Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Analize

De la SM-3 la SMR: Cum pun americanii România sub umbrela de securitate energetică

De la SM-3 la SMR: Cum pun americanii România sub umbrela de securitate energetică
©EPA PHOTO EPA FILES/STR  |   O fotografie de arhivă, datată august, 1998, a centralei nucleare Cernavodă

După ce în urmă cu circa un deceniu președintele de atunci, Traian Băsescu, anunță că baza de la Deveselu, județul Olt, va găzdui un sistem complex anti-rachetă dotat cu rachete antibalistice de tip SM-3, punând România sub umbrela de securitate a SUA, a venit rândul ca Statelor Unite să aducă în România și tehnologie non-militară esențială nu numai pentru România, dar pentru toată Europa. Este vorba despre o centrală nucleară realizată cu tehnologia revoluționară a reactoarelor modulare mici.

Ceea ce trebuie menționat este faptul că NuScale Power este singura companie americană care, după o investiție de circa jumătate de miliard de dolari și mai mulți ani de cercetare, a obținut aprobarea autorităților americane de folosirea a acestei tehnologii de ultimă oră.

În august 2020, NuScale a făcut istorie ca prima și singura companie care a primit o aprobare de proiectare SMR de la Comisia de Reglementare din SUA. În iulie 2021, Comisia a publicat regulile propuse care vor certifica un proiect nuclear, un pas crucial către construirea și instalarea acestor SMR-uri care vor schimba jocul nu doar în SUA, dar și în lume.

În prezent, la nivel mondial există aproximativ 70 de tipuri de reactoare modulare mici în diferite faze de proiectare. Dintre toate acestea doar unul singur este deja licențiat,cel al NuScale.

Tehnologia SMR oferă posibilitatea de a furniza energie nucleară cu emisii reduse de carbon cu capital inițial mai scăzut de investiții și o scalabilitate mai bună decât reactoarele tradiționale mai mari. De asemenea, pentru amplasarea acestor reactoare modulare SMR se pot utiliza locații care nu ar putea să găzduiască reactoare mari tradiționale.

Mai mult, tehnologia SMR dezvoltată de americanii de la NuScale Power se poate opri și auto-răci pentru o perioadă nelimitată de timp, fără intervenția unui operator, fără nevoie de apă suplimentară și fără nevoie de electricitate. Așadar, experții americani spun că o altfel de tehnologie este mult mai sigură decât cea nucleară tradițională – de exemplu ar fi putut evita accidentul nuclear de la Fukushima, Japonia, din 2011.

Planuri de viitor

Centrala nucleară pe care americanii de la NuScale o vor construi în România va avea 12 reactoare modulare, iar fiecare modul are o putere instalată de 77MW, ceea ce i-ar da României 924 de MW, adică peste 25% din consumul total de energie. În prezent, România își ia aproximativ 20% din energie, adică 700MWh, de la cele două unități ale centralei atomice de la Cernavodă.

De asemenea, trebuie menționat faptul că România țintește alinierea la normele UE privind energia verde și procesul de reducere a emisiilor de CO2. Așadar, implementarea acestei noi tehnologii spre orizontul anului 2028, va suplini scoaterea din uz a multor centrale pe cărbune, care sunt mult mai poluante.

SUA vor oferi această tehnologie și altor aliați din regiune precum Polonia sau Bulgaria, dar România nu numai că va fi prima țară care o va implementa, ci va deveni și un „hub regional” de producere a unor astfel de reactoare. Astfel, România va juca un rol de pionierat în Europa în implementarea și dezvoltarea tehnologiei SMR în Europa pe filiera americană, dar și în atingerea țintelor de reducere a emisiilor.

„Suntem încântați să fim una dintre primele țări din regiunea căreia NuScale îi va pune la dispoziție tehnologia SMR și un centru pentru producția și asamblarea de componente SMR care vor putea fi oferite apoi pentru alte proiecte potențiale din regiune, cum ar fi țările din Inițiativa celor Trei Mări (3SI), precum Polonia și Bulgaria”, a declarat directorul Nuclearelectica Cosmin Ghiță în momentul semnării acordului cu compania americană, pe 4 noiembrie.

Numai în primă fază, acest proiect va genera circa 3.700 de locuri de muncă, potrivit unui comunicat recent al Casei Albe, și apoi un total de circa 30.000 odată cu dezvoltarea proiectului. La conferința de semnare a acordului dintre NuScale Power și Nuclearelectrica, CEO-ul companiei românești Cosmin Ghița anunța angajarea la Cernavodă a încă 500 de specialiști în domeniu.

În "Raportul special al energiei energetice mondiale", din 2020, Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a identificat tehnologia reactoarelor modulare (SMR) ca având „posibilitatea de a oferi o putere nucleară cu emisii reduse de investiții inițiale și o mai bună scalabilitate cu potențialul de a furnizare un număr mare de locuri de muncă în proiectarea, fabricarea, furnizarea și activitățile de construcție". AIE le-a recomandat atunci guvernelor occidentale să sprijine dezvoltarea acestei surse de energie.

