Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Criticarea negaționiștilor Covid-19, un act de cenzură

TVR
©tvr.ro  |   Dan Bittman, Radu Pietreanu și Mugur Mihăescu
Fals
Adevărat

Tabăra Iohannis, primul război penibil în 2021!

"[…] E revoltă pe paginile susținătorilor PNL, un membru CNA cere demiterea Doinei Gradea, șefa TVR, la fel și deputatul ”liberal” Pavel Popescu. Motivul? Glumele făcute în emisiune! Glume la adresa liderilor politici, în frunte cu Iohannis, dar și a situației de fapt, din pandemie.

Ei bine, asta a fost apreciat drept atac la autorități și la măsurile anti-pandemie! Asta după ce, ani de zile, la același TVR s-au derulat adevărate atacuri în trombă la PSD, pe vremea aceea partidul de guvernământ! Plus miștourile la adresa lui Ion Iliescu, pe vremea președinției acestuia, făcute de ”Divertis” și nu numai… Dar, desigur, Iohannis nu e Iliescu…

[…]

Da, așa începe anul 2021 – cu un război între (tabăra) Iohannis și… Garcea! Bine a ajuns președintele României – și România, în general!.[…]”

NARAȚIUNE: TVR e ținta unui val de critici pentru că a permis ironizarea președintelui, nu pentru că a promovat teorii negaționiste cu privire la pandemie. Teoria prezentată de Sputnik a fost susținută și de Activenews, un portal cu numeroase articole negaționiste, acuzat de-a lungul timpului de promovarea de fake-news. Atât Sputnik cât și Activenews îl citează pe jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Federația Rusă s-a aflat, încă de la începutul pandemiei de coronavirus, în spatele unei ample campanii de dezinformare cu privire la aceasta, documentată de mass-media și de portaluri specializate în debunking și denunțate de oficiali americani și de Serviciul de Acțiune Externă al Uniunii Europene. Sputnik apare frecvent printre canalele folosite pentru răspândirea unor narațiuni false cu privire la pandemie, iar varianta în română a acestuia a promovat personaje care s-au implicat de la bun început în proteste ale celor care negau existența/riscurile coronavirusului.

Mugur Mihăescu, gazdă a emisiunii "Revelion la mine acas’" a TVR, este unul dintre contestarii asumați ai măsurilor anti-Covid. El a participat la un protest anti-mască în Piața Victoriei în luna iulie, iar în octombrie a lansat un mesaj în care chema la un alt protest. Mihăescu, membru al trupei umoristice Vacanța Mare, criticată de-a lungul timpului pentru vulgaritatea sa, a fost și colaborator al Securității.

Dan Bittman, invitat la "Revelion la mine acas’" este, de asemenea, un contestatar cunoscut al restricțiilor anti-Covid și a exprimat public opinii care îl plasează în tabăra negaționiștilor.

OBIECTIV: Răspândirea unor false narațiuni cu privire la pandemia de coronavirus și riscurile acesteia, subminarea eforturilor de combatere a pandemiei. Abaterea atenției de la obiectul criticilor – promovarea negaționismului la televiziunea publică – spre o falsă problemă, tentativa de cenzurare a TVR pentru un program umoristic. 

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Persoanele publice relevante care au denunțat programul TVR de Revelion s-au referit strict la promovarea teoriilor negaționiste.

REACȚII OFICIALE: Dorina Rusu, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a anunțat că s-a autosesizat în privința emisiunii TVR întrucât "nu este vorba doar despre nişte glume proaste la adresa autorităţilor care gestionează criza generată de pandemie, ci despre faptul că televiziunea publică, într-un moment din an în care foarte mulţi oameni se uită la televizor, ia în derâdere regulile de protecţie anti-coronavirus, ba chiar instigă la nerespectarea lor"

Iulian Bulai, președinte al Comisiei de Cultură a Camerei Deputaților, a acuzat o "dezinformare pe bani publici" și sabotarea măsurilor de împiedicare a răspândirii bolii. El a transmis, totodată, că va convoca în Parlament reprezentanții CNA și a cerut demisia PDG al TVR, Doina Gradea.

Bogdan Ghiu, membru în CA al TVR a apreciat, într-o scrisoare adresată colegilor săi că programul de Revelion a reprezentat « o periculoasă promovare implicită şi explicită, prin glume şi prin invitaţi (în frunte cu Dan Bittman), a coronascepticismului şi a antivaccinismului, care ar putea fi, chiar, încadrată la "zădărnicirea măsurilor de combatere a pandemiei" ».

