Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: „Ucraina se retrage oficial din negocierile de la Minsk”

Zelensky
©EPA-EFE/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE  |   A handout photo made available by the Ukrainian Presidential Press Service shows Ukraine's President Volodymyr Zelensky (C) on his working visit to the eastern Ukrainian conflict zone, 08 April 2021.

Ucraina ar fi decis să abandoneze negocierile privind reglementarea conflictului din Donbass, potrivit mai multor articole apărute în presa rusă sau filo-rusă.

ȘTIRE: „Când restricțiile de carantină vor fi ridicate și reuniunile în format Minsk vor fi reluate, Ucraina nu își va trimite reprezentanții în capitala Belarusului. Viceprim-ministrul Ucrainei, Oleksiy Reznikov, a spus acest lucru canalului ICTV”

NARAȚIUNE: Ucraina întrerupe negocierile privind soluționarea conflictului la Donbass.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Procesul de la Minsk reprezintă un format de negocieri dintre Ucraina și Rusia, cu participarea neoficială a reprezentanților republicilor separatiste „DNR” și „LNR” și sub monitorizarea OSC. Există două acorduri de la Minsk de încetare a focului, încheiate în 2014 și 2015, care reglementează negocierile. După discuții inițiale în format trilateral, punctele convenite sunt discutate în cadrul formatului Normandia Patru, unde participă Germania, Franța, Ucraina și Rusia. Acordurile de la Minsk sunt recunoscute ca modalitate diplomatică de a rezolva conflictul.

În timpul pandemiei negocierile de la Minsk au continuat în format on-line. Vice-premierul și ministrul pentru reintegrarea teritoriilor necontrolate, Olexiy Reznikov, a declarat că în cazul în care carantina ar fi ridicată, la Minsk nu s-ar deplasa nicio delegație ucraineană pentru că Belarusul se află complet sub influența Federației Ruse, astfel încât Kievul nu are încredere să trimită oameni în acel teritoriu.  

Autoritățile de la Kiev continuă, însă, să participe la negocieri, singura lor obiecție fiind legată de locul de desfășurare a acestora după ce vor fi ridicate restricțiile anti-pandemie.

Această reticență față de o deplasare în Belarus a apărut în condițiile în care, după declanșarea protestelor față de fraudarea alegerilor prezidențiale de către regimul Lukașenko, Minskul și-a intensificat retorica anti-ucraineană. O narațiune a autorităților de la Minsk, preluată de la Rusia, este că protestele în întreaga regiune – inclusiv în Ucraina și Belarus – au fost organizate de serviciile secrete ale UE și SUA. În urma acelor proteste, Ucraina ar fi devenit un stat capturat.

În ceea ce privește situația din teren, Kievul insistă că forțele rusești trebuie retrase de pe teritoriul Ucrainei iar acordurile de la Minsk trebuie puse în aplicare. Rusia, pe de altă parte, prezintă Ucraina drept agresor dar își consolidează prezența militară la granița cu această țară. 

OBIECTIV: Scopul este de a arăta că Ucraina este cea care boicotează procesul de negocieri și împiedică o soluționare pașnică.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Procesul de negocieri este unul dificil, iar negocierile sunt marcate frecvent de blocaje, pentru a fi reluate ulterior, ceea ce s-a întâmplat și în timpul pandemiei, în format online. Ucraina nu a spus niciun moment că nu mai vrea să negocieze ci doar a cerut  să fie găsită o altă țară în momentul în care se va trece de la formatul online la întâlniri directe.

