Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Știri

Guvernul de la București a anunțat că a aprobat donarea a încă 100.000 de doze de vaccin AstraZeneca pentru Republica Moldova

Object Name: ROMANIA MOLDOVA PANDEMIC CORONAVIRUS COVID19
©EPA-EFE/ROBERT GHEMENT  |   Romania sent a convoy of 20 vehicles with medical supplies and protective equipment to the Republic of Moldova. This action is part of the measures taken by the Romanian government within the Strategic Partnership for European Integration of the Republic of Moldova

Guvernul de la București a anunțat, miercuri, că a aprobat donarea a încă 100.000 de doze de vaccin AstraZeneca pentru Republica Moldova și că pregătește un ajutor similar pentru Ucraina, cealaltă fostă republică ex-sovietică vecină României. Premierul Florin Cîţu a precizat că, dincolo de aceste ajutoare umanitare, Bucureștiul e dispus și să vândă Chișinăului 200.000 de doze pe lună. România a donat până acum republicii vecine, majoritar românofone, toate cele 200.000 de doze promise în decembrie, la Chișinău, de președintele Klaus Iohannis, la întâlnirea cu omoloaga sa, Maia Sandu. Primul lot, de 21.600 de doze, a ajuns la sfârșitul lui februarie și a permis imunizarea personalului medical esențial,  iar alte 50.400 pe 27 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu România. Ambasadorul român la Chișinău, Daniel Ioniță, preciza atunci că Bucureștiul dorește ca acestea să fie distribuite uniform în republică, indiferent de etnia majoritară din zonă, inclusiv în Găgăuzia turcofonă și în regiunea secesionistă pro-rusă Transnistria. El preciza că România nu condiţionează asistenţa medicală şi nici alt tip de ajutor pentru Republica Moldova de limba vorbită sau de preferinţele politice. 'În felul acesta, România demonstrează solidaritate cu Republica Moldova, demonstrează că, atunci când Republica Moldova se confruntă cu diverse situaţii dificile, România a fost, este şi va fi mereu alături de cetăţenii Republicii Moldova' – a mai spus ambasadorul. România, a amintit el, a oferit anul trecut o donaţie de 3,5 milioane de euro, a trimis o echipă de 42 de medici şi asistenţi medicali, a făcut de donaţii de mai mică amploare, dar care au ajutat anumite spitale raionale să depăşească situaţiile complicate. România crede că din această situaţie trebuie să ieşim împreună – a conchis ambasadorul Ioniță.

Tags: Maia Sandu, Coronavirus, Transnistria

Alte știri
Rusia şi Iranul fac exerciţii navale comune în Golful Oman şi în Oceanul Indian

Rusia şi Iranul fac exerciţii navale comune în Golful Oman şi în Oceanul Indian

Moscova, un furnizor tradiţional de arme către Iran, a cerut, luni, Statelor Unite să revină la pactul nuclear cu Teheranul.

Rusia și Turcia sunt pe cale să încheie un acord privind livrarea către Ankara  a încă unui lot de unități antiaeriene S-400 Triumf

Rusia și Turcia sunt pe cale să încheie un acord privind livrarea către Ankara a încă unui lot de unități antiaeriene S-400 Triumf

S-400 nu poate fi integrat în sistemul de apărare antiaerian şi antirachetă al NATO și reprezintă un risc pentru avioanele aliate – au avertizat partenerii occidentali ai Turciei.

Criza din Ucraina: Pe 10 ianuarie, la Geneva, vor avea loc consultări  ruso-americane

Criza din Ucraina: Pe 10 ianuarie, la Geneva, vor avea loc consultări ruso-americane

Pe agenda discuţiilor figurează, în primul rând, pretenţiile Moscovei ca NATO să-şi îngheţe extinderea spre est, iar Statele Unite să nu mai amenajeze baze militare noi în spaţiul ex-sovietic, pe care ruşii vor să-l păstreze în sfera lor de influenţă.

05 May 2021

Timp de citire: 1 min
Criza gazelor: Chişinăul le cere ruşilor o amânare a plăţilor pentru ianuarie
Criza gazelor: Chişinăul le cere ruşilor o amânare a plăţilor pentru ianuarie

Vicepremierul Andrei Spînu crede că Gazprom, în calitate de acționar principal al Moldovagaz, ar putea face o concesie Republicii Moldova.

18 Jan 2022
Criza din Ucraina: Canada a trimis în Ucraina un mic contingent al forţelor sale speciale
Criza din Ucraina: Canada a trimis în Ucraina un mic contingent al forţelor sale speciale

Militarii canadieni ar urma să evacueze personalul diplomatic al ţării lor în cazul unui atac rusesc la scară largă.

18 Jan 2022
Parlamentul European îşi alege, marţi, preşedintele
Parlamentul European îşi alege, marţi, preşedintele

Favorită e malteza Robeta Metsola, eurodeputată din 2013, membră a Partidului Naţionalist din ţara sa şi reprezentantă a grupului de centru-dreapta al popularilor europeni.

18 Jan 2022
Criza din Ucraina: Parchetul de la Kiev a cerut arestarea fostului preşedinte Petro Poroşenko, acuzat de înaltă trădare
Criza din Ucraina: Parchetul de la Kiev a cerut arestarea fostului preşedinte Petro Poroşenko, acuzat de înaltă trădare

Poroşenko, un miliardar care a făcut avere producând ciocolată, riscă până la 15 ani de închisoare.

18 Jan 2022