Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Ucraina are conducere neonazistă, dar poporul se opune aderării la NATO

Putin
©EPA-EFE/ALEXANDER NEMENOV /POOL  |   Russian President Vladimir Putin gives a speech during an awards ceremony for those who led the construction of the 19 kilometres long road and rail Crimean Bridge linking the mainland Russia to Moscow-annexed Crimea over the Kerch Strait, in Sevastopol, Crimea, 18 March 2020. Vladimir Putin makes a working trip to the Crimean Peninsula.

Ucraina este un stat neonazist, folosit de Occident ca un instrument împotriva Rusiei, dar populația sa nu își dorește o reală apropiere de NATO. Aceste narațiuni false sunt promovate de ani de zile de Moscova, în special prin canale media pe care le controlează; de data aceasta, cel care le-a reluat este chiar președintele Vladimir Putin.

ȘTIRE: „Ucraina este formată acum ca o contrapondere Rusiei, de aceea nimeni nu observă nimic, nici măcar svastica afișată pe străzile orașelor ucrainene de către neonaziști […] Nu avem nimic nou la acest capitol, poziția puterii ucrainene față de Crimeea este bine cunoscută. Este ignorată adevărata voință a crimeenilor, ceea ce nu corespunde cu declarațiile […] Cel puțin 50% dintre locuitorii Ucrainei nu doresc ca statul lor să adere la NATO. Sunt oameni deștepți. Vorbesc fără nici un dram de ironie. Aceștia, care nu doresc aderarea, nu vor să fie pe linia focului, nu vor să fie o monedă de schimb și carne de tun. Acești oameni simt că aparțin la civilizația noastră comună și nu acceptă ca o parte a ei să lupte cu alta, dansând sub muzică străină”.

Narațiuni: 1. Ucraina este un stat neonazist, încurajat și susținut de Occident pentru poziția sa anti-rusă. 2. Poziția Kievului privind apartenența juridică a Crimeii la Ucraina contravine principiilor democrației, întrucât populația locală a decis să se unească cu Rusia. 3. Cel puțin 50% dintre ucraineni nu vor ca țara lor să adere la NATO pentru că în acest caz vor deveni carne de tun. 4. Ucrainenii sunt parte a civilizației ruse.

Context/etos local: După anexarea Crimeii de către Rusia în 2014 și lansarea acțiunilor militare în Donbass, Kremlinul a lansat diferite narațiuni false privind Ucraina („stat fals”, „nazist”, „colonie a Occidentului”), dar și privind NATO sau UE („colonizatori”, „imperialiști”). Moscova s-a bazat pe diferite metanarațiuni despre poporul ucrainean, care ar face parte din lumea rusă. Ucraina este văzută ca o parte integrantă a Rusiei istorice, a cărei distanțare de Moscova ar însemna o adevărată catastrofă geopolitică. Unul dintre ideologii regimului Putin este Aleksandr Dughin, care scrie în cărțile sale că fără Ucraina, Rusia nu va reuși niciodată să devină un imperiu eurasiatic care să opună rezistență „expansiunii atlantiștilor” – SUA și NATO. Orice acțiuni ale Kievului de a se distanța de narațiunile sovietice sau neosovietice ale Rusiei sunt catalogate ca fiind neonaziste. Presa rusă consideră preluarea unor abordări occidentale privind trecutul (de exemplu, condamnarea comunismului) de către Ucraina ca fiind o trădare, o încercare de a reabilita și reînvia nazismul. Mai mult, presa rusă scrie că  Occidentul a uitat că datorită URSS (Rusiei) a fost eliberat de naziști, iar acum încurajează ideologia nazistă din Ucraina.

Presa rusă scrie frecvent despre Crimeea, care a devenit parte „de-facto” a Rusiei în martie 2014 în urma unui referendum, desfășurat fără observatori internaționali și sub presiunea armatei ruse, în care 95,6% dintre participanți au fost în favoarea aderării la Federația Rusă.

Obiectiv: Scopul acestor narațiuni, grupate în diverse metanarațiuni, care sunt rostite direct de președintele Rusiei, este de a legitima prezența Rusiei în Donbass și Crimeea, dar și de a semănă neîncredere față de NATO / UE . Occidentul este arătat ca o „forță a întunericului”, pe când lumea rusă – ca o „forță a luminii”.

De ce sunt false narațiunile: În realitate, nu putem vorbi despre vreo alipire democratică a Crimeii la Rusia, ci despre o anexare, condamnată de majoritatea organizațiilor internaționale și liderilor globali. Referendumul din Crimeea, organizat fără observatori internaționali și cu „omuleți verzi” pe stradă (armata regulată rusă) nu a însemnat un act al voinței poporului, după cum afirmă Putin, ci o încercare de a mușamaliza anexarea ilegală.

Pe de altă parte, nu putem vorbi despre vreo renaștere sau reabilitare a nazismului în Ucraina. Ideologia nazistă a fost condamnată și este interzisă în toate statele din Vest, dar și în Ucraina. Narațiunile Kremlinului se bazează pe stereotipul sovietic „cine nu este cu noi, este împotriva noastră”. Neargumentând afirmațiile false privind nazismul din Ucraina, atât presa rusă, cât și Putin, susțin că Occidentul vrea ca nazismul ucrainean să fie unul anti-rus și face o serie de comparații cu Hitler, pentru a trezi emoții negative în mentalul colectiv post-sovietic. De precizat că în Ucraina a fost adoptată „Legea privind condamnarea regimurilor totalitare comuniste și naziste și simbolisticii lor”, pe când în Rusia are loc reabilitarea stalinismului. În manualele de istorie din Rusia este subliniat rolul de mare importanță al lui Iosif Stalin în consolidarea Uniunii Sovietice, iar crimele pe care le-a comis au fost „din necesitate istorică”.

