Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Știri

Patru țări din estul Uniunii Europene au cerut ONU să sancționeze Belarusul, fiindcă alimentează fluxul de migrație ilegală spre spațiul comunitar

Object Name: POLAND POLISH-BELARUSIAN BORDER
©EPA-EFE/Artur Reszko POLAND OUT  |   Barbed wire installed on the border between Poland and Belarus near the town of Grzybowszczyzna, north-east Poland, 21 August 2021.

Polonia și cele trei republici baltice ex-sovietice, Estonia, Letonia și Lituania, au cerut, luni, Organizației Națiunilor Unite să sancționeze Belarusul, fiindcă alimentează fluxul de migrație ilegală spre estul Uniunii Europene. Premierii celor patru țări, membre ale Uniunii, afirmă, într-o declarație comună, că expedierea de migranți a fost planificată și organizată sistematic de președintele autoritar belarus, Aleksandr Lukașenko, ca parte a unui război hibrid împotriva lumii libere. E timpul ca ONU să afle despre relele tratamente aplicate migranților pe teritoriul belarus – afirmă semnatarii declarației, care adaugă că utilizarea acestora drept armă amenință grav  securitatea Uniunii și violează drepturile omului.

Tot luni, ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a anunțat că, pentru a stăvili invazia de migranți, țara sa va construi un gard solid, înalt de doi metri și jumătate și lung de 407 kilometri, la frontiera cu Belarus. Luna aceasta, Comisia Europeană a apreciat că înălțarea unui gard de sârmă ghimpată la frontiera dintre Lituania și Belarus e o idee bună, dar a precizat că lucrarea nu va fi finanțată din fonduri comunitare.  Premierul lituanian, Ingrida Simonyte, a anunțat, anterior, că armata va dubla patrulele de grăniceri de la frontiera cu Belarusul și că țara sa va începe să construiască acolo o barieră, pentru a opri fluxul de migranți ilegali. În ajun, președintele Consiliului European, Charles Michel, apreciase că Belarusul joacă un rol în intensificarea bruscă a acestui flux și avertizase că europenii nu sunt nici naivi, nici ușor de intimidat. Încă din mai, Lukașenko a amenințat că nu va mai opri traficanții de droguri și migranții care vor să ajungă în Uniunea Europeană, după ce Bruxellesul a decis să instituie noi sancțiuni împotriva regimului său.

Agenția pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă a Uniunii Europene, Frontex, a desfășurat 60 de grăniceri la frontiera dintre Lituania și Belarus. "Ne confruntăm cu o situație fără precedent. E prima oară când în istorie când Frontex îndeplinește o astfel de misiune în această zonă a Uniunii" – a subliniat directorul executiv al agenției, francezul Fabrice Leggeri, aflat în capitala lituaniană Vilnius.

Și Statele Unite sunt îngrijorate de fluxul de migranți ilegali din Africa și Orientul Mijlociu care ajung în Lituania prin Belarus – a declarat, pentru media de la Vilnius, adjunctul secretarului american de Stat, George Kent. El a adăugat că Washingtonul urmărește subiectul îndeaproape și a evocat fluxul similar de migrație ilegală plecat, în 2015, din Rusia spre Finlanda și Suedia.  

Lituania nu se află pe rutele obișnuite ale migrației din Orientul Mijlociu și, între 2017 și 2020,  a primit mai puțin de 90 de migranți anual, pentru ca în 2021 numărul acestora să treacă d epatru mii. 679 de kilometri însumează granița dintre cele două foste republici sovietice, cu destine politice și geopolitice diferite. O democrație funcțională, Lituania e azi membră a NATO și a Uniunii Europene. Condus fără întrerupere de Lukașenko din 1994, Belarusul e calificat, frecvent, drept ultima dictatură din Europa și n-a ieșit niciodată de pe orbita Moscovei, care-l consideră un stat tampon în fața Occidentului.


Alte știri
Polonia a raportat, miercuri, 8,361 de cazuri noi de contaminare cu COVID-19 în ultimele 24 de ore, nivel nemaiatins din aprilie

Polonia a raportat, miercuri, 8,361 de cazuri noi de contaminare cu COVID-19 în ultimele 24 de ore, nivel nemaiatins din aprilie

Circa 20 din cele peste 38 de milioane de polonezi au făcut schema completă de vaccinare.

Bulgaria a fost condamnată de CEDO fiindcă a trimis înapoi în țara lui, fără să-i fi examinat cererea de azil, un jurnalist turc

Bulgaria a fost condamnată de CEDO fiindcă a trimis înapoi în țara lui, fără să-i fi examinat cererea de azil, un jurnalist turc

Omul, în vârstă de 36 de ani, e în prezent întemnițat în Turcia, după ce a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare, pentru așa-zisa apartenență la o organizație teroristă.

Încă un militar ucrainean a fost ucis de secesioniștii pro-ruși din estul țării

Încă un militar ucrainean a fost ucis de secesioniștii pro-ruși din estul țării

Într-o singură zi, rebelii au tras în opt rânduri cu lansatoare de grenade și cu mortiere asupra pozițiilor ucrainene.

24 Aug 2021

Timp de citire: 2 min
Președintele ceh, Milos Zeman, îl va desemna premier pe liderul de centru-dreapta Petr Fiala
Președintele ceh, Milos Zeman, îl va desemna premier pe liderul de centru-dreapta Petr Fiala

Procedurile constituționale pentru învestirea unui nou guvern au fost de două ori amânate, din cauza problemelor de sănătate ale președintelui.

27 Nov 2021
Doi copii uciși în Kosovo, într-un atac armat asupra unui autobuz școlar
Doi copii uciși în Kosovo, într-un atac armat asupra unui autobuz școlar

Anchetatorii par să excludă pista teroristă, iar surse polițienești acreditează ipoteza unei reglări de conturi, pe fondul conflictului dintre două companii locale de transport.

27 Nov 2021
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că țara sa e pregătită pentru o eventuală  escaladare a tensiunilor cu Rusia
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că țara sa e pregătită pentru o eventuală escaladare a tensiunilor cu Rusia

Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene, Kirilo Budanov, declarase, anterior, că peste 90 de mii de militari ruși sunt masați la frontiera comună și estimase că aceștia ar putea ataca Ucraina anul viitor, la sfârșitul lui ianuarie sau începutul lui februarie.

26 Nov 2021
Bagdadul repatriază încă 800 de migranți irakieni blocați la frontiera dintre Belarus și Polonia
Bagdadul repatriază încă 800 de migranți irakieni blocați la frontiera dintre Belarus și Polonia

Mii de migranți ilegali se află, încă, în pădurile de la frontierele belaruse, de unde speră să intre în spațiul Uniunii Europene, prin Polonia, Lituania sau Letonia.

26 Nov 2021