Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: Rusia e victima inocentă a rusofobiei românilor

Dezinformare

Românii i-au trădat pe ruși în războaiele în care au fost aliați, i-au atacat nejustificat, iar acum, tot din rusofobie, vor să le predea americanilor litoralul Mării Negre, potrivit unei dezinformări preluate și în Republica Moldova.  

ȘTIRE: „[...] Regatul român independent, creat în 1878 datorită voinței rusești și sângelui rus, nu a renunțat la rolul de „putere ortodoxă” sub coasta otomanilor, ci a început imediat să participe la intrigile germane și austriece împotriva Sankt-Petersburgului. În Primul Război Mondial, Bucureștiul (spre deosebire, de exemplu, de nerecunoscătoarea Bulgarie) s-a alăturat totuși Antantei, dar românii au luptat îngrozitor: au fost bătuți, și-au pierdut capitala - și, ca urmare, Rusia a trebuit să extindă semnificativ prima linie pentru a-și salva aliatul care îi făcea doar probleme... Când, prin semnarea rușinosului Tratat de pace de la Brest, bolșevicii au retras Rusia din război, românii au semnat, cu germanii și aliații lor, nu mai puțin rușinosul Tratat de pace de la București. Și au înjunghiat imediat Rusia în spate, preluând Basarabia, adică ceea ce noi numim acum Moldova.

[...]

Nu a fost mereu așa. De exemplu, în vara anului 2003, președintele rus Vladimir Putin și omologul său român Ion Iliescu au semnat un acord „Cu privire la relațiile de prietenie și cooperare”. Relațiile dintre Moscova și Washington erau deja complicate atunci, iar Iliescu este un atlantist absolut și în general un personaj specific, dacă vorbim, de exemplu, despre rolul său în răsturnarea fostului patron (Ceaușescu) și instaurarea propriului regim în țară (acuzații de crime împotriva umanității în urma acelor evenimente au fost aduse împotriva fostului președinte încă din 2019, dar de atunci lucrurile au trenat). Cu toate acestea, fostul președinte nu a încurajat rusofobia în țară - nu a crezut că este necesar.

[...]

În cazul nostru, Băsescu a încălcat chiar sfânta sfintelor - Marele Război pentru Apărarea Patriei, anunțând o dată că în locul lui Antonescu ar fi făcut la fel, adică ar fi atacat URSS în alianță cu Hitler de dragul Basarabiei și Bucovinei de Nord. Pentru aceste cuvinte, a fost criticat nu numai la Moscova, ci și de numeroase organizații evreiești (Antonescu este un participant activ la Holocaust), dar lui Băsescu nu îi păsa prea mult nici de organizațiile evreiești.”

Realitate

NARAȚIUNI: 1. România și-a dobândit independența grație Rusiei, dar a trădat-o imediat. 2. România a trădat Rusia în Primul Război Mondial. 3. România a atacat URSS în al Doilea Război Mondial. 4. Rusofobia românilor e irațională și inexplicabilă. 5. Ion Iliescu a fost un pro-occidental care a înțeles importanța unei relații apropiate cu Rusia. 6. România duce o politica anti-rusă trasată de Traian Băsescu. 7. România este gata să își cedeze litoralul Statelor Unite.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Rusia și, înainte de ea, URSS, au purtat constant o campanie de dezinformare împotriva României, principala temă fiind legată de teritoriile românești de dincolo de Prut, despre care propaganda rusească a afirmat că ar fi locuite de un alt popor care vorbește o altă limbă. De asemenea, Rusia a căutat să se prezinte ca prieten al României, dar și ca victimă a unor agresiuni repetate de-a lungul timpului, trecând de fiecare dată sub tăcere rolul său și cauzele reale ale conflictului.

După fondarea României moderne, Rusia/URSS a anexat teritorii românești, a organizat persecuții în masă ale românilor, a impus regimul comunist, a confiscat Tezaurul României etc.

Pe tot acest fundal istoric complicat, sentimentele anti-Rusia au fost predominante printre români.

Propaganda rusească este activă și în prezent în România, fie prin canale asumate (Sputnik) fie prin intermediul unor narațiuni camuflate. Obiectivul este destabilizarea României, subminarea încrederii și susținerii populației pentru NATO și UE, dar și schimbarea treptată a percepției populației cu privire la Rusia.

Dincolo de cazul specific al României, Rusia încearcă să se victimizeze și în regiunea Mării Negre, în ciuda faptului că este stat-agresor – a atacat două țări independente în mai puțin de 15 ani (Georgia și Ucraina) și întreține conflictul înghețat din Transnistria.

OBIECTIV: Victimizarea Rusiei, care din stat-agresor devine stat agresat și amenințat. Subminarea imaginii României (mai ales în spațiul ex-sovietic) dar și a susținerii românilor pentru parteneriatele euro-atlantice ale Bucureștiului.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Tensiunile apărute între România și Rusia după Războiul de Independență din 1877 – 1878 au fost generate de comportamentul ultimei care, deși Bucureștiul îi fusese aliat și avusese o contribuție importantă la câștigarea războiului, a anexat sudul Basarabiei.