Potrivit Agenției Internaționale de Energie Atomică, există SMR-uri în diferite stadii avansate de construcție în Canada, Argentina, China și Rusia. În plus, unele dintre cele mai mari companii industriale, pe lângă NuScale, care încearcă să dezvolte astfel de tehnologii sunt Terrapower, fondată de Bill Gates, și Rolls Royce.

De asemenea, mai multe instituții și firme franceze lucrează la un nou design SMR, cu o capacitate de 300-400 MW care se așteaptă să fie certificat. Prin urmare, este de așteptat ca în câțiva ani această tehnologie să fie certificată și în Europa, chiar dacă nu este în prezent.

România își asumă ținte ambițioase în UE

De altfel, România a anunțat la Conferinţa ONU privind Schimbările Climatice (COP26) de la Glasgow că se va alinia ambițiilor europene în materie de energie verde și se va angaja să contribuie la eforturile UE de a reduce cu cel puţin 55% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030 (comparativ cu nivelul din 1990) şi de a atinge neutralitatea climatică până în 2050. Tehnologia SMR poate contribui din plin la aceste planuri ambițioase și prietenoase mediului înconjurător.

Nuclearelectrica a fost interesata de tehnologia NuScale încă din anul 2019. Tot atunci a fost încheiat un Memorandum de Înțelegere neangajant pentru un schimb de informații asupra acestui tip de tehnologie. După ce România anulat în mai 2019 controversatul acord cu compania China General Nuclear Power (CGN) pentru retehnologizarea centralei de la Cernavodă, România a semnat ulterior cu SUA o înțelegere similară în valoare de 8 miliarde la finele anului trecut, ca ulterior a fost ratificată de către Senatul României în iunie 2021.

„Energia înseamnă securitate pentru toate țările noastre. Dacă vrem să ajungem la zero emisii de dioxid de carbon, acest lucru nu se poate realiza fără energie nucleară. Energia nucleară este esențială”, a afirmat ministrul Economiei, Virgil Popescu, la evenimentul de semnare a acordului dintre Nuclearelectrica și NuScale Power din 4 noiembrie.

La rândul său, directorul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a explicat că pe măsură ce România evoluează, „este nevoie de noi surse de energie curată pentru a satisface obiectivele noastre de decarbonizare și pentru a asigura stabilitatea securității și a energiei”.

Pe de altă parte, reprezentantul Departamentului de Stat al SUA care se ocupă de activități nucleare, Justin Friedman, a declarat în cadrul evenimentului că tehnologia SMR va înlocui centralele pe cărbune, nu doar în România, ci în întreaga Europă Centrală și chair mai departe.

Prin aplicarea și contribuția sa la dezvoltarea acestei tehnologii verzi nucleare - SMR, România își va rezolva mai multe probleme ce țin de securitatea energetică. Pe de o parte, se va alinia eforturilor UE, dar și la nivel mondial, de reducere a emisiilor de dioxid de carbon; pe de altă parte își va asigura independența energetică și va dejuca planurile Rusiei și Chinei în această privință în regiune.

Acest lucru ar putea fi relevant în special pentru state precum Republica Moldova care ar putea fi conectată la surse europene de energie și va scăpa de dependența de centrala temo-electrică MoldoGRES din regiune separatistă transnistreană, ce aparține grupului rusesc Inter-RAO.

Nu în ultimul rând, pe lângă umbrela de securitate militară oferită de SUA prin investițiile masive de la bazele militare de la Deveselu, Câmpia Turzii și Mihail Kogălniceanu, România va intra și sub umbrela de securitate energetică oferită de SUA prin acest transfer de tehnologii de ultimă oră în domeniul nuclear adus de compania NuScale.

Intențiile SUA sunt clare și anume de a-și stabiliza și întări un partener strategic în regiunea Mării Negre și în flancul sud-estic al NATO, iar România va beneficia din plin de acest statut din partea Washington-ului în următorii ani nu doar în plan militar, ci și în ceea ce privește tehnologia de ultimă oră și investițiile.


Alte articole
De ce va rămâne la putere președintele Bulgariei, Rumen Radev

De ce va rămâne la putere președintele Bulgariei, Rumen Radev

Cu două luni înainte de alegerile prezidențiale, Radev este singurul candidat înscris în cursă. Cu o cotă de popularitate de peste 65%, are șanse foarte mari de a fi reales. Susținut de partidele care se opun status quo-ului de pe scena politică locală, Radev încearcă să-și construiască o reputație mai bună și o prezență pe termen lung în viața politică din Bulgaria.

De ce nu încap două săbii în aceeași teacă: principale motive ale dezbinării forțelor unioniste la Chișinău

De ce nu încap două săbii în aceeași teacă: principale motive ale dezbinării forțelor unioniste la Chișinău

Mișcarea unionistă din Republica Moldova a beneficiat dintotdeauna de aportul unor intelectuali și s-a bazat pe voturile a aproximativ 10% din electorat. Acest electorat s-a fragmentat tot mai mult în ultimii ani, pe fondul diferendelor apărute între exponenții unionismului, care s-au divizat în formațiuni aflate în competiție. Tendința centrifugă s-a acutizat în timp și este foarte probabil ca nici la alegerile anticipate din 11 iulie forțele unioniste să nu se poată coagula.

