Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Știri

În Suedia s-a dechis, joi, procesul unui consultant care le-a vândut ruşilor secrete industriale

Object Name: RUSSIA SECURITY SERVICE OFFICER DAY
©EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT  |   Russian President Vladimir Putin (C), Federal Security Service Director Alexander Bortnikov (C L) and Foreign Intelligence Service Director Sergey Naryshkin (C R) attend a concert marking Russian Security Service Officer Day, in Moscow, Russia

În Suedia s-a dechis, joi, procesul unui consultant care le-a vândut ruşilor secrete industriale. Bărbatul de 47 de ani, al cărui nume nu a fost făcut public, e acuzat de spionaj şi colectare ilegală de informaţii, după ce le-ar fi livrat, pentru bani, agenţilor Moscovei detalii despre constructorul de maşini Volvo şi cel de vehicule grele Scania. El a fost arestat în februarie 2019, într-un restaurant din Stockholm, unde cina cu un diplomat rus. Incidentul a înveninat relaţiile bilaterale, imediat după aceea Suedia refuzând acreditarea a doi diplomaţi ruşi, iar Moscova expulzând doi suedezi, drept represalii.

Cazul de spionaj e o premieră în ultimii 18 ani în Suedia. Nefiind membră NATO, spun experţii, ţara e foarte atentă la mişcările ruşilor, iar serviciul său de securitate, Sapo, reprimă dur activităţile clandestine ale acestora încă din vremea Războiului Rece, când suedezii se temeau de o invazie sovietică. În ultimul său raport anual, apărut în 2020, Sapo califică Rusia şi China drept cele mai mari ameninţări la adresa Suediei.

Luna aceasta, şi Germania a anunțat arestarea unui angajat al ambasadei britanice la Berlin, care ar fi spionat pentru ruși. Suspectul, prezentat drept David S., e un cetățean britanic în vârstă de 57 de ani, care, cel puțin o data, ar fi transmis, pentru bani, unui agent al serviciilor de informații ruse documente pe care le-a obținut grație funcției sale din ambasadă. Arestarea, care s-a produs la Postdam, la sud-vest de Berlin, a fost rodul colaborării  dintre anchetatorii britanici și cei germani. „Spionarea unui partener apropiat al Germaniei pe teritoriul nostru e inacceptabilă", a subliniat un purtător de cuvânt al diplomației de la Berlin.

Germania s-a confruntat și cu alte cazuri de spionaj în beneficiul Rusiei. Un altul s-a înregistrat la sfârșitul lui iunie, când un cercetător rus, care lucra într-o universitatea germană, a fost arestat după ce ar fi fost utilizat ca sursă, din octombrie 2020, de unul dintre serviciile rusești de informații. În acest interval, el s-ar fi întânit de cel puțin trei ori cu un agent rus, căruia i-a furnizat informații despre universitate, pentru care a primit bani lichizi.

Comentatorii remarcă faptul că aceste cazuri de spionaj civil survin după multă vreme în care protagoniștii dosarelor de trădare pentru ruși în țările din lumea liberă au fost mai curând militari. În mai, un fost soldat american a fost condamnat la 15 ani de închisoare, pentru spionaj în beneficiul Rusiei – a anunţat departamentul Justiţiei de la Washington. Peter Debbins, 46 de ani, a recunoscut, în noiembrie 2020, că le-a divulgat ruşilor secrete militare. Născut în Statele Unite, dintr-o mamă rusoaică, el a fost racolat de agenţii Moscovei, a semnat un angajament şi a primit un nume de cod încă de la jumătatea anilor 90, înainte de fi fost înrolat în armata americană. Iniţial, Debbins a servit în forţele terestre, după care ruşii l-au îndemnat să se alăture aşa-numitelor Berete verzi, o unitate de elită a forţelor speciale, unde a ajuns până la gradul de căpitan. Cât timp a fost înrolat, a livrat informaţii despre unităţile din care făcea parte şi a continuat s-o facă şi după 2008, când a părăsit serviciul activ, dezvăluindu-le ruşilor detalii despre foştii săi camarazi, pentru ca şi aceştia să poată fi, eventual, racolaţi. Potrivit rechizitoriului, Debbins  a făcut parte din trupele americane ce au îndeplinit misiuni în Germania şi, ulterior, în Azerbaidjan. Ultimul său contact cu ruşii datează din 2011. „Debbins şi-a încălcat jurământul de soldat, a trădat forţele speciale şi a primejduit securitatea ţării noastre" – a conchis ministrul adjunct al Justiţiei, John Demers, care a adăugat că acest caz reflectă ameninţarea pe care o reprezintă serviciile ruseşti de informaţii pentru militarii americani.

