Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Știri

Opoziţia ungară ar fi depăşit partidul conservator de guvernământ FIDESZ în intenţiile de vot la alegerile parlamentare de anul viitor

Object Name: HUNGARY ANNIVERSARY OF 1956
© EPA-EFE/Zsolt Szigetvary HUNGARY OUT  |   Hungarian opposition candidate Peter Marki-Zay addresses his supporters during the celebration held by the opposition parties on the occassion of the 65th anniversary of the Hungarian revolution and war of independence against communist rule and the Soviet Union in 1956 on Adrassy Avenue in Budapest, Hungary, 23 October 2021.

Opoziţia ungară a depăşit partidul de guvernământ conservator FIDESZ în intenţiile de vot la alegerile parlamentare de anul viitor – relevă un sondaj citat, joi, de agenţiile de presă. 39% dintre respondenţi ar vota cartelul electoral al opoziţiei, cu patru procente mai mulţi decât cei care optează pentru FIDESZ. Potrivit aceleiaşi cercetări, circa 23% dintre unguri sunt, încă, indecişi asupra formaţiunii pe care o vor vota. Sondaje anterioare, realizate de institute apropiate puterii, acreditau un avans net al FIDESZ.

Analiştii spun că e prima oară când premierul suveranist Viktor Orban, liderul FIDESZ, riscă să piardă puterea, în faţa unei coaliţii care merge de la fosta extremă dreapta, Jobbik, ce s-a redefinit drept de centru-dreapta, până la socialişti, succesori ai fostului partid unic comunist, liberali şi ecologişti. Potrivit politologilor, dincolo de clivajele ideologice dintre aceste formațiuni, cuvântul de ordine pentru întreaga opoziție este "orice în afară de Orban".

Avocatul conservator Peter Marki-Zay va fi contracandidatul lui Orban la funcţia de premier. Considerat inițial un outsider, Marki-Zay, 49 de ani, primar de provincie, catolic practicant și tatăl a șapte copii, a câștigat alegerile primare organizate de opoziție pentru a-și desemna candidații cu cele mai mari șanse la mandatele de deputați și la cel de premier. Peste 800 de mii de alegători au participat la cel două tururi de scrutin ale trialului organizat de opoziție, adică aproape o zecime din populația de 9,8 milioane de locuitori a Ungariei.  Vrem o Ungarie nouă, mai curată și mai onestă, nu vrem doar să-l înlocuim pe Orban - a declarat Marki-Zay. El însuși un om cu convingeri ferme de dreapta, Marki-Zay povestea că, în tinerețe, a fost un votant al FIDESZ și că a suferit când acesta a cedat puterea socialiștilor ex-comuniști, după alegerile din 2002.

Prim-planul scenei politice de la Budapesta e dominat, din 2010, de FIDESZ, care a câştigat trei rânduri de alegeri parlamentare, graţie divizării opoziţiei şi unei legislaţii ce favorizează partidele mari. Orban, notează comentatorii, rămâne popular, după ce a redresat economia în urma crizei din 2008, dar în marile oraşe politicile lui sunt mai prost prizate, mai ales după ce a încercat să-şi subordoneze sistemul judiciar şi mass-media şi şi-a atras, astfel, criticile repetate ale Uniunii Europene. Electoratul urban nu apreciază nici apropierea lui făţişă de Rusia şi China, de unde Ungaria a importat vaccinuri anti-COVID-19, fiind singura ţară din Uniune care le-a şi utilizat în campania de imunizare.

Tags: Viktor Orban, Fidesz

Alte știri
Autorităţile georgiene l-au avertizat pe fostul preşedinte Mihail Saakaşvili că va fi arestat dacă revine în ţară

Autorităţile georgiene l-au avertizat pe fostul preşedinte Mihail Saakaşvili că va fi arestat dacă revine în ţară

El e acuzat de justiţie pentru abuz de putere, dosar pe care îl califică drept fabricat politic.

Un militant cecen pentru independență, Mahomed Gadaev, recent expulzat din Franța, ar fi fost condamnat  în Rusia la un an și jumătate de închisoare

Un militant cecen pentru independență, Mahomed Gadaev, recent expulzat din Franța, ar fi fost condamnat în Rusia la un an și jumătate de închisoare

Livrarea lui rușilor a suscitat controverse majore în Hexagon, în pofida acuzațiilor că omul ar fi avut conexiuni cu organizații teroriste și cu rețeaua jihadului internațional.

Preşedinţii american, Joe Biden, şi chinez, Xi Jinping, au discutat îndelung, în primul rând despre Taiwan, fără să fi reuşit să-şi rezolve divergenţele

Preşedinţii american, Joe Biden, şi chinez, Xi Jinping, au discutat îndelung, în primul rând despre Taiwan, fără să fi reuşit să-şi rezolve divergenţele

Biden şi-a exprimat preocuparea faţă de politicile Chinei, calificate de analişti drept represive, în provincia Xinjiang, cu populaţie uigură musulmană, în Tibetul budist, anexat de comuniştii chinezi în 1950, şi în Hong Kong, fosta colonie britanică revenită sub controlul Beijingului în 1997.

28 Oct 2021

Timp de citire: 2 min
Președintele ceh, Milos Zeman, îl va desemna premier pe liderul de centru-dreapta Petr Fiala
Președintele ceh, Milos Zeman, îl va desemna premier pe liderul de centru-dreapta Petr Fiala

Procedurile constituționale pentru învestirea unui nou guvern au fost de două ori amânate, din cauza problemelor de sănătate ale președintelui.

27 Nov 2021
Doi copii uciși în Kosovo, într-un atac armat asupra unui autobuz școlar
Doi copii uciși în Kosovo, într-un atac armat asupra unui autobuz școlar

Anchetatorii par să excludă pista teroristă, iar surse polițienești acreditează ipoteza unei reglări de conturi, pe fondul conflictului dintre două companii locale de transport.

27 Nov 2021
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că țara sa e pregătită pentru o eventuală  escaladare a tensiunilor cu Rusia
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că țara sa e pregătită pentru o eventuală escaladare a tensiunilor cu Rusia

Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene, Kirilo Budanov, declarase, anterior, că peste 90 de mii de militari ruși sunt masați la frontiera comună și estimase că aceștia ar putea ataca Ucraina anul viitor, la sfârșitul lui ianuarie sau începutul lui februarie.

26 Nov 2021
Bagdadul repatriază încă 800 de migranți irakieni blocați la frontiera dintre Belarus și Polonia
Bagdadul repatriază încă 800 de migranți irakieni blocați la frontiera dintre Belarus și Polonia

Mii de migranți ilegali se află, încă, în pădurile de la frontierele belaruse, de unde speră să intre în spațiul Uniunii Europene, prin Polonia, Lituania sau Letonia.

26 Nov 2021