Știri

Rusia a anunţat, joi, că a primit noi solicitări de echipamente militare din partea ţărilor din Asia Centrală

Object Name: UZBEKISTAN RUSSIA DEFENCE
© EPA-EFE/STRINGER   |   Russian and Uzbek soldiers stand in formation while carrying out military exercises, on the 'Termez' Uzbek military training ground near Termez, Surkhandarya region, Uzbekistan, 06 August 2021.

Susține jurnalismul independent

Rusia a anunţat, joi, că a primit noi solicitări de echipamente militare din partea ţărilor din Asia Centrală şi că le va livra acestora armament şi elicoptere, pe fondul temerilor legate de revenirea talibanilor la putere în Afganistanul vecin. Directorul companiei de stat exportatoare de arme Rosoboronexport, Aleksandr Miheiev, a precizat că a primit comenzi de arme uşoare, elicoptere militare şi sisteme meoderne de supraveghere a frontierelor.

Moscova, remarcă analiştii, îşi reintră în rolul de protectoare a republicilor ex-sovietice din Asia Centrală, care, în deceniile trecute, au fost ţinta atacurilor jihadiste pornite sau susţinute din Afganistan. La începutul lunii, Rusia, Uzbekistanul și Tadjikistanul au făcut exerciții militare comune lângă frontiera afgană. Mii de militari din cele trei țări s-au antrenat împreună, la numai 20 de kilometri de graniță. Moscova se declară profund preocupată de situația din Afganistan și afirmă că vrea să asigure populația republicilor central-asiatice de pe orbita sa că nu va fi abandonată în fața ofensivei talibane. Șeful serviciului rus de informații externe (SVR), Serghei Narîșkin, citat de agențiile de presă, afirmă că „situația din Afganistan se degradează zilnic, iar viitorul pare foarte, foarte nebulos". Tadjikistanul are 9,5 milioane de locuitori și  1.300 de kilometri de frontieră comună cu Afganistanul, în timp ce Uzbekistanul, cu o graniță mult mai scurtă, de doar 144 kilometri, are o populație de 34 de milioane și cea mai numeroasă armată din Asia Centrală ex-sovietică.

Rusia e îngrijorată de un posibil val de combatanţi islamişti deghizaţi în refugiaţi care ar putea ajunge pe teritoriul său, via Asia Centrală, ca şi de o recrudescenţă a traficului cu opium şi heroină aduse din Afganistan. Momentan, ruşii au adoptat un ton conciliant faţă de noua putere de la Kabul, căreia i-au recunoscut victoria şi pe care au îndemnat-o să accepte un dialog naţional şi să coopteze în guvern şi alte forţe politice reprezentative.

 




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Cresc lefurile în Grecia
Cresc lefurile în Grecia

Obiectivul declarat al puterii conservatoare este ca „în 2027 salariul mediu pe țară să fie de 1.500 de euro, iar salariul minim de 950 de euro”.

Veridica News
Veridica News
29 Mar 2024
Armenii nu mai acceptă cardurile de plată rusești Mir
Armenii nu mai acceptă cardurile de plată rusești Mir

Media internaționale notează că, de ceva vreme, relațiile dintre Armenia ex-sovietică și Rusia sunt tensionate, iar alianța lor tradițională e tot mai fragilă.

Veridica News
Veridica News
29 Mar 2024
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, va merge, în mai, la Casa Albă
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, va merge, în mai, la Casa Albă

Mult timp încordate, relațiile dintre Washington și Ankara s-au înseninat, recent, după ce Turcia, membră importantă a NATO, a aprobat intrarea Finlandei și apoi a Suediei în Alianța Nord-Atlantică.

Veridica News
Veridica News
29 Mar 2024
32.623 de persoane ucise în Fâșia Gaza
32.623 de persoane ucise în Fâșia Gaza

Numărul răniților a trecut de 75 de mii.

Veridica News
Veridica News
29 Mar 2024