Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Știri

NOVAYA GAZETA: Linia spre nicăieri

Direct
©EPA-EFE/YURI KOCHETKOV  |   Russian man watches on a mobile device the annual Question and Answer live broadcasted call-in show of Russian President Vladimir Putin in Moscow's metro, Russia, 30 June 2021. During the live call-in session Russian President Vladimir Putin directly answers questions from Russia's citizens.

Kirill Martînov scrie în Novaya Gazeta cum guvernează Vladimir Putin ţara fără intermediari şi instituţii

Preşedintele a vorbit din nou cu poporul prin intermediul „Liniei directe”, iar una din chestiunile discutate a fost aceea ca şi guvernatorii să fie obligaţi să folosească această metodă de contact cu cetăţenii. Putin a susţinut această idee: pot fi organizate nu doar linia directă federală, dar şi linii regionale.

[…]

Acest format de „Linie directă”, în care preşedintele se întâlneşte cu propriul popor, devine unica instituţie politică din ţară. În Rusia, unde nu poţi conta pe justiţie, unde partidul de guvernământ nu riscă să piardă alegerile, iar preşedintele nu poate fi criticat de opoziţie în timpul raportului în faţa Parlamentului, unde jurnaliştii care reflectă protestele nu sunt acreditaţi de Kremlin, „Linia directă” reprezintă acel cadru inovativ în care puterea şi cetăţenii îşi lămuresc reciproc starea de spirit. Dacă nu pot fi create instituţii democratice obişnuite pentru o guvernare efectivă, în ajutor vin diverse invenţii autohtone pentru legitimarea acţiunilor puterii.

În prezent, între preşedinte şi popor nu există nimic, doar „Linia directă” şi câmpul pârjolit al politicii ruse.

În 2021, acest model este transferat organic la nivel regional: suntem gata să fim prima ţară din lume în care politicile publice şi guvernarea se înfăptuiesc în regim de show televizat.

În timpul „Liniei directe”, preşedintele a reuşit să se expună pe marginea mai multor subiecte: scufundarea distrugătorului britanic la ţărmul Crimeii nu va duce la un al treilea război mondial; creditele ipotecare sunt problematice, dar avantaje sunt mai multe; preţurile la vacanţele din Rusia au crescut din cauză că oamenilor le este frică să plece peste hotare; vârful critic al pandemiei l-am trecut mai bine decât multe alte ţări, inclusiv datorită deputaţilor din Duma de Stat; schimbările climatice pot aduce planeta noastră la situaţia de pe Venus unde temperatura ajunge la 500 de grade Celsius; problema deşeurilor în Federaţia Rusă există şi e acută.

Dar cel mai greu se pliază scenariul „Liniei directe” pe cea mai gravă problemă din ultimele săptămâni – conflictul social în jurul vaccinării benevole (şi obligatorii). În sfârşit, preşedintele a mărturisit că s-a vaccinat cu Sputnik-V şi a recomandat tuturor să-i urmeze exemplul. În acelaşi timp s-a pronunţat împotriva obligativităţii vaccinării şi a spus că nu e legal ca cineva să fie concediat pentru că refuză să se vaccineze.

[...]

Responsabilitatea pentru posibile noi restricţii, similare cu cele de anul trecut, este delegată de conducerea ţării la nivelul regiunilor: anume guvernatorii vor lua asupra lor toată critica legată de acestea.

Pe lângă aceste subiecte, cetăţenii, în mod tradiţional, sunt preocupaţi de planurile preşedintelui: va exista un succesor şi ce ar putea face după încheierea mandatului? Ambele aceste întrebări, în actualitatea rusească, ţin de domeniul SF, întrucât se referă la un viitor îndepărtat, probabil la epoca transumanismului.

[...]

Astfel, „Linia Directă-2021” a fixat noile contururi ale vieţii politice ruse. Preşedintele nu mai are nici oponenţi publici, nici interlocutori, în afară de poporul rus ca fiinţă metafizică, care vibrează împreună cu liderul său naţional, în timpul principalului show televizat. Preşedintele nu mai promite nimic şi nu mai face planuri – se pare că, în ochii lui, deja trăim în cea mai bună din lumile posibile.

Citește articolul integral în Novaya Gazeta


Alte știri
Ambasadă kosovară la Ierusalim

Ambasadă kosovară la Ierusalim

Kosovo, cu o populație majoritar musulmană, anunță că-și oficializează relațiile diplomatice cu Israelul

Socialiștii moldoveni vor mai multă rusă în mass-media și divulgarea surselor de către jurnaliști

Socialiștii moldoveni vor mai multă rusă în mass-media și divulgarea surselor de către jurnaliști

Proiectul de lege a fost depus la Parlament la scurt timp după ce liderul de facto al socialiștilor, Igor Dodon, a pierdut alegerile prezidențiale și aproximativ în aceeași perioadă cu alte proiecte controversate precum cel cu privire la fortificarea statutului limbii ruse.

Ziarul de Iași: Socialiştii, comuniştii, unioniştii şi duşmanul comun

Ziarul de Iași: Socialiştii, comuniştii, unioniştii şi duşmanul comun

Sperând să scazi scorul proeuropenilor în alegerile parlamentare atacând-o doar pe Maia Sandu e ca şi cum ai juca tenis la perete sperând să câştigi cu 6-0 6-0: poţi să fii tu chiar şi Federer, mai devreme sau mai târziu mingea tot va ricoşa şi te va lovi în scăfârlie, scrie Radu Popescu în Ziarul de Iași.

03 Jul 2021

Timp de citire: 2 min
Criza gazelor: Chişinăul le cere ruşilor o amânare a plăţilor pentru ianuarie
Criza gazelor: Chişinăul le cere ruşilor o amânare a plăţilor pentru ianuarie

Vicepremierul Andrei Spînu crede că Gazprom, în calitate de acționar principal al Moldovagaz, ar putea face o concesie Republicii Moldova.

18 Jan 2022
Criza din Ucraina: Canada a trimis în Ucraina un mic contingent al forţelor sale speciale
Criza din Ucraina: Canada a trimis în Ucraina un mic contingent al forţelor sale speciale

Militarii canadieni ar urma să evacueze personalul diplomatic al ţării lor în cazul unui atac rusesc la scară largă.

18 Jan 2022
Parlamentul European îşi alege, marţi, preşedintele
Parlamentul European îşi alege, marţi, preşedintele

Favorită e malteza Robeta Metsola, eurodeputată din 2013, membră a Partidului Naţionalist din ţara sa şi reprezentantă a grupului de centru-dreapta al popularilor europeni.

18 Jan 2022
Criza din Ucraina: Parchetul de la Kiev a cerut arestarea fostului preşedinte Petro Poroşenko, acuzat de înaltă trădare
Criza din Ucraina: Parchetul de la Kiev a cerut arestarea fostului preşedinte Petro Poroşenko, acuzat de înaltă trădare

Poroşenko, un miliardar care a făcut avere producând ciocolată, riscă până la 15 ani de închisoare.

18 Jan 2022