În Primul Război Mondial, Rusia a fost cea care, pe fondul revoluției bolșevice, a ieșit din conflict, lăsând România singură pe frontul de est și forțând-o, astfel, să încheie Pacea de la București. Odată cu dezintegrarea Imperiului Țarist, Basarabia și-a proclamat independența și a decis singură să se unească cu România.

Motivul oficial al intrării în cel de-Al Doilea Război Mondial de către România a fost recuperarea Bucovinei de Nord și Basarabiei, capturate de URSS ca urmare a pactului pe care aceasta îl făcuse cu Germania nazistă.

Ion Iliescu nu a fost un „atlantist absolut”; din contră, el a fost cunoscut ca rusofil (cu studii la Moscova), iar România a fost printre ultimele state din Blocul de Est care au optat pentru integrarea euro-atlantică, după statele grupului de la Vișegrad și a republicilor baltice.

Traian Băsescu nu a avut derive anti-semite, ci doar a pledat pentru un deziderat românesc privind unirea, ceea ce nu înseamnă însă că n-ar fi trebuit să se delimiteze ferm de mareșalul Antonescu care, într-adevăr, a fost un criminal de război.

România nu a zis niciodată că va ceda Statelor Unite ieșirea sa la Marea Neagră, ci doar că dorește o prezență americană sporită pe teritoriul său. Rațiunile Bucureștiului țin de securitate și de amenințarea Rusiei.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Materialul urmează tiparele dezinformărilor clasice ale Rusiei și folosește elemente adevărate pentru a-și construi dezinformarea – România a suferit într-adevăr înfrângeri drastice în Primul Război Mondial iar Pacea de la București a fost dezavantajoasă, în cel de-Al Doilea Război Mondial a luptat de partea Germaniei naziste, duce o politică pro-americană, percepția față de Rusia este în general negativă etc.

 • Publicație / Media:
  Vzglead
 • Data publicării:
  10/11/2021
 • Amplificare:
  mejdurecie.md
 • Narațiune cheie:
  Rusia e victima inocentă a rusofobiei românilor
Cătălin Gomboș

18 Nov 2021
Cătălin Gomboș

Timp de citire: 13 min
 • Românii i-au trădat pe ruși în războaiele în care au fost aliați, i-au atacat nejustificat, iar acum, tot din rusofobie, vor să le predea americanilor litoralul Mării Negre, potrivit unei dezinformări preluate și în Republica Moldova.
 • NARAȚIUNI: 1. România și-a dobândit independența grație Rusiei, dar a trădat-o imediat. 2. România a trădat Rusia în Primul Război Mondial. 3. România a atacat URSS în al Doilea Război Mondial. 4. Rusofobia românilor e irațională și inexplicabilă. 5. Ion Iliescu a fost un pro-occidental care a înțeles importanța unei relații apropiate cu Rusia. 6. România duce o politica anti-rusă trasată de Traian Băsescu. 7. România este gata să își cedeze litoralul Statelor Unite.
 • OBIECTIV: Victimizarea Rusiei, care din stat-agresor devine stat agresat și amenințat. Subminarea imaginii României (mai ales în spațiul ex-sovietic) dar și a susținerii românilor pentru parteneriatele euro-atlantice ale Bucureștiului.
DEZINFORMARE: Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO
DEZINFORMARE: Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO

NATO și SUA ar putea organiza o agresiune în Donbass, potrivit unei dezinformări a presei pro-Kremlin. În realitate, Rusia este cea care, din nou, a mobilizat efective importante la granițele Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2021
DEZINFORMARE: Certificatul verde încalcă libertăți fundamentale și pregătește asaltul asupra Bisericii
DEZINFORMARE: Certificatul verde încalcă libertăți fundamentale și pregătește asaltul asupra Bisericii

O scrisoare deschisă îi cere Bisericii să se opună certificatului verde întrucât acesta ar încălca libertăți fundamentale și ar pregăti un asalt asupra Bisericii. Scrisoarea reia numeroase teme prezente în dezinformările cu privire la Covid.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
25 Nov 2021
DEZINFORMARE: Rusia salvează Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident
DEZINFORMARE: Rusia salvează Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident

Presa pro-Kremlin prezintă pași făcuți pentru consolidarea legăturilor cu republicile separatiste pe care Rusia le susține în Donbass drept o măsură luată pentru a opri un așa-zis „genocid” comis de Ucraina și Occident în regiune.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Nov 2021
DEZINFORMARE: „Proiectul Republica Moldova a ajuns la final”
DEZINFORMARE: „Proiectul Republica Moldova a ajuns la final”

Maia Sandu și PAS au rolul de a administra Moldova până când aceasta va fi înghițită de România, cu ajutorul SUA și NATO, potrivit unei dezinformări care reia teza controlului extern asupra Moldovei.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
19 Nov 2021