashi-Ungheni Moldovan-Romanian gas pipeline, in Zagarancea village, Ungheni district, 124 kms North-West of Chisinau, Moldova.

Vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spânu, a anunțat că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este pe deplin funcțional. Spânu, care deține și portofoliul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în guvernul pro-occidental de la Chișinău, s-a întâlnit cu directorul general al Transgaz România, Ion Sterian, și a declarat, potrivit Radio Chișinău, că „după mulți ani de muncă, birocrație, procese, conducta Iași-Chișinău ne oferă acces la piața energetică europeană. De altfel, am și discutat cu oficialii români despre oportunitatea de a livra gaze naturale prin această conductă în perioada următoare”. 

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, cu o lungime de 43 kilometri, dintre care 11 pe teritoriul Republicii Moldova, interconectează rețelele de gaze din cele două state și asigură Chișinăului acces la piața energetică europeană. Gazoductul a fost extins atât pe partea Republicii Moldova, cu tronsonul Ungheni – Chișinău, cât și în România, cu conducta Onești – Ghenăiești – Lețcani și două stații de comprimare gaze. Gazoductul a fost construit și finanțat de Transgaz, cu fonduri oferite de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013. Transgaz România este operatorul național de transport și deține în proprietate și compania VestMoldTransgaz din Republica Moldova, operator de transport gaze pentru tronsonul de la graniță până la Chișinău.

 

Timp citire: 1 min