Lituania şi-a exprimat, duminică, regretul faţă de decizia Chinei de a limita legăturile diplomatice bilaterale

Lituania şi-a exprimat, duminică, regretul faţă de decizia Chinei de a limita legăturile diplomatice bilaterale

Diplomaţia de la Vilnius şi-a exprimat, duminică, regretul faţă de decizia Chinei de a-şi limita legăturile diplomatice cu Lituania, după ce Taiwanul şi-a deschis o ambasadă de facto în această ţară. Ministerul lituanian de Externe precizează, într-un comunicat citat de agenţiile internaţionale de presă, că rămâne fidel politicii numite a unei singure Chine, dar şi că are dreptul să-şi extindă cooperarea cu Taiwanul. Anterior, regimul comunist de la Beijing anunţase că-şi retrogradează reprezentanţa de la Vilnius şi că locul ambasadorului va fi luat de un însărcinat cu afaceri.

Analiștii amintesc că Lituania a anunţat, încă din ianuarie, interzicerea echipamentelor destinate controalelor pe aeroporturi fabricate de compania chineză Nuctech. Preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate naţională şi apărare, Laurynas Kasciunas, a declarat că investiţiile şi achiziţiile în sectoare strategice trebuie să răspundă unor criterii de securitate transatlantică, iar decizia țării sale arată că a aceasta a decis să nu facă parte din tehnosfera creată şi controlată de China. Stat membru al Uniunii Europene și NATO și aliat fidel al Statelor Unite, republica baltică a adoptat decizia după ce o comisie numită de guvern a ajuns la concluzia că echipamentele Nuctech 'nu răspund intereselor securităţii naţionale'. Decizia autorităţilor de la Vilnius a intervenit într-un context de îngrijorări crescânde ale ţărilor occidentale privind prezenţa echipamentelor chinezeşti în infrastructurile esenţiale, inclusiv pentru dezvoltarea reţelelor 5G.

Separate politic din 1949, când forțele naționaliste anticomuniste s-au refugiat pe insulă și comuniștii au preluat controlul asupra Chinei continentale, cele două state chinezești își dispută legitimitatea internațională, iar Beijingul, care califică Taiwanul drept o provincie rebelă, are un avantaj net. Taiwanul e recunoscut de numai 15 țări din lume, în timp ce majoritatea  celorlalte întrețin relații diplomatice cu republica populară chineză. Dintre acestea, câteva zeci găzduiesc, totuși, reprezentanțe taiwaneze, care n-au statut de ambasadă. În ultimii ani, ţări latino-americane, precum Panama, Salvador sau Republica Dominicană, foşti aliaţi diplomatici ai Taipeiului, au preferat să-şi normalizeze relaţiile cu Beijingul.

Timp citire: 1 min