Politnavigator.net prezintă corect citatul din demnitarul ucrainean, însă manipulează din titlu și din leadul știrii. Mai mult, pare a fi vorba de o campanie coordonată, având în vedere articole pe aceeași temă ca „Ucraina abandonează Minskul pentru a mulțumi Statele Unite

Carte recomandata
 • Publicație / Media:
  politnavigator.net
 • Data publicării:
  06/04/2021
 • Limba / Public țintă:
  Publicul din Rusia și din teritoriul ocupat al Ucrainei.
 • Amplificare:
  Presa rusă și filo-rusă
 • Afiliere politică:
  Ministerulul Informațiilor de la Kiev a catalogat „Politnavigator” în 2017 drept o sursă de materiale antiucrainene.
 • Narațiune cheie:
  Ucraina încalcă acordurile de la Minsk.
Alte articole
FAKE NEWS: Ucrainenii au doborât MH17 crezând că îl omoară pe Putin

FAKE NEWS: Ucrainenii au doborât MH17 crezând că îl omoară pe Putin

În contextul în care în Olanda se desfășoară procesul celor acuzați de doborârea avionului MH17, au fost readuse în atenție narațiunile cu privire la incident – de data aceasta s-a scris că aparatul ar fi fost confundat cu avionul președintelui Rusiei. Totodată, presa rusă insistă și pe o presupusă răsturnare de situație care va avea loc în urma acceptării expertizei unei companii rusești.

FAKE NEWS: Maia Sandu și planul Corporației RAND de destabilizare a Transnistriei

FAKE NEWS: Maia Sandu și planul Corporației RAND de destabilizare a Transnistriei

După ce Maia Sandu a reiterat poziţia Chişinăului privind retragerea trupelor ruse care staţionează ilegal în Republica Moldova încă din timpul războiului de la Nistru din 1992, oficiali de cel mai înalt rang de la Moscova au acuzat-o că prin aceasta ar destabiliza situaţia din regiune

Fals
Adevărat
FAKE NEWS: Maia Sandu a închis aproape 120 de școli și a disponibilizat peste 5800 de profesori

FAKE NEWS: Maia Sandu a închis aproape 120 de școli și a disponibilizat peste 5800 de profesori

Maia Sandu a închis școli și a disponibilizat profesori, afirmă socialistul Bogdan Țîrdea, unul dintre principalii promotori ai dezinformărilor de la Chișinău. Narațiunea, care este contrazisă de datele statistice, a fost folosită și anterior și e reactivată în contextul campaniei electorale pentru a submina formațiunea fondată de Maia Sandu, PAS, pe care sondajele de opinie o dau drept favorită.

Timp de citire: 2 min
 • Ucraina ar fi decis să abandoneze negocierile privind reglementarea conflictului din Donbass, potrivit mai multor articole apărute în presa rusă sau filo-rusă.
 • OBIECTIV: Scopul este de a arăta că Ucraina este cea care boicotează procesul de negocieri și împiedică o soluționare pașnică.
FAKE NEWS: Moldova, rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia
FAKE NEWS: Moldova, rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia

La Chișinău au fost aduși militari americani care vor participa la războiul din Donbass, împotriva Rusiei, scrie o sursă rusească, preluată și de presa de propagandă de la Chișinău. Narațiunile au scopul să inducă ideea unei agresiuni occidentale în regiune. Ministerul Apărării de la Chișinău a calificat această informație drept un fakenews.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
22 Oct 2021
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate

România are în stoc vaccinuri anti-coronavirus expirate care sunt administrate populației, iar incendiile care au avut loc în spitalele românești în ultimul an sunt regizate. Aceste narațiuni false circulă de mai demult și, cel mai recent, au fost promovate de episcopul Giurgiului.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
21 Oct 2021
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor

În timp ce în statele membre ale UE criza gazelor naturale se adâncește iar prețurile cresc, presa guvernamentală rusă promovează narațiuni despre panica europenilor, care ar solicita ajutorul Rusiei.

19 Oct 2021
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă

Republica Moldova va rămâne fără forță de muncă pentru recoltarea fructelor și legumelor după semnarea unui acord care le va permite moldovenilor să se angajeze la lucrări agricole în Germania, scrie portalul pro-socialist de știri kp.md. Narațiunea intră în categoria celor prin care se încearcă subminarea aspirațiilor europene; în fapt, acordul nu face decât să aducă în legalitate situația celor care, oricum, își caută de lucru în Germania.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
18 Oct 2021