Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Știri

Președintele autoritar belarus Aleksandr Lukașenko a afirmat, luni, că e dispus să poarte negocieri cu Occidentul

Object Name: RUSSIA BELARUS PUTIN LUKASHENKO
©EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT  |   Belarusian President Alexander Lukashenko

Președintele autoritar belarus Aleksandr
Lukașenko a afirmat, luni, că e dispus să poarte negocieri cu Occidentul, într-un moment în care lumea liberă multiplică sancțiunile la adresa regimului său. El a minimalizat impactul noilor penalități financiare dispuse, tot luni, de Marea Britanie și despre care experții spun că vor slăbi suplimentar economia belarusă. Acestea vizează exporturile de petrol și potasiu, surse dintre cele mai importante pentru bugetul Minskului.

Sunt fără număr, remarcă analiștii, cazurile de violare de către regimul belarus atât a legislației internaționale, cât și a drepturilor omului. Lituania și Polonia vecină îl acuză că alimentează fluxul de migrație ilegală la frontierelor lor. La Jocurile Olimpice de la Tokyo, oficiali sportivi belaruși au încercat să repatrieze forțat o atletă care criticase federație de specialitate. Un militant din opoziția belarusă a fost găsit, săptămâna trecută, spânzurat într-un parc din capitala Ucrainei vecine, Kiev. Vitali Șîșov, șef al așa-numitei Case belaruse din Ucraina, o organizație non-guvernamentală ce le acordă sprijin compatrioților refugiați din cauza represiunii din țara lor, dispăruse în ajun, după ce plecase la jogging. Poliția ucraineană ia în calcul o crimă deghizată în suicid. Șîșov e doar unul dintre numeroșii opozanți belaruși exilați în țările vecine, Ucraina, Polonia sau Lituania, după ce regimul a dezlănțuit o prigoană sălbatică împotriva tuturor contestatarilor săi.

Luna trecută, o instanţă din Belarus a condamnat 11 studenţi şi un profesor pentru că au participat, în trecut, la manifestaţii antiprezidenţiale. Sub acuzaţia că ar fi perturbat grav ordinea publică în universitatea lor, profesorul şi zece dintre studenţi vor sta după gratii doi ani şi jumătate, iar al unsprezecelea student doi ani.

Percheziții și arestări au avut loc, tot în iulie, şi printre militanții celor mai importante organizații pentru apărarea drepturilor omului. Au fost vizate cel puțin șase dintre acestea, Viasna, Belarusski Helsinki Comitet, Gender Perspectives, Lawtrend, Imena, Human Constanta, precum și sediile Asociației jurnaliștilor belaruși, formațiunii de opoziție Frontul Popular sau unei asociații de sprijin pentru diaspora belarusă.

Semnalul, remarcă observatorii, l-a dat însuși Lukașenko, care, în cursul unei întrevederi cu omologul și protectorul său rus, Vladimir Putin, a cerut să fie aduse în fața justiției ceea ce a numit „ONG-urile murdare", care ar răspândi teroarea în țară.

Zece opozanţi belaruşi au depus, în Germania, o plângere împotriva regimului, pentru acte de tortură sistematică. Plângerea vizează represiunea poliţienească şi s-ar încadra în ceea ce juriştii numesc tortură de stat, infracţiune care ar putea fi sancţionată de justiţia germană, graţie competenţei sale universale în ceea ce priveşte crimele contra umanităţii şi politicile de represiune sistematică. La putere din 1994 şi calificat, frecvent, drept ultimul dictator din Europa, Lukaşenko a reprimat dur protestele fără precedent care, luni în şir, au urmat scrutinului de anul trecut şi la care au participat zeci de mii de oameni. Cei mai mulţi lideri ai opoziţiei au fost fie întemniţaţi, fie obligaţi să se exileze. Avocaţii opozanţilor care s-au adresat justiţiei germane vorbesc despre mai bine de o sută de cazuri de tortură, violenţe fizice, umiliri, insulte, privare de somn şi de hrană, toate cu grave consecinţe asupra sănătăţii victimelor, şi conchid că statul belarus se comportă bestial cu propriii săi cetăţeni.


Alte știri
Polițiștii turci au arestat circa 150 de persoane suspectate de implicare în  violențele contra comercianților sirieni din capitala Ankara

Polițiștii turci au arestat circa 150 de persoane suspectate de implicare în violențele contra comercianților sirieni din capitala Ankara

Turcia adăpostește circa patru milioane de refugiați din Siria vecină, devastată, de un deceniu, de un sângeros război civil.

Președintele rus, Vladimir Putin, a promulgat, luni, legea care oficializează ieșirea țării sale din Tratatul Cer Deschis

Președintele rus, Vladimir Putin, a promulgat, luni, legea care oficializează ieșirea țării sale din Tratatul Cer Deschis

Washingtonul acuzase Rusia că oricum nu şi-a îndeplinit obligaţiile referitoare la transparenţa privind manevrele militare, prevăzută în tratatul semnat după încheierea Războiului Rece și la care au aderat peste 30 de state.

Măsuri anticorupție în Cipru după scandalul „pașapoartelor de aur”

Măsuri anticorupție în Cipru după scandalul „pașapoartelor de aur”

Președintele promite o legislaţie care să-i protejeze pe avertizorii de integritate şi pedepse mai grele pentru persoanele declarate vinovate de acte corupție

09 Aug 2021

Timp de citire: 2 min
Minskul confirmă că Rusia și Belarusul vor face exerciții militare comune luna viitoare
Minskul confirmă că Rusia și Belarusul vor face exerciții militare comune luna viitoare

Opoziţia belarusă se teme că preşedintele autoritar Aleksandr Lukașenko ar putea ceda Moscovei parte din suveranitatea naţională, în schimbul protecţiei pe care i-o acordă Rusia.

17 Jan 2022
Cel mai popular opozant rus, Aleksei Navalnîi, a declarat, luni, la exact un an după încarcerare, că nu regretă  nimic din lupta sa contra președintelui Vladimir Putin
Cel mai popular opozant rus, Aleksei Navalnîi, a declarat, luni, la exact un an după încarcerare, că nu regretă nimic din lupta sa contra președintelui Vladimir Putin

Recent, principalii colaboratori ai lui Navalnîi au fost incluși de autoritățile ruse într-un așa-numit catalog al teroriștilor și extremiștilor.

17 Jan 2022
În Austria, vaccinarea anti-COVID-19 devine, de luna viitoare, obligatorie pentru adulți
În Austria, vaccinarea anti-COVID-19 devine, de luna viitoare, obligatorie pentru adulți

Principalul vector politic al curentului anti-vaccinist e partidul de extrema dreaptă care-și spune al Libertății (FPÖ) și e al treilea ca pondere în Legislativ.

17 Jan 2022
Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova a fost planificată pentru 11 februarie 2022, la Chișinău
Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova a fost planificată pentru 11 februarie 2022, la Chișinău

Premierul român, Nicolae Ciucă, a amintit că România e primul partener comercial al Republicii Moldova și a apreciat că e nevoie de îmbunătățirea mediului de afaceri de acolo, astfel încât acesta să devină mai atractiv pentru investitori.

17 Jan 2022