Numai anul acesta, alte două ţări membre NATO au dezvăluit afaceri de spionaj în care militarii lor fuseseră racolaţi de agenţi ruşi. În martie, Italia a anunțat expulzarea a doi funcționari ruși, după ce un ofițer al marinei italiene a fost arestat de carabinieri în flagrant delict de spionaj în beneficiul Moscovei. Odată cu acesta, a fost reținut și un ofițer rus, acreditat la ambasada țării sale la Roma. Intervenția a avut loc în momentul unei întâlniri conspirative între cei doi, când italianul i-a dat rusului documente clasificate, în schimbul unei sume de bani. Anterior, și Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, după descoperirea unei rețele de spionaj militar la Sofia. În august 2020, a fost descoperit un ofițer francez, la post într-o bază NATO, care le-ar fi furnizat serviciilor secrete rusești  informații ultrasensibile. 

 

Tags: Rusia, spionaj
Carte recomandata
Alte știri
Bulgaria – incertitudine după alegerile parlamentare de duminică

Bulgaria – incertitudine după alegerile parlamentare de duminică

Premierul în exerciţiu, Boiko Borisov, recunoaște că îi va fi greu să creeze un nou guvern

Polonia: Fost director Huawei, judecat pentru spionaj în favoarea regimului comunist de la Beijing

Polonia: Fost director Huawei, judecat pentru spionaj în favoarea regimului comunist de la Beijing

Aflat, de câțiva ani, în centrul rivalității dintre China și Statele Unite, pe fondul veritabilului război comercial și tehnologic dintre cele două superputeri, Huawei este perceput cu tot mai multă reticență și de aliații Washingtonului din lumea liberă.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și-a reiterat pledoaria pentru ceea ce a numit soluția a două state în Cipru

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și-a reiterat pledoaria pentru ceea ce a numit soluția a două state în Cipru

În aprilie, liderul ciprioţilor turci, Ersin Tatar, a afirmat că negocierile cu administraţia cipriotă greacă sunt inutile câtă vreme părţilor nu li se recunoaşte un statut egal.

26 Aug 2021

Timp de citire: 3 min
Rusia a anunțat că suspendă activitatea reprezentanței sale pe lîngă NATO și că închide misiunea aliată la Moscova
Rusia a anunțat că suspendă activitatea reprezentanței sale pe lîngă NATO și că închide misiunea aliată la Moscova

Luna aceasta, NATO a decis să retragă acreditările a opt membri ai misiunii ruse pe lângă cartierul său general de la Bruxelles, despre care media occidentale scriu că ar fi implicați în activități de spionaj și crime.

18 Oct 2021
A murit generalul american Colin Powell, primul secretar de stat de culoare din istoria Statelor Unite
A murit generalul american Colin Powell, primul secretar de stat de culoare din istoria Statelor Unite

A condus diplomația de la Washington din 2001 până în 2005 și, în cursul mandatului său, a avut loc cea mai mare extindere spre est a NATO, care a inclus România și alte șase state ex-comuniste.

18 Oct 2021
Igor Dodon renunță la șefia partidului și la mandatul de deputat
Igor Dodon renunță la șefia partidului și la mandatul de deputat

În ultimul an, PSRM și Igor Dodon au suferit două înfrângeri electorale, în alegerile prezidențiale și parlamentare din Republica Moldova.

18 Oct 2021
Medici și asistenți medicali din Republica Moldova sunt, de luni, în România, pentru a ajuta personalul medical de la spitalul modular de lângă Iași
Medici și asistenți medicali din Republica Moldova sunt, de luni, în România, pentru a ajuta personalul medical de la spitalul modular de lângă Iași

România a fost principalul donator de vaccinuri anti-COVID-19 pentru cetățenii Republicii Moldova.

18 Oct 2021