Doina Gradea, Președinte Director General al TVR, l-a acuzat pe Iulian Bulai că ar dori reintroducerea cenzurii și a catalogat intervenția acestuia drept "cel mai grav atac al politicului asupra independenței editoriale a Televiziunii Române".

Tags: Coronavirus, SARS-CoV-2, Anti-vacciniști, Conspirația Covid

 • Publicație / Media:
  sputnik.md, activenews.ro
 • Data publicării:
  03/01/2021
 • Limba / Public țintă:
  Anti-vacciniști, simpatizanții opoziției, populația sceptică în ceea ce privește pandemia
 • Narațiune cheie:
  TVR e ținta unui val de critici pentru că a permis ironizarea președintelui, nu pentru că a promovat teorii negaționiste cu privire la pandemie.
Alte articole
FAKE NEWS: CEDO a recunoscut că peninsula Crimeea îi aparține Rusiei

FAKE NEWS: CEDO a recunoscut că peninsula Crimeea îi aparține Rusiei

CEDO a recunoscut că peninsula Crimeea îi aparține Rusiei, scrie presa rusă, care scoate din context o decizie a instanței prin care Moscovei îi este atribuită responsabilitatea juridică pentru ce s-a întâmplat în peninsulă de când a anexat-o, inclusiv posibile crime de război.

Fals
Adevărat
FAKE NEWS: Maia Sandu vrea să desființeze presa liberă

FAKE NEWS: Maia Sandu vrea să desființeze presa liberă

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, doar mimează atașamentul pentru valorile democratice și europene și vrea să instaureze un regim autoritar în care libertatea de exprimare ar fi limitată. Această narațiune falsă, venită din zona PSRM, a fost folosită și în campania electorală.

FAKE NEWS: Oculta vrea să ascundă că Petrică Mâțu Stoian a murit de Covid deși era vaccinat

FAKE NEWS: Oculta vrea să ascundă că Petrică Mâțu Stoian a murit de Covid deși era vaccinat

Moartea cântărețului Petrică Mâțu Stoian arată că vaccinul nu funcționează, dar cei care lucrează pentru Noua Ordine Mondială încearcă să ascundă acest lucru. Autorul narațiunii false nu spune că autoritățile nu ascund că vaccinul nu este 100% eficient și trece și peste cauzele morții lui Stoian.

Cătălin Gomboș

04 Jan 2021
Cătălin Gomboș

Timp de citire: 3 min
FAKE NEWS: Armamentul oferit de Occident Ucrainei este expirat
FAKE NEWS: Armamentul oferit de Occident Ucrainei este expirat

Echipamentele militare primite de Ucraina de la Marea Britanie și Statele Unite sunt depășite și/sau expirate, potrivit unor știri apărute în presa rusă. Regatul Unit e unul dintre statele NATO care, în contextul pericolului unei invazii rusești, i-a oferit Ucrainei echipamente letale pentru a se putea apăra.

Marin Gherman
Marin Gherman
25 Jan 2022
FAKE NEWS: Moldova renunță la neutralitate și îi cedează NATO controlul asupra forțelor sale armate
FAKE NEWS: Moldova renunță la neutralitate și îi cedează NATO controlul asupra forțelor sale armate

Republica Moldova se pregătește să renunțe la statutul său de neutralitate și să îi cedeze NATO controlul asupra fortelor sale armate, potrivit unei narațiuni false apărute în presa rusă. De fapt, e vorba doar de reînnoirea periodică a Planului de acțiuni cu NATO, care nu are vreo legătură cu neutralitatea sau aderarea la Alianță.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
24 Jan 2022
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate

Scandalul Djokovic vs. Australia l-a transformat pe jucător într-un simbol al mișcării anti-vacciniste, inclusiv în România, și a dus la apariția sau resuscitarea a numeroase narațiuni false legate de pandemie sau de Serbia.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
13 Jan 2022
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate

România devine o piață de desfacere pentru produse mai slabe calitativ decât cele vândute în alte țări UE, dar comercializate sub aceleași denumiri, potrivit unei narațiuni false apărute la București. Narațiunea pleacă de la un demers care vizează tocmai protejarea consumatorilor.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
12 Jan 2022