Cum este folosită limba română ca instrument al războiului hibrid dus de Moscova în Republica Moldova

Cum este folosită limba română ca instrument al războiului hibrid dus de Moscova în Republica Moldova

În cei 30 de ani de independență pentru Republica Moldova limba vorbită în acest teritoriu a fost folosită abil nu numai în disputele identitare interne, dar și ca instrument al războiului hibrid dus de Rusia pe teritoriul Republicii Moldova și dincolo de acesta.

Timp de citire: 6 min
  • Parteneriatul strategic dintre România și SUA va intra într-o nouă etapă, după semnarea de joia trecută a unui acord foarte important între compania de stat Nuclearelectrica și NuScale Power din SUA privind amplasarea în România a reactoarelor nucleare modulare, denumite pe scurt SMR, ce vor oferi României accesul la o nouă sursă de energie nepoluantă.
  • Tehnologia SMR oferă posibilitatea de a furniza energie nucleară cu emisii reduse de carbon cu capital inițial mai scăzut de investiții și o scalabilitate mai bună decât reactoarele tradiționale mai mari. De asemenea, pentru amplasarea acestor reactoare modulare SMR se pot utiliza locații care nu ar putea să găzduiască reactoare mari tradiționale.
  • În "Raportul special al energiei energetice mondiale", din 2020, Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a identificat tehnologia reactoarelor modulare (SMR) ca având „posibilitatea de a oferi o putere nucleară cu emisii reduse de investiții inițiale și o mai bună scalabilitate cu potențialul de a furnizare un număr mare de locuri de muncă în proiectarea, fabricarea, furnizarea și activitățile de construcție". AIE le-a recomandat atunci guvernelor occidentale să sprijine dezvoltarea acestei surse de energie.
  • Prin aplicarea și contribuția sa la dezvoltarea acestei tehnologii verzi nucleare - SMR, România își va rezolva mai multe probleme ce țin de securitatea energetică. Pe de o parte, se va alinia eforturilor UE, dar și la nivel mondial, de reducere a emisiilor de dioxid de carbon; pe de altă parte își va asigura independența energetică și va dejuca planurile Rusiei și Chinei în această privință în regiune.
Toată ura din lume: Armenia vs. Azerbaidjan*
Toată ura din lume: Armenia vs. Azerbaidjan*

Când două state se urăsc și planifică răzbunări și atacuri, ceea ce rămâne în urmă sunt orașe și sate distruse, sute, dacă nu mii de oameni morți și răniți și foarte, foarte mulți refugiați care trebuie să își ia viața de la zero.

Horia Sârghi
Horia Sârghi
29 Nov 2021
Cum sunt camuflate dezinformările Kremlinului în narațiuni aparent românești
Cum sunt camuflate dezinformările Kremlinului în narațiuni aparent românești

Pandemia de coronavirus a fost dublată de un adevărat val de fake news, al doilea în doar un deceniu. Dezinformările pe care le conțin sunt camuflate astfel încât să pară că este vorba de teme și de preocupări locale. Kremlinul și-a adaptat astfel strategia de diseminare a dezinformării la rusofobia notorie a românilor.

Marian Voicu
Marian Voicu
11 Nov 2021
Al Qaida, Statul Islamic, Talibanii. De ce se luptă jihadiștii între ei
Al Qaida, Statul Islamic, Talibanii. De ce se luptă jihadiștii între ei

Acest război între extremiști musulmani poate părea bizar. Ideologiile lor sunt extrem de similare. Cea mai mare parte a luptătorilor provin din aceeași regiune și au aceeași cultură și etnie. Principalul lor inamic este Occidentul, personificat de Statele Unite – a căror retragere din Afghanistan este percepută de mulți drept o înfrângere. Rivalitatea e dată însă de unele diferențe de nuanță între modul în care văd lumea și interpretează religia și jihadul. Este și o chestiune de politică, o dispută pentru întâietate și pentru prestigiu. Este, în sfârșit, o rivalitate care o reflectă pe cea, mai veche, dintre Al Qaida și Statul Islamic.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
08 Oct 2021
Arestarea procurorului general al Moldovei: un pas spre reformă, sau o etapă a luptei pentru instituții?
Arestarea procurorului general al Moldovei: un pas spre reformă, sau o etapă a luptei pentru instituții?

Procurorul general al Republicii Moldova a fost arestat pe 5 octombrie pentru corupție. Este ultimul dintr-o serie de scandaluri legate de această instituție. Va marca el adevăratul debut al reformei în justiție, sau avem de-a face cu o nouă etapă a războiului care se poartă pentru controlul unei instituții vitale?

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
06 Oct 2021