Sunt false și declarațiile liderului rus privind poziția anti-NATO a ucrainenilor. Potrivit celui mai recent sondaj de opinie, nicidecum nu putem vorbi despre o respingere de către 50% din populație a ideii de aderare la această alianță. Potrivit cercetării sociologice, 48% dintre cetățeni vor ca Ucraina să adere la NATO, în timp ce împotriva aderării se pronunță doar 28% (și nicidecum mai mult de 50%, după cum afirmă Putin).


 • Publicație / Media:
  Russia 1, Website-ul oficial al Președintelui Rusiei
 • Data publicării:
  09/06/2021
 • Limba / Public țintă:
  Cititorii de limba rusă din Rusia, Belarus și fostele state sovietice
 • Amplificare:
  Rețelele de socializare, organele guvernamentale de presă ale Rusiei (radio, portaluri de știri, posturi de televiziune)
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Ucraina este un stat neonazist, încurajat de Occident, al cărei popor este însă împotriva aderării la NATO.
Alte articole
FAKE NEWS: Amestecul Occidentului și subminarea identității ruse a belarușilor îi creează probleme Minskului

FAKE NEWS: Amestecul Occidentului și subminarea identității ruse a belarușilor îi creează probleme Minskului

Occidentul a organizat prin jurnalistul Roman Protasevici protestele din Belarus, după modelul „revoluțiilor colorate”, iar acestea au putut avea loc pentru că Lukașenko a subminat identitatea rusă a poporului belarus. Narațiunile false sunt promovate de un fost ofițer ucrainean fugit în Rusia și se înscriu în discursul menit să mențină sfera de influență a Moscovei.

FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate

FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate

România devine o piață de desfacere pentru produse mai slabe calitativ decât cele vândute în alte țări UE, dar comercializate sub aceleași denumiri, potrivit unei narațiuni false apărute la București. Narațiunea pleacă de la un demers care vizează tocmai protejarea consumatorilor.

FAKE NEWS: Dialogul UE-Rusia este împiedicat de rusofobii din țările baltice și Polonia

FAKE NEWS: Dialogul UE-Rusia este împiedicat de rusofobii din țările baltice și Polonia

Dialogul dintre UE și Rusia este blocat doar pentru că anumite țări europene sunt rusofobe, iar sancțiunile care îi sunt impuse Moscovei nu se justifică, potrivit unor narațiuni false lansate de presa de la Moscova și de ministerul rus de externe, inclusiv direct prin vocea ministrului Serghei Lavrov. Narațiunile, care sunt mai vechi, au fost reactivate după ce la Consiliul European de vară, mai mulți șefi de stat din Uniunea Europeană au respins propunerea franco-germană privind organizarea unui summit cu Vladimir Putin.

Marin Gherman

15 Jun 2021
Marin Gherman

Timp de citire: 4 min
 • Ucraina este un stat neonazist, folosit de Occident ca un instrument împotriva Rusiei, dar populația sa nu își dorește o reală apropiere de NATO. Aceste narațiuni false sunt promovate de ani de zile de Moscova, în special prin canale media pe care le controlează; de data aceasta, cel care le-a reluat este chiar președintele Vladimir Putin.
 • Narațiuni: 1. Ucraina este un stat neonazist, încurajat și susținut de Occident pentru poziția sa anti-rusă. 2. Poziția Kievului privind apartenența juridică a Crimeii la Ucraina contravine principiilor democrației, întrucât populația locală a decis să se unească cu Rusia. 3. Cel puțin 50% dintre ucraineni nu vor ca țara lor să adere la NATO pentru că în acest caz vor deveni carne de tun. 4. Ucrainenii sunt parte a civilizației ruse.
 • Obiectiv: Scopul acestor narațiuni, grupate în diverse metanarațiuni, care sunt rostite direct de președintele Rusiei, este de a legitima prezența Rusiei în Donbass și Crimeea, dar și de a semănă neîncredere față de NATO / UE . Occidentul este arătat ca o „forță a întunericului”, pe când lumea rusă – ca o „forță a luminii”.
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate

Scandalul Djokovic vs. Australia l-a transformat pe jucător într-un simbol al mișcării anti-vacciniste, inclusiv în România, și a dus la apariția sau resuscitarea a numeroase narațiuni false legate de pandemie sau de Serbia.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
13 Jan 2022
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate

România devine o piață de desfacere pentru produse mai slabe calitativ decât cele vândute în alte țări UE, dar comercializate sub aceleași denumiri, potrivit unei narațiuni false apărute la București. Narațiunea pleacă de la un demers care vizează tocmai protejarea consumatorilor.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
12 Jan 2022
FAKE NEWS: Ucraina este un stat nazist, periculos pentru existența Rusiei
FAKE NEWS: Ucraina este un stat nazist, periculos pentru existența Rusiei

Ucraina a devenit un stat nazist cu sprijinul direct al Occidentului și reprezintă o primejdie pentru securitatea Rusiei, scrie presa rusă. Narațiunea e construită cu ajutorul unor argumente false despre nivelul de criminalitate în creștere în urma războiului din Donbass.

Marin Gherman
Marin Gherman
11 Jan 2022
Republica Moldova 2021: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica
Republica Moldova 2021: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica

Principalele fake news și dezinformări în 2021 au fost lansate în contextul alegerilor parlamentare anticipate din luna iulie, câștigate de proeuropenii de la PAS și pierdute de PSRM, un partid de orientare prorusă.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
31 Dec 2021