Știri

Rusia afirmă că vaccinul său anti-COVID-19 Sputnik V are o eficiență de circa 83% împotriva noii tulpini Delta

Object Name: RUSSIA PANDEMIC CORONAVIRUS COVID19
© EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV   |   A man receives a shot of Russia's Sputnik V vaccine against COVID-19 disease at a vaccination center in Gostinny Dvor, a huge exhibition place in Moscow, Russia

Susține jurnalismul independent

Vaccinul rusesc anti-COVID-19 Sputnik V are o eficiență de circa 83% împotriva noii tulpini Delta a coronavirusului, considerată mult mai contagioasă – a afirmat, miercuri, ministrul rus al Sănătății, Mihail Murașko. Pentru restul tulpinilor, autoritățile spun că eficiența e de 90 de procente. Populația rămâne, însă, mai degrabă reticentă la apelurile privind imunizarea, iar statele occidentale au dubii majore privind calitatea serului rusesc.

Sputnik V ar putea să nu fie niciodată omologat în Uniunea Europeană – a apreciat premierul italian Mario Draghi. De asemenea, el și-a exprimat dubiile asupra eficacității serului chinezesc Sinovac, folosit pe scară largă și fără efect în Chile, unde virusul s-a propagat în continuare. Utilizat, deja, în zeci de țări, Sputnik V așteaptă autorizarea din partea Agenției Europene a Medicamentului (EMA), dar omologarea a fost amânată, după ce data limită inițial prevăzută, 10 iunie, a trecut fără să se întâmple nimic.

Responsabili comunitari au estimat că validarea Sputnik V ar putea avea loc în până la sfârșitul anului. În martie, Rusia a denunţat vehement declaraţiile unei responsabile a EMA, care a comparat autorizarea de urgenţă a vaccinului Sputnik V de către unele ţări europene cu „ruleta rusească". „Pretindem scuze publice din partea Christei Wirthumer-Hoche de la EMA pentru comentariile sale negative la adresa membrilor Uniunii Europene care au aprobat direct Sputnik V" - au postat Centrul de cercetări de stat Gamaleia şi Fondul suveran rusesc (RDIF), pe conturile lor oficiale de Twitter. „Astfel de comentarii sunt inadecvate şi aduc atingere credibilităţii EMA şi procesului său de evaluare", se menţionează în text, care denunţă 'posibile interferenţe politice'. Șefa Consiliului de administraţie al EMA, Christa Wirthumer-Hoche, a sfătuit ţările membre ale UE să nu autorizeze în regim de urgenţă vaccinul Sputnik V, invocând date insuficiente despre persoanele vaccinate. „Este comparabil un pic cu ruleta rusească", a declarat ea, într-un interviu pentru canalul de televiziune austriac ORF. „Pentru moment, nu avem date despre efectele secundare privind persoanele vaccinate", a subliniat ea, invitând ţările să aştepte aprobarea din partea autorităţii cu rol de reglementare pe piaţa medicamentelor din Europa.

Autorităţile ruse s-au declarat pregătite să furnizeze vaccinuri pentru 50 milioane de europeni, începând din iunie. Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, doar Ungaria și Slovacia l-au achiziționat, iar la Bratislava serul rusesc a provocat o criză politică majoră. Fostul prim-ministru slovac, Igor Matovic, a demisionat și i-a lăsat șefia guvernului ministrului de Finanțe, Eduard Heger, nu înainte de a-și fi păstrat un post un post de vicepremier în noul cabinet. El devenise foarte impopular printre cetățeni, iar coaliția guvernamentală cvadripartită de dreapta funcționa tot mai sincopat. Un sondaj de pe 21 martie releva că 80% dintre slovaci voiau ca premierul să plece. Criticat vehement pentru proasta gestiune a epidemiei de COVID-19 și după ce a achiziționat vaccinuri Sputnik V din Rusia, Matovic a pierdut și susținerea unora dintre miniștri, care au preferat să demisioneze. Fostul șef al diplomației de la Bratislava, Ivan Korcok, a spus că tranzacția cu rușii afectează imaginea țării  ca membră a NATO și a Uniunii Europene și că vaccinul e un instrument într-un război hibrid.

 

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
Peste 3.000 de tentative de trecere ilegală a frontierei româneşti de la începutul anului
Peste 3.000 de tentative de trecere ilegală a frontierei româneşti de la începutul anului

Rezultatele demonstrează că nu există un risc de flux masiv de migranţi ilegali, potrivit MAI.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024
Federația Palestiniană de Fotbal solicită sancțiuni împotriva echipelor israeliene
Federația Palestiniană de Fotbal solicită sancțiuni împotriva echipelor israeliene

Demersul e susținut de federațiile algeriană, irakiană, iordaniană, siriană și yemenită, dar nu și de influentele foruri fotbalistice din Qatar și Arabia Saudită.

Veridica News
Veridica News
18 Apr 2024
Oficialilor ruși le-ar fi fost limitate deplasările în străinătate
Oficialilor ruși le-ar fi fost limitate deplasările în străinătate

Moscovei i-ar fi teamă că puterile străine ar putea încerca să obțină acces la secrete de stat.

Veridica News
Veridica News
18 Apr 2024
Doi presupuși spioni ruși, arestați în Germania
Doi presupuși spioni ruși, arestați în Germania

Ar fi planificat acte de sabotaj, inclusiv împotriva „instalațiilor forțelor armate americane”, pentru a submina sprijinul militar pentru Ucraina.

Veridica News
Veridica News
18 Apr 2024