Știri

Macedonia de Nord a anunțat, marți, că expulzează un diplomat rus acreditat la Skopje

Object Name: FYROM RUSSIA PROTES
© EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI   |   Russian Ambassador to Macedonia Oleg Shcherbak greets group of Macedonians who support Russia and protest against Government decision to expel one Russian diplomat in front of the Russian embassy in Skopje, The Former Yugoslav Republic of Macedonia on 03 April 2018. The Macedonian Government announced on 26 March 2018 that Macedonia would expel one Russian diplomat in a coordinated response to the use of a chemical weapon in the attempted murder of Sergei Skripal, a former Russian intelligence official, and his daughter, Yulia, in Salisbury on 04 March 2018.

Susține jurnalismul independent

Macedonia de Nord a anunțat, marți, că expulzează un diplomat rus acreditat la Skopje, fără să adauge nicio explicație pentru această decizie și fără să menționeze rangul sau numele celui vizat. Ambasada rusă a fost anunțată încă de vineri - a precizat ministerul nord-macedonean de Externe, citat de ABC News, și a precizat că expulzarea a fost decisă potrivit articolului 9 al Convenției de la Viena asupra relațiilor diplomatice, care prevede că orice stat poate declara persona non grata un diplomat din altă țară, fără să fie obligat să dea explicații. Diplomația rusă a confirmat că a fost anunțată în legătură cu decizia autorităților de la Skopje și a avertizat că va riposta în consecință. Republică slavă din componența fostei federații comuniste iugoslave, Macedonia de Nord e, astăzi, membră a NATO și aspiră și la admiterea în Uniunea Europeană, deocamdată blocată de disputele identitare cu Bulgaria. E pentru a doua oară când nord-macedonenii expulzează un diplomat rus, după cel trimis acasă în 2018, din rațiuni de securitate internă și în semn de solidaritate cu Marea Britanie, pe al cărei teritoriu agenții spionajului militar moscovit au încercat să-l otrăvească pe fostul lor camarad transfug Serghei Skripal. Afacerea Skrilpal a revenit în prim-planul dezbaterilor publice după ce premierul ceh, Andrej Babis, a spus că există probe certe că agenţi ai spionajului militar rusesc, GRU, sunt implicaţi în explozia unui depozit de muniții de la Vrbetice (est), în care au murit doi oameni. Depozitul, care a sărit în aer în octombrie 2014, conţinea 58 de tone de muniţii, iar explozia, care a pus în pericol numeroase vieţi, a fost urmată, în decembrie acelaşi an, de o alta, care a distrus de 98 tone. Structura cehă pentru combaterea crimei organizate, NCOZ, a  subliniat că doi bărbaţi cu cetăţenie rusă căutaţi în cadrul acestei anchete, Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov, amândoi născuţi la sfârşitul anilor 70, sunt urmăriţi şi de autorităţile britanice, în dosarul tentativei de asasinat, în 2018, a lui Skripal, care a supravieţuit după ce a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok.

 

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Peste 3.000 de tentative de trecere ilegală a frontierei româneşti de la începutul anului
Peste 3.000 de tentative de trecere ilegală a frontierei româneşti de la începutul anului

Rezultatele demonstrează că nu există un risc de flux masiv de migranţi ilegali, potrivit MAI.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024
Federația Palestiniană de Fotbal solicită sancțiuni împotriva echipelor israeliene
Federația Palestiniană de Fotbal solicită sancțiuni împotriva echipelor israeliene

Demersul e susținut de federațiile algeriană, irakiană, iordaniană, siriană și yemenită, dar nu și de influentele foruri fotbalistice din Qatar și Arabia Saudită.

Veridica News
Veridica News
18 Apr 2024
Oficialilor ruși le-ar fi fost limitate deplasările în străinătate
Oficialilor ruși le-ar fi fost limitate deplasările în străinătate

Moscovei i-ar fi teamă că puterile străine ar putea încerca să obțină acces la secrete de stat.

Veridica News
Veridica News
18 Apr 2024
Doi presupuși spioni ruși, arestați în Germania
Doi presupuși spioni ruși, arestați în Germania

Ar fi planificat acte de sabotaj, inclusiv împotriva „instalațiilor forțelor armate americane”, pentru a submina sprijinul militar pentru Ucraina.

Veridica News
Veridica News
18 Apr 2024