Știri

Patru foşti înalţi oficiali, condamnaţi pentru un atac asupra Parlamentului Macedoniei de Nord

NORTH MACEDONIA POLITIC PROTEST
© EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI   |   People wave old Macedonian flags and shout anti-government slogans during a demonstration called by North Macedonia's opposition party VMRO-DPMNE to demand the release from prison various nationalist activists convicted for their role in the April 2017 storming of Parliament, in Skopje

Susține jurnalismul independent

Un fost preşedinte al Parlamentului din Macedonia de Nord, doi foşti miniştri şi un fost şef al serviciului de informaţii au fost condamnaţi luni la pedepse care ajung până la şase ani şi jumătate de închisoare pentru organizarea unui atac asupra clădirii Legislativului, în urmă cu peste patru ani. Mai mulţi deputaţi, printre care şi Zoran Zaev, actualul premier social-democrat care se afla pe atunci în opoziţie, au fost agresaţi violent în 27 aprilie 2017, când manifestanţi naţionalişti au pătruns în sediul Parlamentului de la Skopje. Susţinătorii partidului de dreapta VMRO-DPMNE al fostului om forte Nikola Gruevski voiau să-i împiedice pe social-democraţi să formeze o coaliţie de guvernare împreună cu formaţiunile minorităţii albaneze şi au fost acuzaţi că ameninţă unitatea naţională a micului stat din Balcani.

Un tribunal din Skopje a decis că acuzaţii, toţi condamnaţi pentru ameninţare la ordinea constituţională, au organizat şi susţinut material manifestaţiile de masă care au culminat cu o pătrundere violentă în Parlament. Fostul preşedinte al Legislativului Trajko Veljanoski a fost condamnat la şase ani şi jumătate de închisoare pentru rolul său în violenţe, în special pentru că a prelungit deliberat şedinţa parlamentară în timp ce manifestanţii se adunau în faţa clădirii. Foştii miniştri Mile Janakievski şi Spiro Ristovski au fost condamnaţi la şase ani şi trei luni de închisoare pentru că i-au coordonat pe protestatari. Fostul director al serviciilor secrete Vladimir Atanasovski, acuzat că este un instigator direct al violenţelor şi că a ordonat ca un vehicul plin cu arme să fie parcat în faţa Parlamentului, a fost condamnat la şase ani de închisoare.

Nikola Gruevski, care a condus ţara cu o mână de fier până la căderea sa, în 2016, a fost şi el acuzat că a incitat la comiterea atacului. Însă acest apropiat al premierului ungar Viktor Orban s-a refugiat în Ungaria de aproape trei ani şi nu a fost judecat în acest caz. Gruevski a fugit din ţară în noiembrie 2018, după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru abuz de putere.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news


Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Atac rusesc masiv asupra Ucrainei cu aproape 100 de rachete şi drone
Atac rusesc masiv asupra Ucrainei cu aproape 100 de rachete şi drone

A fost vizată din nou infrastructura energetică, iar treci centrale termice au fost avariate.

Veridica News
Veridica News
29 Mar 2024
România, două decenii de apartenență la NATO
România, două decenii de apartenență la NATO

Pe 29 Martie 2004, la Washington DC, a avut loc ceremonia de aderare la NATO a României, Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Slovaciei şi Sloveniei.

Veridica News
Veridica News
29 Mar 2024
O dronă s-a prăbușit în Insula Mare a Brăilei / UPDATE
O dronă s-a prăbușit în Insula Mare a Brăilei / UPDATE

Specialiști ai armatei evaluează originea dronei.

Veridica News
Veridica News
29 Mar 2024