
Rusia a înregistrat, miercuri, pentru prima oară, peste 900 de decese provocate de COVID-19 în 24 de ore. 929 e numărul victimelor, pe care comentatorii le atribuie unei campanii de imunizare foarte lente, grevată de neîncrederea oamenilor în recomandările puterii politice. În același interval, numărul cazurilor noi de contaminare a fost de 25.133. Capitala, Moscova, e lider, cu 3.589, iar fosta capitală dinaintea revoluției bolșevice, metropola din nord-vest Sankt-Petersburg, e a doua, cu 2.187.
De la declanșarea pandemiei, Rusia este, scriu agențiile internaționale de presă, cea mai îndoliată țară din lume, cu 212.625 de decese raportate de autorități. Institutul de statistică Rosstat, care utilizează o definiție mai largă a morților din pandemie, consemna, însă, peste 350 de mii de victime încă de la sfârșitul lui iulie. Ca să păstreze funcțională o economie mai degrabă fragilă, guvernul a evitat să mențină restricțiile dure adoptate în primăvara anului trecut și a delegat autorităților locale sarcina de a institui interdicții.
Siteul de specialitate Gogov afirmă că mai puțin de 30% dintre ruși au făcut schema completă de imunizare, deși administrația pretinde că există mai multe vaccinuri sigure de producție autohtonă și îndeamnă la utilizarea de preferință a serului Sputnik-V. Acesta nu a fost omologat până acum nici de Organizația Mondială a Sănătății, nici de Agenția Europeană a Medicamentelor, ultima reglementând piața de profil în UE.
Acum o săptămână, preşedintele rus, Vladimir Putin, a ieșit din autoizolarea impusă după ce zeci de personaje din anturajul său au fost diagnosticate cu COVID-19. El anunțase că a intrat în contact cu persoane infectate cu COVID-19 și că e nevoit să stea în izolare și să-și anuleze agenda pentru următorul interval. Putin a spus că mizează pe eficacitatea Sputnik V, cu care a fost inoculat, ca să scape de contaminarea cu noul coronavirus. La Moscova, s-au făcut numeroase speculații privind contactul-problemă al liderului de la Kremlin, în vârstă de 68 de ani și considerat vulnerabil. Numeroși oameni ai președintelui rus, între care premierul Mihail Mișustin și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, au trecut prin boală.
Anul acesta, Putin a a lucrat luni în șir la reședința sa de la Novo-Ogariovo, unde n-a primit decât rareori vizitatori, aleși cu grijă și testați anti-COVID. În paralel, la Kremlin s-a creat un întreg sistem de protecție sanitară pentru șeful statului, care a costat câteva miliarde de ruble. Personalul care asigură transportul acestuia, al primului ministru și al altor înalți reponsabili ruși e plasat, în prealabil, în carantină, în hoteluri sau stațiuni termale. La fel s-a procedat cu angajați ai Kremlinului, cu fotografii lui Putin, cu veteranii de război alături de care s-a afișat acesta la o paradă militară sau cu jurnaliștii care asistă la conferințele lui de presă. Peskov susține că e vorba de o practică obișnuită și de o situație absolut normală.